GEBZE BELEDİYESİ 18 MART İLANI

Kredi kartında asgari ödemeye dikkat!

Ekonomi 16.08.2019 - 10:00, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Kredi kartında asgari ödemeye dikkat!

Cüzdanlarımızı dolduran kredi kartlarını bedava ödeme aracı görüyoruz. Bir de tuzakları bilmiyorsak, batağa sürükleniyoruz... Peki kredi kartı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Kredi kartı borcunu asgari tutardan ödemek doğru mudur? Asgari tutara uygulanan faiz oranı nedir?

Ülkemizde 60 milyonun üzerinde kredi kartı vatandaşların kullanımına sunulmuş durumda. Kredi kartıyla alışveriş ekonominin kayıt altına alınması, vergi kaçağının önlenmesi açısından çok önemli. Bireysel anlamda baktığımızda da birçok avantajları var. Hatta başka ülkelerde olmayan taksit fırsatı ile büyük avantaj da sunuyor. Ama bir şartla... Bilinçli kullanmak... Biz kredi kartını bir ödeme aracı olarak göremiyoruz. Birçoğumuz 'bedava alışveriş aracı' olarak görmeye devam ediyoruz. Cebimizden nakit para çıkmadığı için, alışverişi 'karşılıksız' yaptığımız psikolojisine bürünüyoruz. Oysa gelecek ay ki maaşımızdan harcadığımızın farkına varamıyoruz. HARCADIĞIN KADAR ÖDE Ödeyebileceğimiz kadar harcamamız ve harcadığımız kadar ödememiz gerekiyor. Gelirimizi düşünüp ne kadar ödeyebileceksek kartla en fazla o kadar harcama yapmalıyız. Elbette, sağlık gibi hesapta olmayan harcamalar olacaktır, o zaman kredi kartı bir güvence halini de alıyor. Ama eğer kendimizi sınırlarsak, yani ödeyebileceğimiz kadar harcarsak israftan da kurtuluruz. Harcadığımızı ödememiz de önemli. Bunu yapmadığımızda borç sarmalına girmiş oluyoruz ve neredeyse ömür boyu sürecek bir borç batağına da saplanmış oluyoruz. Çünkü burada bankalar karşımıza çok süslü, cazip bir tuzağı çıkartıyor. O da 'ASGARİ ÖDEME.' Aslında ekstrelerde bir 'avantaj' gibi sunuluyor. Ama farkında olmadan kredi kullanmış oluyoruz. Üstelik günlük işleyen faiz sistemi ile.... Örneğin; 1.000 liralık alışveriş yaptınız. Ay sonunda borç miktarı 1.000 lira olarak bildirilecek. Ve hemen altında 'asgari ödeme' miktarı cazip şekilde sunulacak. Borcunuzun en az yüzde 30'unu ödemek zorundasınız. Bu sayede 1.000 liralık borcunuz size 300 lira olarak gösterilecek. Bunu ödedikten sonra 700 lira daha borcunuz olduğu gerçeğinden uzaklaşmış oluyorsunuz. Bu 700 liraya akdi faiz, vergi ve ücretler de eklenerek yeniden 750 liraya yaklaşacak. 250 liralık bir alışveriş daha yaparsanız, bir sonraki ay gelen ekstrede borcunuz yeniden 1.000 lira olarak karşınıza çıkacak. Yeniden 300 lira ödediğinizde bu sarmal hiç durmadan devam edip gidecek... Üstelik faiz işletilen borç bir önceki aydan kaldığı için ödediğiniz miktar artarak devam edecek. Asgari tutarı ödeyerek devam ederseniz 4-5 ay sonra büyük bir borcun altına girdiğinizi görürsünüz. Borcunuzu kredilendirirseniz elinizden geldiğince asgari ödeme tutarından fazlasını ödeyin ve son ödeme tarihini beklemeyin. Çünkü faizler günlük işletiliyor. BUNLARA DİKKAT! ✖ Ödeyebileceğinizden fazla harcama yapmayın. ✖ Asgari tutarın mutlaka daha fazlasını, mümkünse borcun tamamını ödeyin. ✖ Ekstreyi inceleyin, hatalı alışveriş olmasın.. ✖ Kartınızdan nakit çekmeyin. ✖ Bir karttan çekilen parayla diğer kartı ödemeye kalkmayın.. ✖ Bankaya değil, eşe-dosta borçlanın.
Cüzdanlarımızı dolduran kredi kartlarını bedava ödeme aracı görüyoruz. Bir de tuzakları bilmiyorsak, batağa sürükleniyoruz... Peki kredi kartı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Kredi kartı borcunu asgari tutardan ödemek doğru mudur? Asgari tutara uygulanan faiz oranı nedir?

