"KADINLAR NE KADAR ÖZGÜRSE TÜRKİYE O KADAR ÖZGÜR"

Kocaeli 07.03.2016 - 09:24, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

"KADINLAR NE KADAR ÖZGÜRSE TÜRKİYE O KADAR ÖZGÜR"

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Akar açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi: "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yüzlerce yıllık bir mücadelenin adı ve kadınların ayrımcılığa, haksızlıklara ve adaletsizliğe karşı haykırışlarının bir simgesidir. Büyük önder Atatürk; Dünyanın birçok ülkesinde kadın haklarının konuşulmadığı bir dönemde, kadınlarımız için birçok yasalar çıkartarak çağdaş ve medeni bir Türk Kadını oluşturma yönünde çok ciddi adımlar atmıştır. BÜYÜK BEDELLER ÖDÜYORLAR Ancak, hala ülkemizde ve dünyada milyonlarca kadın şiddete maruz kalmakta, açlık ve yoksulluk içinde yaşamını sürdürmektedir. Kadınlar hala toplum içinde var olma mücadelesi vermektedir. Kadınlar hala dünyanın her yerinde seslerini duyurabilmek, eşit yurttaşlar olabilmek için büyük bedeller ödemektedir. Ülkemizde de son 12 yılda AKP iktidarı kadınlarımız evlerine hapsedilme ve çalışma hayatından uzaklaştırılma politikaları ile karşılaşmaktadır. Şöyle ki 27 AB ülkesinde kadınların istihdama katılım oranı yüzde 60 iken bu oran ülkemizde yüzde 27’lerde kalmaktadır. Bu oranlara paralel olarak da Dünya da yayımlanan Cinsiyet Ayrımı raporlarında 135 ülke içerisinde Türkiye 125’inci sırada gelmektedir. TEBDİR, ÖNLEM ALINMADI Yine kadına şiddet son 10 yılda yüzde 1400 artmış, bunun sonucu olarak da 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 34’lerde iken 2015 yılı itibariyle bu sayı 300’ü aşmıştır. Son 13 yılda 5 bin 700 kadın öldürülmüştür. Rakamlar ürkütücü ve düşündürücü olmakla birlikte hala gereken tedbir ve önlemler alınamamıştır. Türkiye'nin yarınlarına ışık tutacak kadınlarımıza, korkmadan yaşayabilecekleri, huzurlu ve güvenli daha medeni, demokratik, aydınlık bir Türkiye her şeyimizi borçlu olduğumuz kadınlarımız için görevimizdir. Unutulmamalıdır ki kadınlar ne kadar özgürse Türkiye de o kadar özgürdür. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum."
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Akar açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi: "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yüzlerce yıllık bir mücadelenin adı ve kadınların ayrımcılığa, haksızlıklara ve adaletsizliğe karşı haykırışlarının bir simgesidir. Büyük önder Atatürk; Dünyanın birçok ülkesinde kadın haklarının konuşulmadığı bir dönemde, kadınlarımız için birçok yasalar çıkartarak çağdaş ve medeni bir Türk Kadını oluşturma yönünde çok ciddi adımlar atmıştır.

BÜYÜK BEDELLER ÖDÜYORLAR

Ancak, hala ülkemizde ve dünyada milyonlarca kadın şiddete maruz kalmakta, açlık ve yoksulluk içinde yaşamını sürdürmektedir. Kadınlar hala toplum içinde var olma mücadelesi
vermektedir. Kadınlar hala dünyanın her yerinde seslerini duyurabilmek, eşit yurttaşlar
olabilmek için büyük bedeller ödemektedir. Ülkemizde de son 12 yılda AKP iktidarı kadınlarımız evlerine hapsedilme ve çalışma hayatından uzaklaştırılma politikaları ile karşılaşmaktadır. Şöyle ki 27 AB ülkesinde kadınların istihdama katılım oranı yüzde 60 iken bu oran ülkemizde yüzde 27’lerde kalmaktadır. Bu oranlara paralel olarak da Dünya da yayımlanan Cinsiyet Ayrımı raporlarında 135 ülke içerisinde Türkiye 125’inci sırada gelmektedir.

TEBDİR, ÖNLEM ALINMADI

Yine kadına şiddet son 10 yılda yüzde 1400 artmış, bunun sonucu olarak da 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 34’lerde iken 2015 yılı itibariyle bu sayı 300’ü aşmıştır. Son 13 yılda 5 bin 700 kadın öldürülmüştür. Rakamlar ürkütücü ve düşündürücü olmakla birlikte hala gereken tedbir ve önlemler alınamamıştır. Türkiye'nin yarınlarına ışık tutacak kadınlarımıza, korkmadan yaşayabilecekleri, huzurlu ve güvenli daha medeni, demokratik, aydınlık bir Türkiye her şeyimizi borçlu olduğumuz kadınlarımız için görevimizdir. Unutulmamalıdır ki kadınlar ne kadar özgürse Türkiye de o kadar özgürdür. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.