Koalisyon kurulursa bu sektörler uçacak!

05.07.2015 - 09:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Koalisyon kurulursa bu sektörler uçacak!

Piyasaların dış gündemi Yunanistan. İçeride ise AKP-MHP veya AKP-CHP koalisyonu fiyatlanıyor.

Hükümet kurulursa endişeler azalır, bu da düz cam, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya hisselerini olumlu etkiler Piyasalarda hareketliliği bol bir yaz geçiriyoruz. Yurtdışında Yunanistan, yurt içerisinde koalisyon senaryoları piyasaların nabzını yüksek tutuyor. bugün Yunanistan’da gerçekleşecek referandumun sonucuna bağlı olarak hafta başında sert fiyat hareketleri görebiliriz.  Son gelişmelere baktığımızda Yunanistan Başbakanı Çipras’ın referandumda Yunan halkını “Hayır” oyu vermeye çağırdığını görmekteyiz. Çipras, “Pazar günü Yunanistan’ın Euro’ya üyeliği oylanmayacak. Yunanistan’ın yeri Avrupa Birliği’dir. Ülkemizin Avrupa’daki yeri tehlikede değil. Sizi şantaj ve ültimatomlara karşı hayır demeye çağırıyorum. Hayır oyu kreditörlerle daha iyi şartlarda müzakerelerin devam etmesi anlamına geliyor” dedi.  Referandumdan çıkacak “hayır” oyu, Avrupa’da işlerin daha da karışmasına ve risklerin artmasına neden olacak. Bu da gelişmekte olan ülkelerde satışları beraberinde getirecek. Elbette bundan Türkiye’de etkilenecektir. Böylesi bir durumda hisse senetlerinde satış baskısı artarken kurda ve faizde yukarı hareket gündeme gelecek. “Evet” oyu ise rahatlama getirecek. Türkiye’de piyasalara yansıması da olumlu yönde beklenmeli. Yunanistan ile ilgili rahatlama yaşanması kuşkusuz fiyat hareketlerine olumlu yönde yansıyacak. Ancak sorunun ötelenmiş olması, FED’in faiz artırımı ve yurtiçi gelişmeler, yeniden fiyatlanmaya başladığında piyasalar üzerinde baskı hissedilmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Dolar 3 TL’yi görür mü? Geçen hafta Meclis Başkanı seçimleri nedeniyle koalisyon senaryoları gölgede kaldı. Ancak 1Temmuz’da TBMM başkanlığına İsmet Yılmaz’ın seçilmesinin ardından tekrar koalisyon senaryolarına ilişkin tartışmalar öne çıkmaya başladı. Meclis başkanı seçiminin de etkisiyle senaryo olasılıkları iki ihtimal üzerinde ağırlık bulmaya başladı. Piyasalar AKP-MHP ya da AKP-CHP Koalisyonu üzerinde yoğunlaşmış durumda. AKP-MHP koalisyonu ise daha yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor.  Olası bir AKP-MHP Koalisyonunda ekonomi yönetiminde piyasaların yakından tanıdığı İbrahim Turhan ve Durmuş Yılmaz gibi isimlerin yer alması bekleniyor. Durmuş Yılmaz’ın ekonomi yönetiminde yer alması piyasalarda güven sağlayacaktır. Bu da yurtdışında çok gerilimli gelişmeler yaşanmaması halinde kurda gerilemeyi getirecektir. 2.6855 seviyelerinde bulunandolar kuru, hükümetin kurulması ile 2,65’in altına inebilir.  Piyasalardaki fiyatlamalar takip edildiğinde erken seçim ihtimalinin çok düşük görüldüğü gözleniyor. Olası bir koalisyon kurulma ihtimalinin zayıflaması ve erken seçim ihtimali 2.81 rekorunun kırılarak önümüzdeki yılın haziran ayı için dillendirilen 3 TL ve hatta üzeri seviyelerin görülmesine neden olabilecektir. Koalisyonun kurulmasıyla birlikte piyasalarda alıcıların  daha da güçlendiğini görebileceğiz. Politik kaygıların azalması, düz cam, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya sektörlerini olumlu yönde etkileyecek. 
Piyasaların dış gündemi Yunanistan. İçeride ise AKP-MHP veya AKP-CHP koalisyonu fiyatlanıyor.

