Köprüden geçen araçlarda düşüş var!”

Siyaset 21.06.2019 - 17:11, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Köprüden geçen araçlarda düşüş var!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’ndeki araç geçişlerinde düşüş olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar yap-işlet-devret projesi olan Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, “AK Parti iktidarının temsilcileri her yıl geçen araç sayılarının artacağını söylüyorlar, ama bakanlığın bana vermiş olduğu cevaplarda bırakın artışı geçen yıla göre geçiş yapan araç sayılarında büyük bir düşüş var” dedi. Bu projelerdeki geçiş ücretlerinin her yıl 2 Ocak dolar kuruna göre belirlendiğinin altını çizen Akar, 2017 ve 2018 yıllarında garanti araçlar nedeni ile şirketlere sadece 2 yılda 4 milyar 451 milyon TL ödendiğini söyledi. ÖDENEN TUTAR AÇIKLANMADI Haydar Akar köprü ve tünellerle ilgili açıklamalarına şöyle devam etti; “Garanti araçlar nedeni ile sözleşme gereği Hazinenin nisan ayında araç farkı için ödeme yapması gerekiyor. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın vermiş olduğu yanıtta ödenen tutarın açıklamadığı görülüyor. Bakanlığın bunu açıklamaması onların açısından normal. Çünkü bu projeler için ödenen tutar dudak uçuklatıcı. 2018 yılında geçen araç sayılarına göre Hazine’nin dolayısı ile milletin sırtına bu üç proje için 2 milyar 243 milyon TL yüklendi. Bu tutarı Bakanlık açıklayamıyor ama ben açıklıyorum, buyursunlar bunu yalanlasınlar. 3 MİLYARDAN FAZLA ÖDEME YAPACAĞIZ Ancak geçen araç sayısı ortada ve maalesef 2019 yılında bu tutar 3 milyar TL’nin üzerinde olacak. 3 milyardan fazla bu projeler için ödeme yapacağız.  Ekonomik kriz ve geçiş ücretlerindeki artışlar araç geçiş rakamlarını da etkiliyor. 2019 yılının ilk 4 ayında geçiş yapan araç sayısının, 2018 yılının ilk 4 ayına göre yarı yarıya azaldığını tespit ettik. Bunun kamuyu şu anki, sadece 4 aylık ekstra maliyeti 852 milyon lira. 2018 yılının ilk 4 ayında Osmangazi Köprüsü’nden 2 milyon 482 bin araç geçiş yapmış. Bu yılsa bu sayı 350 binin üzerinde azalarak 2 milyon 132 bin olmuş.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’ndeki araç geçişlerinde düşüş olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar yap-işlet-devret projesi olan Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, “AK Parti iktidarının temsilcileri her yıl geçen araç sayılarının artacağını söylüyorlar, ama bakanlığın bana vermiş olduğu cevaplarda bırakın artışı geçen yıla göre geçiş yapan araç sayılarında büyük bir düşüş var” dedi. Bu projelerdeki geçiş ücretlerinin her yıl 2 Ocak dolar kuruna göre belirlendiğinin altını çizen Akar, 2017 ve 2018 yıllarında garanti araçlar nedeni ile şirketlere sadece 2 yılda 4 milyar 451 milyon TL ödendiğini söyledi.

ÖDENEN TUTAR AÇIKLANMADI

Haydar Akar köprü ve tünellerle ilgili açıklamalarına şöyle devam etti; “Garanti araçlar nedeni ile sözleşme gereği Hazinenin nisan ayında araç farkı için ödeme yapması gerekiyor. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın vermiş olduğu yanıtta ödenen tutarın açıklamadığı görülüyor. Bakanlığın bunu açıklamaması onların açısından normal. Çünkü bu projeler için ödenen tutar dudak uçuklatıcı. 2018 yılında geçen araç sayılarına göre Hazine’nin dolayısı ile milletin sırtına bu üç proje için 2 milyar 243 milyon TL yüklendi. Bu tutarı Bakanlık açıklayamıyor ama ben açıklıyorum, buyursunlar bunu yalanlasınlar.

3 MİLYARDAN FAZLA ÖDEME YAPACAĞIZ

Ancak geçen araç sayısı ortada ve maalesef 2019 yılında bu tutar 3 milyar TL’nin üzerinde olacak. 3 milyardan fazla bu projeler için ödeme yapacağız.  Ekonomik kriz ve geçiş ücretlerindeki artışlar araç geçiş rakamlarını da etkiliyor. 2019 yılının ilk 4 ayında geçiş yapan araç sayısının, 2018 yılının ilk 4 ayına göre yarı yarıya azaldığını tespit ettik. Bunun kamuyu şu anki, sadece 4 aylık ekstra maliyeti 852 milyon lira. 2018 yılının ilk 4 ayında Osmangazi Köprüsü’nden 2 milyon 482 bin araç geçiş yapmış. Bu yılsa bu sayı 350 binin üzerinde azalarak 2 milyon 132 bin olmuş.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.