Ülkemizde 60 milyonun üzerinde kredi kartı vatandaşların kullanımına sunulmuş durumda. Kredi kartıyla alışveriş ekonominin kayıt altına alınması, vergi kaçağının önlenmesi açısından çok önemli. Bireysel anlamda baktığımızda da birçok avantajları var. Hatta başka ülkelerde olmayan taksit fırsatı ile büyük avantaj da sunuyor. Ama bir şartla... Bilinçli kullanmak... Biz kredi kartını bir ödeme aracı olarak göremiyoruz. Birçoğumuz 'bedava alışveriş aracı' olarak görmeye devam ediyoruz. Cebimizden nakit para çıkmadığı için, alışverişi 'karşılıksız' yaptığımız psikolojisine bürünüyoruz. Oysa gelecek ay ki maaşımızdan harcadığımızın farkına varamıyoruz.

HARCADIĞIN KADAR ÖDE
Ödeyebileceğimiz kadar harcamamız ve harcadığımız kadar ödememiz gerekiyor. Gelirimizi düşünüp ne kadar ödeyebileceksek kartla en fazla o kadar harcama yapmalıyız. Elbette, sağlık gibi hesapta olmayan harcamalar olacaktır, o zaman kredi kartı bir güvence halini de alıyor. Ama eğer kendimizi sınırlarsak, yani ödeyebileceğimiz kadar harcarsak israftan da kurtuluruz. Harcadığımızı ödememiz de önemli. Bunu yapmadığımızda borç sarmalına girmiş oluyoruz ve neredeyse ömür boyu sürecek bir borç batağına da saplanmış oluyoruz. Çünkü burada bankalar karşımıza çok süslü, cazip bir tuzağı çıkartıyor. O da 'ASGARİ ÖDEME.' Aslında ekstrelerde bir 'avantaj' gibi sunuluyor. Ama farkında olmadan kredi kullanmış oluyoruz. Üstelik günlük işleyen faiz sistemi ile....

Örneğin; 1.000 liralık alışveriş yaptınız. Ay sonunda borç miktarı 1.000 lira olarak bildirilecek. Ve hemen altında 'asgari ödeme' miktarı cazip şekilde sunulacak. Borcunuzun en az yüzde 30'unu ödemek zorundasınız. Bu sayede 1.000 liralık borcunuz size 300 lira olarak gösterilecek. Bunu ödedikten sonra 700 lira daha borcunuz olduğu gerçeğinden uzaklaşmış oluyorsunuz. Bu 700 liraya akdi faiz, vergi ve ücretler de eklenerek yeniden 750 liraya yaklaşacak. 250 liralık bir alışveriş daha yaparsanız, bir sonraki ay gelen ekstrede borcunuz yeniden 1.000 lira olarak karşınıza çıkacak. Yeniden 300 lira ödediğinizde bu sarmal hiç durmadan devam edip gidecek...

Üstelik faiz işletilen borç bir önceki aydan kaldığı için ödediğiniz miktar artarak devam edecek. Asgari tutarı ödeyerek devam ederseniz 4-5 ay sonra büyük bir borcun altına girdiğinizi görürsünüz. Borcunuzu kredilendirirseniz elinizden geldiğince asgari ödeme tutarından fazlasını ödeyin ve son ödeme tarihini beklemeyin. Çünkü faizler günlük işletiliyor.

BUNLARA DİKKAT!

✖ Ödeyebileceğinizden fazla harcama yapmayın.

✖ Asgari tutarın mutlaka daha fazlasını, mümkünse borcun tamamını ödeyin.

✖ Ekstreyi inceleyin, hatalı alışveriş olmasın..

✖ Kartınızdan nakit çekmeyin.

✖ Bir karttan çekilen parayla diğer kartı ödemeye kalkmayın..

✖ Bankaya değil, eşe-dosta borçlanın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.