19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Konak Gebze, Çocuklar İçin Uyardı

Gebze 03.03.2017 - 10:17, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Konak Gebze, Çocuklar İçin Uyardı

Konak Hastanesi Gebze yaptığı açıklamada çoğunlukla 5 yaş altı çocuklarda, ateş, ağız içinde yara, el ve ayaklarda döküntü ile kendini gösteren El-Ayak-Ağız Hastalığı konusunda uyardı.

      Konak Hastaneleri Gebze, El-Ayak-Ağız Hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hastalığın sıklıkla ateş, iştahsızlık ve boğaz ağrısı ile başladığını belirten Konak Hastaneleri Gebze Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Raif Konakcı, “Ateş başladıktan 2-3 gün sonra, ağızda ağrılı, ülseratif döküntüler meydana gelir. Deri döküntüsü 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve el ayalarında meydana gelen kırmızı döküntüler halinde başlar, daha sonra su toplar. Nadiren döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede olabilir” dedi. Uzm. Dr. Konakcı hastalıkla ilgili şunları söyledi:  “Hastalığa neden olan virüsler burun ve boğaz bölgesine yerleşir. Bu virüs dışkı, oral yol ve lezyonlara direkt temasla insandan insana bulaşabilir. Hastalıkta, hastaların hepsinde belirtileri görülen tüm döküntüler birden olmayabilir. Dolayısıyla birçok erişkin, hiç belirti oluşmadan, hastalığı taşıyabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak; • Hasta ile temastan kaçınmak, • El temizliğine dikkat etmek, • Özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra mutlaka el yıkamaya özen göstermek, • Oyuncaklar da dâhil olmak üzere, çocukların kullandığı tüm malzemelerin temizliğine dikkat etmek, • Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma gibi…) kaçınmak, • Ortak tabak, bardak kullanmamak gerekiyor.   “10 günlük bir sürede hastalık kendiliğinden geçiyor” Hastalığın henüz kendine özgü bir tedavisi bulunmuyor. Viral bir hastalık olmasından kaynaklı antibiyotiklerin de bir faydası yok. Hastalığa henüz bir aşı geliştirilmiş değil. Ancak ebeveynlerin endişeye kapılmasına gerek yok çünkü hastaların yakınmalarını azaltmak için ağrı kesiciler ve ağız yaralarına karşı çeşitli ilaçlar faydalı oluyor. 1 hafta, 10 gün içerisinde ise hastalık seyrini tamamlayarak kendiliğinden düzeliyor.” Özellikle bebeklerin ağızdaki yaralardan dolayı yutma güçlüğü yaşayıp susuz kalabileceğine de dikkat çeken Uzm. Dr. Konakcı, “Bu nedenle bebeklere bol sıvı verilmeli, çorba, muhallebi ve yoğurt gibi serin yiyecekler ile beslenmelidir” dedi.
Konak Hastanesi Gebze yaptığı açıklamada çoğunlukla 5 yaş altı çocuklarda, ateş, ağız içinde yara, el ve ayaklarda döküntü ile kendini gösteren El-Ayak-Ağız Hastalığı konusunda uyardı.

 

 

 

Konak Hastaneleri Gebze, El-Ayak-Ağız Hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hastalığın sıklıkla ateş, iştahsızlık ve boğaz ağrısı ile başladığını belirten Konak Hastaneleri Gebze Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Raif Konakcı, “Ateş başladıktan 2-3 gün sonra, ağızda ağrılı, ülseratif döküntüler meydana gelir. Deri döküntüsü 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve el ayalarında meydana gelen kırmızı döküntüler halinde başlar, daha sonra su toplar. Nadiren döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede olabilir” dedi.

Uzm. Dr. Konakcı hastalıkla ilgili şunları söyledi:  “Hastalığa neden olan virüsler burun ve boğaz bölgesine yerleşir. Bu virüs dışkı, oral yol ve lezyonlara direkt temasla insandan insana bulaşabilir. Hastalıkta, hastaların hepsinde belirtileri görülen tüm döküntüler birden olmayabilir. Dolayısıyla birçok erişkin, hiç belirti oluşmadan, hastalığı taşıyabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak;

• Hasta ile temastan kaçınmak,

• El temizliğine dikkat etmek,

• Özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra mutlaka el yıkamaya özen göstermek,

• Oyuncaklar da dâhil olmak üzere, çocukların kullandığı tüm malzemelerin temizliğine dikkat etmek,

• Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma gibi…) kaçınmak,

• Ortak tabak, bardak kullanmamak gerekiyor.

 

“10 günlük bir sürede hastalık kendiliğinden geçiyor”

Hastalığın henüz kendine özgü bir tedavisi bulunmuyor. Viral bir hastalık olmasından kaynaklı antibiyotiklerin de bir faydası yok. Hastalığa henüz bir aşı geliştirilmiş değil. Ancak ebeveynlerin endişeye kapılmasına gerek yok çünkü hastaların yakınmalarını azaltmak için ağrı kesiciler ve ağız yaralarına karşı çeşitli ilaçlar faydalı oluyor. 1 hafta, 10 gün içerisinde ise hastalık seyrini tamamlayarak kendiliğinden düzeliyor.”

Özellikle bebeklerin ağızdaki yaralardan dolayı yutma güçlüğü yaşayıp susuz kalabileceğine de dikkat çeken Uzm. Dr. Konakcı, “Bu nedenle bebeklere bol sıvı verilmeli, çorba, muhallebi ve yoğurt gibi serin yiyecekler ile beslenmelidir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.