Kart borçlarında korkutan tablo!

Ekonomi 08.07.2018 - 20:02, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Kart borçlarında korkutan tablo!

Bankalararası Kart Merkezi, Bankalararası Risk Merkezi, BDDK ve Bankalar Birliği verileri, yurttaşın durumunu gözler önüne serdi. Kredi kartlarıyla borçlanan yurttaş sayısı 32 milyona, takipteki borcun tamamı ise 72.5 milyar TL’ye yükseldi

Takipteki kredi miktarının 15 yılın zirvesine çıkması ve BDDK’nin kredi kartlarına limit sınırlaması isteyen yurttaşın bankalarca en geç bir hafta içinde yerine getirilmesi düzenlemesi dikkatleri kredi kartı kullanımı ve borçlarına çekti.Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Bankalararası Risk Merkezi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK ) ile Bankalar Birliği verilerinden yola çıkılarak yapılan küçük çaplı bir araştırma, yurttaşların kredi kartıyla büyük borçlanma içine girdiğini gösterdi.Her cüzdanda en az iki kredi ve üç banka kartı olmak üzere ortalama beşe yaklaşan kart sayısıyla birlikte kartla yapılan ödemeler de ödenemeyen borçlar da yükseldi. BDDKverilerine göre, haziran sonu itibarıyla yurttaşların kredi kartıyla bankalara olan borcu 94 milyar lirayı aştı. Takibe düşen kredi kartı borcu miktarı da 6 milyar lirayı aşmış durumda. Takibe düşen kredi kartı ve bireysel kredi borcunun toplamı ise 72.5 milyar lira. TEMEL TÜKETİM KARTLA BKM verilerine göre geçen yıl mayıs sonu itibarıyla 136.9 milyon adet banka kartı, 64.4 milyon adet kredi kartı kullanımda. Kişi başı kart adetlerinde de cüzdanlarda yaklaşık 2 adet kredi kartı ve 3 adet banka kartı yer alıyor. Bu yılın ilk beş ayında en fazla kartlı ödeme yapılan sektörlerin 56.8 milyar lira ve yüzde 18 pay ile market ve AVM, 28.1 milyar lira ve yüzde 9 pay ile akaryakıt istasyonları, 24.9 milyar lira ve yüzde 8 pay ile giyim ve aksesuar, 21.5 milyar lira ve yüzde 7 pay ileYani toplam 131.3 milyar lira ile yılın ilk beş ayında kartlı ödemelerin yüzde 42 ile neredeyse yarısı temel tüketim ihtiyaçlarını içeren sektörlerde gerçekleşti. 2013 yılı ilk 5 aylık dönemine bakıldığında bu sektörlerde toplam 66.3 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapıldığı görüldü. Yani beş yıllık süreçte temel ihtiyaçların karşılandığı bu sektörlerin toplamında yaklaşık yüzde 98’lik artış görüldü. YÜZDE 20 ARTTI Yılın ilk beş ayında banka kartlarıyla 35.7 milyar TL, kredi kartlarıyla 277.8 milyar lira olmak üzere toplam 313.5 milyar TL’lik kartlı ödeme yapıldı. Kartlı ödeme tutarı bir yılda yüzde 20 arttı. Ağustos 2017’de kredi kartı borçlu sayısı 32 milyonu aşmıştı. Türkiye Bankalar Birliği’ne göre 3 milyon 248 kişi kredi kartı ve/veya bireysel kredi alacakları yüzünden “yasal takipte”. Vatandaşların yüzde 17’si bankalarla ihtilaflı durumda.  
Bankalararası Kart Merkezi, Bankalararası Risk Merkezi, BDDK ve Bankalar Birliği verileri, yurttaşın durumunu gözler önüne serdi. Kredi kartlarıyla borçlanan yurttaş sayısı 32 milyona, takipteki borcun tamamı ise 72.5 milyar TL’ye yükseldi

Takipteki kredi miktarının 15 yılın zirvesine çıkması ve BDDK’nin kredi kartlarına limit sınırlaması isteyen yurttaşın bankalarca en geç bir hafta içinde yerine getirilmesi düzenlemesi dikkatleri kredi kartı kullanımı ve borçlarına çekti.Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Bankalararası Risk Merkezi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK ) ile Bankalar Birliği verilerinden yola çıkılarak yapılan küçük çaplı bir araştırma, yurttaşların kredi kartıyla büyük borçlanma içine girdiğini gösterdi.Her cüzdanda en az iki kredi ve üç banka kartı olmak üzere ortalama beşe yaklaşan kart sayısıyla birlikte kartla yapılan ödemeler de ödenemeyen borçlar da yükseldi. BDDKverilerine göre, haziran sonu itibarıyla yurttaşların kredi kartıyla bankalara olan borcu 94 milyar lirayı aştı. Takibe düşen kredi kartı borcu miktarı da 6 milyar lirayı aşmış durumda. Takibe düşen kredi kartı ve bireysel kredi borcunun toplamı ise 72.5 milyar lira.

TEMEL TÜKETİM KARTLA

BKM verilerine göre geçen yıl mayıs sonu itibarıyla 136.9 milyon adet banka kartı, 64.4 milyon adet kredi kartı kullanımda. Kişi başı kart adetlerinde de cüzdanlarda yaklaşık 2 adet kredi kartı ve 3 adet banka kartı yer alıyor. Bu yılın ilk beş ayında en fazla kartlı ödeme yapılan sektörlerin 56.8 milyar lira ve yüzde 18 pay ile market ve AVM, 28.1 milyar lira ve yüzde 9 pay ile akaryakıt istasyonları, 24.9 milyar lira ve yüzde 8 pay ile giyim ve aksesuar, 21.5 milyar lira ve yüzde 7 pay ileYani toplam 131.3 milyar lira ile yılın ilk beş ayında kartlı ödemelerin yüzde 42 ile neredeyse yarısı temel tüketim ihtiyaçlarını içeren sektörlerde gerçekleşti. 2013 yılı ilk 5 aylık dönemine bakıldığında bu sektörlerde toplam 66.3 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapıldığı görüldü. Yani beş yıllık süreçte temel ihtiyaçların karşılandığı bu sektörlerin toplamında yaklaşık yüzde 98’lik artış görüldü.

YÜZDE 20 ARTTI

Yılın ilk beş ayında banka kartlarıyla 35.7 milyar TL, kredi kartlarıyla 277.8 milyar lira olmak üzere toplam 313.5 milyar TL’lik kartlı ödeme yapıldı. Kartlı ödeme tutarı bir yılda yüzde 20 arttı. Ağustos 2017’de kredi kartı borçlu sayısı 32 milyonu aşmıştı. Türkiye Bankalar Birliği’ne göre 3 milyon 248 kişi kredi kartı ve/veya bireysel kredi alacakları yüzünden “yasal takipte”. Vatandaşların yüzde 17’si bankalarla ihtilaflı durumda.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.