19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Kocaeliler en çok bunlara para harcadı!

Ekonomi 16.07.2020 - 11:58, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Kocaeliler en çok bunlara para harcadı!

Hane halkı bütçesinden en fazla pay konut ve kira harcamasına ayrıldı. Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Hane halkı bütçe araştırmasının 2019 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı 24,1 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı 20,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları, üçüncü sırayı ise 16,5 ile ulaştırma harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise 2,2 ile sağlık, 2,5 ile eğitim hizmetleri ve 3,1 ile eğlence ve kültür harcamaları oldu. AYLIK ORTALAMA TÜKETİM HARCAMASI 2 465 TL OLDU Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Hanelerin tüketim harcamalarını karşılaştırılabilir hale getirmek amacıyla hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer fert başına tüketim harcaması kullanılmaktadır. Eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2018 yılında 2 181 TL iken 2019 yılında 2 465 TL olarak tahmin edildi. GIDA’DA EN FAZLA PAY DENİZ ÜRÜNLERİNİN Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalarda en büyük payı 19,4 ile et, balık ve deniz ürünleri alırken, bunu 17,8 ile ekmek ve tahıllar, 16,6 ile sebzeler, 13,9 ile süt, peynir ve yumurta izledi. En düşük paya sahip harcama grupları ise, 2,3 ile diğer gıda ürünleri, 3,2 ile kahve, çay ve kakao, 3,8 ile alkolsüz içecekler olarak sıralandı. DÜŞÜK GELİRLİ HANELER GIDAYA İKİ KAT DAHA FAZLA PAY AYIRDI Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Gelire göre sıralı 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının 2019 yılındaki dağılımına bakıldığında; en düşük gelir grubu olan birinci 20'lik grupta yer alan hane halkları, konut ve kira harcamalarına 31,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 30,7, ulaştırma harcamalarına 9,0 ve mobilya ve ev eşyası harcamalarına 5,3 pay ayırdı. En yüksek gelir grubu olan beşinci 20'lik grupta yer alan hane halkları ise, konut ve kira harcamalarına 20,1, ulaştırma harcamalarına 20,0, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 15,3 ve lokanta ve otel harcamalarına 8,1 pay ayırdı. TEMEL GELİR KAYNAĞINA GÖRE HARCAMA KALIPLARI DEĞİŞTİ Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hane halkları; konut ve kira harcamalarına 22,4, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 19,0 ve ulaştırma harcamalarına 17,7 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hane halkları; konut ve kira harcamalarına 20,4, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 19,8 ve ulaştırma harcamalarına ise 19,2 pay ayırdı.

Hane halkı bütçesinden en fazla pay konut ve kira harcamasına ayrıldı. Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Hane halkı bütçe araştırmasının 2019 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı 24,1 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı 20,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları, üçüncü sırayı ise 16,5 ile ulaştırma harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise 2,2 ile sağlık, 2,5 ile eğitim hizmetleri ve 3,1 ile eğlence ve kültür harcamaları oldu.

AYLIK ORTALAMA TÜKETİM HARCAMASI 2 465 TL OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Hanelerin tüketim harcamalarını karşılaştırılabilir hale getirmek amacıyla hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer fert başına tüketim harcaması kullanılmaktadır. Eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2018 yılında 2 181 TL iken 2019 yılında 2 465 TL olarak tahmin edildi.

GIDA’DA EN FAZLA PAY DENİZ ÜRÜNLERİNİN

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalarda en büyük payı 19,4 ile et, balık ve deniz ürünleri alırken, bunu 17,8 ile ekmek ve tahıllar, 16,6 ile sebzeler, 13,9 ile süt, peynir ve yumurta izledi. En düşük paya sahip harcama grupları ise, 2,3 ile diğer gıda ürünleri, 3,2 ile kahve, çay ve kakao, 3,8 ile alkolsüz içecekler olarak sıralandı.

DÜŞÜK GELİRLİ HANELER GIDAYA İKİ KAT DAHA FAZLA PAY AYIRDI

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Gelire göre sıralı 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının 2019 yılındaki dağılımına bakıldığında; en düşük gelir grubu olan birinci 20'lik grupta yer alan hane halkları, konut ve kira harcamalarına 31,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 30,7, ulaştırma harcamalarına 9,0 ve mobilya ve ev eşyası harcamalarına 5,3 pay ayırdı. En yüksek gelir grubu olan beşinci 20'lik grupta yer alan hane halkları ise, konut ve kira harcamalarına 20,1, ulaştırma harcamalarına 20,0, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 15,3 ve lokanta ve otel harcamalarına 8,1 pay ayırdı.

TEMEL GELİR KAYNAĞINA GÖRE HARCAMA KALIPLARI DEĞİŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilere göre, Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hane halkları; konut ve kira harcamalarına 22,4, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 19,0 ve ulaştırma harcamalarına 17,7 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hane halkları; konut ve kira harcamalarına 20,4, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına 19,8 ve ulaştırma harcamalarına ise 19,2 pay ayırdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.