19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Kıdem tazminatında yeni dönem

21.01.2016 - 10:46, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Kıdem tazminatında yeni dönem

Kıdem tazminatı modeli belli oldu. Yeni modele göre, her çalışanın bireysel hesabı olacak. Çalışma yaşamında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvayan hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modelini somutlaştırdı. Bireysel kıdem fonu sistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu, yeni işe girenin katılımının zorunlu olduğu kıdem hesabına geçiliyor. Yeni modele göre, her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak. Bireysel emeklilik hesabı gibi kıdem fonuna da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkânı olacak. Tazminat birikiminin bir kısmını fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. BES şirketleri de kıdem tazminatı hesaplarını yönetmek için hazineden yetki alacak. Emeklilik şirketini işveren seçecek. Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankası gibi istediği araçlarda değerlendirebilecek. Tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçlarına yatırılacak. Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek. Fon sistemiyle hem kazanılan hem de gelecek haklar korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışanla işveren uzlaşırsa yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek. İşten çıkarılan gibi istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle bir gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak. KAYNAK: MYNET

Kıdem tazminatı modeli belli oldu. Yeni modele göre, her çalışanın bireysel hesabı olacak.
Çalışma yaşamında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvayan hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı modelini somutlaştırdı.

Bireysel kıdem fonu sistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu, yeni işe girenin katılımının zorunlu olduğu kıdem hesabına geçiliyor.

Yeni modele göre, her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak. Bireysel emeklilik hesabı gibi kıdem fonuna da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkânı olacak.

Tazminat birikiminin bir kısmını fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. BES şirketleri de kıdem tazminatı hesaplarını yönetmek için hazineden yetki alacak. Emeklilik şirketini işveren seçecek.

Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankası gibi istediği araçlarda değerlendirebilecek. Tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçlarına yatırılacak. Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.

Fon sistemiyle hem kazanılan hem de gelecek haklar korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışanla işveren uzlaşırsa yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek. İşten çıkarılan gibi istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle bir gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak.

KAYNAK: MYNET

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.