19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

‘Kredi başvurusu yapmak görevimiz değil’

Kocaeli 20.12.2016 - 14:38, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

‘Kredi başvurusu yapmak görevimiz değil’

Kocaeli SMMMO Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Barış Koçak, yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Muhasebecilerin, mali müşavirlerin görevi, mükelleflerin KOSGEB kredi başvurularını yapmak değildir.” dedi.

    KOBİ’lere KOSGEB tarafından verilen kredi başvuru için yapılması gereken tüm işlemleri şirketler muhasebecilerinin yapmasını talep ediyor. Durum böyle olunca iş yoğunluğu olan muhasebeciler daha da yoğun oldu. Yaşanan bu durumla ilgili olarak Kocaeli SMMMO Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Barış Koçak bir açıklamada bulundu. Koçak yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Üzerimizdeki iş yükü yetmezmiş gibi 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun çerçevesinde mükelleflerin devlete olan borçları ile ilgili yapılandırma faaliyetleri çerçevesinde işimizi gücümüzü bir kenara bırakıp uğraşmakta idik. KARABASAN GİBİ ÇÖKTÜ Tam bütün işleri bitirdik, artık kendi işlerimize dönebiliriz derken bu sefer de muhasebecilerin başına karabasan gibi çöken KOSGEB işleri çıktı karşımıza. Tamamen KOSGEB danışmanlarının yapması gereken işleri yine biz muhasebecilerin başına yıktılar. Aslında hiçbir muhasebecinin mükellefleri ile yaptığı sözleşmelerde bu tür hizmetlerin verileceği yazılmazken, her zaman ki gibi devletimiz kendi yapması gereken bir işi daha, üzerimize angarya olarak yıktı. Muhasebecilerin mükellefleri ile yaptıkları sözleşmelere göre mükelleflerin vergi ve sigorta bildirgelerini vermek ve mükelleflerine bu tür hizmetler sonrasında raporlar sunmak dışında bir işi olmaması gerekirken, sağ olsun devletimiz yine üstümüze bir iş daha yıktı. SAATLERCE BEKLİYORUZ Ülkemizin içinde bulunduğu sürecin farkındayız. Bu süreçte üzerimize düşen görev ve yükümlülüklerin de farkındayız. Ancak Şeyh Edebali’nin dediği gibi ‘ insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ felsefesini de unutmamız gerekiyor. Örneğin; 6736 Sayılı yasa kapsamında verilen her beyanın düzenlenmesinde mali müşavirlerin payı varken, mali müşavirlerin bu toplanan vergilerden almış olduğu pay sıfır. Ekstra iş yükü getirmekten öteye bir anlam taşımadı bizim için yapılandırma süreci. Aynı şekilde KOSGEB kredilerinin alınması sürecinde de, her zaman ki gibi, mükelleflerimizin bize ‘muhasebecin halleder’ şeklinde gönderildiğini görüyoruz. Muhasebecilerin, mali müşavirlerin görevi, mükelleflerin KOSGEB kredi başvurularını yapmak değildir. BEDELİNİN BELİRLENSİN Her şeye rağmen, bunu da sineye çekip yapalım desek de çalışmayan bir sistem nedeniyle saatlerce bilgisayar başında beklemek zorunda kalıyoruz. Mali müşavirler bildiğiniz gibi devlet ile mükellef arasında hem vergi hem de sigorta bildirimlerinin yapılması anlamında bir köprü. Bu köprü ne kadar sağlam olursa o derece yük taşır. Bu köprünün sağlam olması içinde desteklenmesi gerekir. Bu anlamda devletimizin bizden taleplerinin farkındayız. Ve sorumluluklarımızı gece demeden gündüz demeden yerine getiriyoruz. İstediğimiz tek şey; devletin bu tür iş yüklerini sırtımıza yüklerken, bunun bedelini de belirlemesi. Bizi mükellef ile baş başa bırakmaması. Bu anlamda devleti, bize sürekli iş çıkaran bir organizma olma dışında, yanımızda da görmek istiyoruz.” diye belirtti.  
Kocaeli SMMMO Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Barış Koçak, yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Muhasebecilerin, mali müşavirlerin görevi, mükelleflerin KOSGEB kredi başvurularını yapmak değildir.” dedi.