Hükümet kurulursa endişeler azalır, bu da düz cam, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya hisselerini olumlu etkiler

Piyasalarda hareketliliği bol bir yaz geçiriyoruz. Yurtdışında Yunanistan, yurt içerisinde koalisyon senaryoları piyasaların nabzını yüksek tutuyor. bugün Yunanistan’da gerçekleşecek referandumun sonucuna bağlı olarak hafta başında sert fiyat hareketleri görebiliriz. 
Son gelişmelere baktığımızda Yunanistan Başbakanı Çipras’ın referandumda Yunan halkını “Hayır” oyu vermeye çağırdığını görmekteyiz. Çipras, “Pazar günü Yunanistan’ın Euro’ya üyeliği oylanmayacak. Yunanistan’ın yeri Avrupa Birliği’dir. Ülkemizin Avrupa’daki yeri tehlikede değil. Sizi şantaj ve ültimatomlara karşı hayır demeye çağırıyorum. Hayır oyu kreditörlerle daha iyi şartlarda müzakerelerin devam etmesi anlamına geliyor” dedi. 
Referandumdan çıkacak “hayır” oyu, Avrupa’da işlerin daha da karışmasına ve risklerin artmasına neden olacak. Bu da gelişmekte olan ülkelerde satışları beraberinde getirecek. Elbette bundan Türkiye’de etkilenecektir. Böylesi bir durumda hisse senetlerinde satış baskısı artarken kurda ve faizde yukarı hareket gündeme gelecek. “Evet” oyu ise rahatlama getirecek. Türkiye’de piyasalara yansıması da olumlu yönde beklenmeli. Yunanistan ile ilgili rahatlama yaşanması kuşkusuz fiyat hareketlerine olumlu yönde yansıyacak. Ancak sorunun ötelenmiş olması, FED’in faiz artırımı ve yurtiçi gelişmeler, yeniden fiyatlanmaya başladığında piyasalar üzerinde baskı hissedilmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Dolar 3 TL’yi görür mü?
Geçen hafta Meclis Başkanı seçimleri nedeniyle koalisyon senaryoları gölgede kaldı. Ancak 1Temmuz’da TBMM başkanlığına İsmet Yılmaz’ın seçilmesinin ardından tekrar koalisyon senaryolarına ilişkin tartışmalar öne çıkmaya başladı. Meclis başkanı seçiminin de etkisiyle senaryo olasılıkları iki ihtimal üzerinde ağırlık bulmaya başladı. Piyasalar AKP-MHP ya da AKP-CHP Koalisyonu üzerinde yoğunlaşmış durumda. AKP-MHP koalisyonu ise daha yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor. 
Olası bir AKP-MHP Koalisyonunda ekonomi yönetiminde piyasaların yakından tanıdığı İbrahim Turhan ve Durmuş Yılmaz gibi isimlerin yer alması bekleniyor. Durmuş Yılmaz’ın ekonomi yönetiminde yer alması piyasalarda güven sağlayacaktır. Bu da yurtdışında çok gerilimli gelişmeler yaşanmaması halinde kurda gerilemeyi getirecektir. 2.6855 seviyelerinde bulunandolar kuru, hükümetin kurulması ile 2,65’in altına inebilir. 
Piyasalardaki fiyatlamalar takip edildiğinde erken seçim ihtimalinin çok düşük görüldüğü gözleniyor. Olası bir koalisyon kurulma ihtimalinin zayıflaması ve erken seçim ihtimali 2.81 rekorunun kırılarak önümüzdeki yılın haziran ayı için dillendirilen 3 TL ve hatta üzeri seviyelerin görülmesine neden olabilecektir. Koalisyonun kurulmasıyla birlikte piyasalarda alıcıların  daha da güçlendiğini görebileceğiz. Politik kaygıların azalması, düz cam, inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya sektörlerini olumlu yönde etkileyecek. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.