19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

markET Oyunu

Darıca 17.02.2016 - 09:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

markET Oyunu

Kıyma ve kuşbaşı ete tavan fiyat getirilmesine sevinen tüketici markete gittiğinde ise hayal kırıklığı yaşıyor. Az yağlı, iyi tarafından et isteyenin cebinden yine fazla para çıkıyor

ET fiyatları kafa karıştırmaya devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kıyma ve kuşbaşı ete getirdiği tavan fiyat uygulamasından sonra, kasapların yanı sıra marketler de müşteri kaybetmemek için indirime gitti. Ancak marketlerdeki, yan yana duran farklı farklı kıyma fiyatları şaşırttı. Kıyma için birden fazla fiyat uygulayan marketler, ette kalite tartışması başlattı.  YAĞLI ETE UCUZ FİYAT...  Markette 29 liraya da 39 liraya da görülen kıymalık etler, yağ oranlarının farklılığı ile dikkat çekti. Ucuz olan kıymaların içindeki yağ oranının yüzde 40'lara kadar dayanabildiği belirlendi. Kimi marketler yağ oyunu ile yine bildiğini okumuş oldu; tavan fiyatı kıymadaki yağı artırarak tutturdu. Marketlerin bu oyunu damak tadımızı da bozdu. Uzmanlar ise, yağsız bir kıymada olması gereken yağ oranının yüzde 5-7 civarında olması gerektiğini belirtti.  UYMAYANI ŞİKAYET EDİN  Bakanlığın kararına göre kıyma 32, kuşbaşı 34 liradan pahalı satılamayacak. Ancak bonfile, pirzola, külbastı, but, kol, döş, antrikot, incik, şiş ve diğer bütün et ürünleri tavan fiyat uygulamasının dışında kalacak. Öte yandan vatandaş tavan fiyat sınırına uymayanlarıALO174 Gıda Hattı'na ve Tarım Bakanlığı'na şikayet edebiliyor. Yine Bakanlığın 312 287 33 60 numarasını arayarak da yüksek fiyattan et satan işletmeyi bildirebilirsiniz. Aynı zamanda şikayet başvurunuzu, internetten de yapabilirsiniz. EN PAHALI İSTANBUL'DA TAVAN fiyatı 32 lira olmasına rağmen dana kıyma her ilde farklı fiyattan satılıyor. Kasaplarda 32 ile 40 lira arasında değişiyor. Ortalama kıyma fiyatının en yüksek tespit edildiği iller 40 lira ile İstanbul ve Balıkesir olurken, en düşük fiyatlar ise 32 lira ileKayseri, Van, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum ve Ardahan'da. SINIFLANDIRMA FORMÜLÜ Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, "Türkiye'de fiyat istikrarının sağlanması için etin sınıflandırılması gerekir. Etçil ırkın sütçül ırktan ayrılması gerekiyor. Bu yapılmazsa sıkıntılar yine devam eder" dedi. Küçük illerde en çok dişi hayvan kesimi yapılmasından dolayı fiyat farkının ortaya çıktığını vurgulayan Mühsürler, "Afyonkarahisar'dan giden etin İstanbul'daki fiyatı 23-24 lira. 32 lira kıyma, 34 lira kuşbaşı denildiği anda yüzde 20 kemik payı olduğu zaman, maliyeti 30 lirayı buluyor" şeklinde konuştu.
Kıyma ve kuşbaşı ete tavan fiyat getirilmesine sevinen tüketici markete gittiğinde ise hayal kırıklığı yaşıyor. Az yağlı, iyi tarafından et isteyenin cebinden yine fazla para çıkıyor

ET fiyatları kafa karıştırmaya devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kıyma ve kuşbaşı ete getirdiği tavan fiyat uygulamasından sonra, kasapların yanı sıra marketler de müşteri kaybetmemek için indirime gitti. Ancak marketlerdeki, yan yana duran farklı farklı kıyma fiyatları şaşırttı. Kıyma için birden fazla fiyat uygulayan marketler, ette kalite tartışması başlattı. 

YAĞLI ETE UCUZ FİYAT... 
Markette 29 liraya da 39 liraya da görülen kıymalık etler, yağ oranlarının farklılığı ile dikkat çekti. Ucuz olan kıymaların içindeki yağ oranının yüzde 40'lara kadar dayanabildiği belirlendi. Kimi marketler yağ oyunu ile yine bildiğini okumuş oldu; tavan fiyatı kıymadaki yağı artırarak tutturdu. Marketlerin bu oyunu damak tadımızı da bozdu. Uzmanlar ise, yağsız bir kıymada olması gereken yağ oranının yüzde 5-7 civarında olması gerektiğini belirtti. 

UYMAYANI ŞİKAYET EDİN 
Bakanlığın kararına göre kıyma 32, kuşbaşı 34 liradan pahalı satılamayacak. Ancak bonfile, pirzola, külbastı, but, kol, döş, antrikot, incik, şiş ve diğer bütün et ürünleri tavan fiyat uygulamasının dışında kalacak. Öte yandan vatandaş tavan fiyat sınırına uymayanlarıALO174 Gıda Hattı'na ve Tarım Bakanlığı'na şikayet edebiliyor. Yine Bakanlığın 312 287 33 60 numarasını arayarak da yüksek fiyattan et satan işletmeyi bildirebilirsiniz. Aynı zamanda şikayet başvurunuzu, internetten de yapabilirsiniz.

EN PAHALI İSTANBUL'DA
TAVAN fiyatı 32 lira olmasına rağmen dana kıyma her ilde farklı fiyattan satılıyor. Kasaplarda 32 ile 40 lira arasında değişiyor. Ortalama kıyma fiyatının en yüksek tespit edildiği iller 40 lira ile İstanbul ve Balıkesir olurken, en düşük fiyatlar ise 32 lira ileKayseri, Van, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum ve Ardahan'da.

SINIFLANDIRMA FORMÜLÜ

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, "Türkiye'de fiyat istikrarının sağlanması için etin sınıflandırılması gerekir. Etçil ırkın sütçül ırktan ayrılması gerekiyor. Bu yapılmazsa sıkıntılar yine devam eder" dedi. Küçük illerde en çok dişi hayvan kesimi yapılmasından dolayı fiyat farkının ortaya çıktığını vurgulayan Mühsürler, "Afyonkarahisar'dan giden etin İstanbul'daki fiyatı 23-24 lira32 lira kıyma, 34 lira kuşbaşı denildiği anda yüzde 20 kemik payı olduğu zaman, maliyeti 30 lirayı buluyor" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.