İstifa edene işsizlik maaşı

09.04.2017 - 11:43, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

İstifa edene işsizlik maaşı

Çalışanların işten ayrıldıkları zaman aldıkları işsizlik maaşında istifa da geçerli sayılıyor. İşsizlik maaşı almak için çalışanın kendi istek ve kusuru dışından çıkartılmış olması, son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesi ve son 120 günde de kesintisiz sigortalı olması gerekiyor. Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor. Eğer konu mahkemeye intikal etmişse sonucuna göre yine işsizlik maaşı alınabiliyor. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor. İşsizlik maaşı ödenen prime göre 10 aya kadar çıkıyor. Brüt ücretin yüzde 40'ı ödeniyor. Ancak üs sınır bulunuyor. Ödeme asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.

Çalışanların işten ayrıldıkları zaman aldıkları nda istifa da geçerli sayılıyor. İşsizlik maaşı almak için çalışanın kendi istek ve kusuru dışından çıkartılmış olması, son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesi ve son 120 günde de kesintisiz sigortalı olması gerekiyor. Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor. Eğer konu mahkemeye intikal etmişse sonucuna göre yine işsizlik maaşı alınabiliyor. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor.

İşsizlik maaşı ödenen prime göre 10 aya kadar çıkıyor. Brüt ücretin yüzde 40'ı ödeniyor. Ancak üs sınır bulunuyor. Ödeme asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.