19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Kulüplerimizi dişi sığır süstü

15.08.2017 - 12:57, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Kulüplerimizi dişi sığır süstü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından bölgemizde kurulan kurbanlık hayvan pazarlarındaki çadırla yerlerine de rağbet olmadı.  Çelik, Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesimini yasakladıklarını belirterek, "Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesimini yasakladık. Kurban pazarına girmemesi için çok sıkı denetim yapacağız. Pazara gelişini engelleyeceğiz" açıklamalarının ardından Çayırova Kurban Satış Pazarı’nda hazırlanan 150’ye yakın tezgahtan 50’ye yakını satılmadı. Çayırovaspor tarafından organize edilen Çayırova Kurban Satış Alanında geçen sene neredeyse tüm tezgahların hayvan satıcıları tarafından alıcı bulmasına karşılık bu sene aynı rağbet görülmedi. Büyük boşlukların olduğu Çayırova Kurban Satış Alanı’nda Çayırovaspor’un bu sezon giderlerini karşılayacak en önemli gelir unsuru da sekteye uğramış oldu ve planlamalardan yaklaşık 300 Bin TL  eksik bir rakamla karşılaşılmış oldu. ESNAF PİYASAYI DEĞERLENDİRDİ Geçen seneye oranla bu senede kurbanlık fiyatlarında çok fazla bir artışın görülmediğini dile getiren kurbanlık hayvan satıcıları, “Hemen hemen 3 yıldır kurbanlık fiyatları aynı. Piyasada söylendiği gibi öyle ciddi oranda bir atış yok. Geçen seneye oranla artış yok denecek kadar bir artış var diyebiliriz. Geçen yıl en düşük büyükbaş kurbanlık 3 bin 500, 4 Bin liralardan başlıyordu, bu sene de 4 Bin, 4 Bin 400 liradan başlayarak 20 bin liraya kadar çıkabilmekte. Küçükbaş kurbanlıklar ise 500, Bin 500 lira arasında değişmekte. Canlı kilogram olarak da erkek hayvan kalitesine, yaşına, kilosuna göre 18-20 bin TL arasında fiyatlar değişmektedir.” ifadelerini kullandı.   DİŞİ HAYVAN KESİM YASAĞI UYGULAMASI Dişi Hayvan Kesimi yasağına ilişkin alınan kararın uygulamaya konulmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise esnaf, “Bir önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın zamanında alınmış bir karar var. Dişi hayvan kesimi yasak diye bir karar alındı, uygulamaya geçildi. Ama şimdi bu uygulama üzerinde yeni çalışmalar yapılmalı. Şöyle ki; elinde dişi kurbanlık olan insanların mağdur edilmemesi ve erkek hayvan fiyatlarının ciddi bir artış göstermemesi için, tüm dişi hayvanlar değil de damızlık özelliğini yitirmiş veya yitirmemiş belirli kriterler üzerinden gebe olan hayvanların kesimi yasaklanmalı.Yani tüm dişi hayvanların değil de, gebe olan ve damızlık özelliği olan hayvanların dışında ki dişi hayvanların kesiminde herhangi bir kısıtlama, yasaklama olmamalı.. Tabi bu da veteriner hekimler tarafından işletmelerde tespit edilecek. Veteriner hekimler tarafından bu hayvan damızlık özelliğini yitirmiştir, ya da gebe değildir diye raporlar hazırlanarak, dişi hayvanların piyasada satışı düzenlenmeli.” diye konuştu  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından bölgemizde kurulan kurbanlık hayvan pazarlarındaki çadırla yerlerine de rağbet olmadı.

 Çelik, Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesimini yasakladıklarını belirterek, "Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesimini yasakladık. Kurban pazarına girmemesi için çok sıkı denetim yapacağız. Pazara gelişini engelleyeceğiz" açıklamalarının ardından Çayırova Kurban Satış Pazarı’nda hazırlanan 150’ye yakın tezgahtan 50’ye yakını satılmadı. Çayırovaspor tarafından organize edilen Çayırova Kurban Satış Alanında geçen sene neredeyse tüm tezgahların hayvan satıcıları tarafından alıcı bulmasına karşılık bu sene aynı rağbet görülmedi. Büyük boşlukların olduğu Çayırova Kurban Satış Alanı’nda Çayırovaspor’un bu sezon giderlerini karşılayacak en önemli gelir unsuru da sekteye uğramış oldu ve planlamalardan yaklaşık 300 Bin TL  eksik bir rakamla karşılaşılmış oldu.

ESNAF PİYASAYI DEĞERLENDİRDİ

Geçen seneye oranla bu senede kurbanlık fiyatlarında çok fazla bir artışın görülmediğini dile getiren kurbanlık hayvan satıcıları, “Hemen hemen 3 yıldır kurbanlık fiyatları aynı. Piyasada söylendiği gibi öyle ciddi oranda bir atış yok. Geçen seneye oranla artış yok denecek kadar bir artış var diyebiliriz. Geçen yıl en düşük büyükbaş kurbanlık 3 bin 500, 4 Bin liralardan başlıyordu, bu sene de 4 Bin, 4 Bin 400 liradan başlayarak 20 bin liraya kadar çıkabilmekte. Küçükbaş kurbanlıklar ise 500, Bin 500 lira arasında değişmekte. Canlı kilogram olarak da erkek hayvan kalitesine, yaşına, kilosuna göre 18-20 bin TL arasında fiyatlar değişmektedir.” ifadelerini kullandı.  

DİŞİ HAYVAN KESİM YASAĞI UYGULAMASI

Dişi Hayvan Kesimi yasağına ilişkin alınan kararın uygulamaya konulmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise esnaf, “Bir önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın zamanında alınmış bir karar var. Dişi hayvan kesimi yasak diye bir karar alındı, uygulamaya geçildi. Ama şimdi bu uygulama üzerinde yeni çalışmalar yapılmalı. Şöyle ki; elinde dişi kurbanlık olan insanların mağdur edilmemesi ve erkek hayvan fiyatlarının ciddi bir artış göstermemesi için, tüm dişi hayvanlar değil de damızlık özelliğini yitirmiş veya yitirmemiş belirli kriterler üzerinden gebe olan hayvanların kesimi yasaklanmalı.Yani tüm dişi hayvanların değil de, gebe olan ve damızlık özelliği olan hayvanların dışında ki dişi hayvanların kesiminde herhangi bir kısıtlama, yasaklama olmamalı.. Tabi bu da veteriner hekimler tarafından işletmelerde tespit edilecek. Veteriner hekimler tarafından bu hayvan damızlık özelliğini yitirmiştir, ya da gebe değildir diye raporlar hazırlanarak, dişi hayvanların piyasada satışı düzenlenmeli.” diye konuştu

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.