 

 

KOBİ’lere KOSGEB tarafından verilen kredi başvuru için yapılması gereken tüm işlemleri şirketler muhasebecilerinin yapmasını talep ediyor. Durum böyle olunca iş yoğunluğu olan muhasebeciler daha da yoğun oldu. Yaşanan bu durumla ilgili olarak Kocaeli SMMMO Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Barış Koçak bir açıklamada bulundu. Koçak yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Üzerimizdeki iş yükü yetmezmiş gibi 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun çerçevesinde mükelleflerin devlete olan borçları ile ilgili yapılandırma faaliyetleri çerçevesinde işimizi gücümüzü bir kenara bırakıp uğraşmakta idik.

KARABASAN GİBİ ÇÖKTÜ

Tam bütün işleri bitirdik, artık kendi işlerimize dönebiliriz derken bu sefer de muhasebecilerin başına karabasan gibi çöken KOSGEB işleri çıktı karşımıza. Tamamen KOSGEB danışmanlarının yapması gereken işleri yine biz muhasebecilerin başına yıktılar. Aslında hiçbir muhasebecinin mükellefleri ile yaptığı sözleşmelerde bu tür hizmetlerin verileceği yazılmazken, her zaman ki gibi devletimiz kendi yapması gereken bir işi daha, üzerimize angarya olarak yıktı. Muhasebecilerin mükellefleri ile yaptıkları sözleşmelere göre mükelleflerin vergi ve sigorta bildirgelerini vermek ve mükelleflerine bu tür hizmetler sonrasında raporlar sunmak dışında bir işi olmaması gerekirken, sağ olsun devletimiz yine üstümüze bir iş daha yıktı.

SAATLERCE BEKLİYORUZ

Ülkemizin içinde bulunduğu sürecin farkındayız. Bu süreçte üzerimize düşen görev ve yükümlülüklerin de farkındayız. Ancak Şeyh Edebali’nin dediği gibi ‘ insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ felsefesini de unutmamız gerekiyor. Örneğin; 6736 Sayılı yasa kapsamında verilen her beyanın düzenlenmesinde mali müşavirlerin payı varken, mali müşavirlerin bu toplanan vergilerden almış olduğu pay sıfır. Ekstra iş yükü getirmekten öteye bir anlam taşımadı bizim için yapılandırma süreci. Aynı şekilde KOSGEB kredilerinin alınması sürecinde de, her zaman ki gibi, mükelleflerimizin bize ‘muhasebecin halleder’ şeklinde gönderildiğini görüyoruz. Muhasebecilerin, mali müşavirlerin görevi, mükelleflerin KOSGEB kredi başvurularını yapmak değildir.

BEDELİNİN BELİRLENSİN

Her şeye rağmen, bunu da sineye çekip yapalım desek de çalışmayan bir sistem nedeniyle saatlerce bilgisayar başında beklemek zorunda kalıyoruz. Mali müşavirler bildiğiniz gibi devlet ile mükellef arasında hem vergi hem de sigorta bildirimlerinin yapılması anlamında bir köprü. Bu köprü ne kadar sağlam olursa o derece yük taşır. Bu köprünün sağlam olması içinde desteklenmesi gerekir. Bu anlamda devletimizin bizden taleplerinin farkındayız. Ve sorumluluklarımızı gece demeden gündüz demeden yerine getiriyoruz. İstediğimiz tek şey; devletin bu tür iş yüklerini sırtımıza yüklerken, bunun bedelini de belirlemesi. Bizi mükellef ile baş başa bırakmaması. Bu anlamda devleti, bize sürekli iş çıkaran bir organizma olma dışında, yanımızda da görmek istiyoruz.” diye belirtti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.