Mart ayı kolon kanseri farkındalık ayı!

Darıca 11.03.2019 - 09:57, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Mart ayı kolon kanseri farkındalık ayı!

Darıca İlçe Sağlık Müdürü İlhan Kadıoğlu, Kolon Kanseri konusunda önemli uyarlarda bulundu.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü İlhan Kadıoğlu, Kolon Kanseri konusunda önemli uyarlarda bulundu. Sağlık Bakanlığı’nca Mart ayının Kolon kanseri farkındalık ayı olduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, “Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Ortalama görülme yaşı 63’dür. Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kolorektal kanser kolon ve rektumun dışına çıktığında, kanser hücreleri genelde yakındaki lenf bezlerinde bulunabilir. Kanser hücreleri bu lenf bezlerine ulaşabilirse diğer bezlere, karaciğer ve uzak organlara ulaşabilir.”dedi. EN SIK 50-70 YAŞTA GÖRÜLÜYOR Risk Faktörleri hakkında bilgi veren Kadıoğlu, “Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemektedir. Kolorektal kanser için bazı risk faktörleri vardır: Kolorektal kanser, genelde yaşlılarda görülür. Hastaların 90’ı 50 yaşından sonra tanı alır. Ortalama yaş 60’lı yaşlardır. Bir kişinin yakın akrabalarında kolorektal kanser öyküsü varsa bu hastalığa özellikle daha genç yaşta yakalanma riski artar. Genetik bozukluklar, Daha önceden kolorektal kanser geçirmiş olmak, Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı, Sigara çeşitli faktörlerdir. ŞİKAYETLERİNİZİ GECİKTİRMEYİN! Belirtiler; Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, İshal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi, Dışkıda kan,Normalde olduğundan daha ince dışkılama, Genel abdominal rahatsızlık ( gaz, kramplar, şişkinlik), Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, Sürekli yorgunluk, Bulantı ,kusma.. Çoğunlukla bu belirtiler kansere bağlı değildir. Diğer başka sağlık problemleri bu belirtilere yol açabilir. Ancak bunlardan herhangi birine sahip kişilerin, erken tanı ve tedavi için doktora başvurması önerilir. Genelde kanserin erken dönemlerinde ağrı olmaz. Ağrı olmasını beklemeden doktora başvurmak kanserin erken tanısında önemlidir. ERKEN TANIDA KULLANILAN TARAMA TESTLERİ Dışkıda gizli kan testi: Kanserler ve polipler kanadığından bu test ile dışkıda az miktarda kanı saptamak mümkündür. Ancak hemoroid gibi kanser dışı kanama nedenleri de bu testte pozitifliğe yol açabilir. Sigmoidoskopi: Rektum ve sigmoid kolon denen bağırsağın son 60 cm’lik kısmı görüntülenir. Polip tespit edilirse polipektomi denilen bir işlemle çıkartılmasına olanak sağlar. Kolonoskopi: Tüm kolonun iç duvarı görüntülenir, varsa polipler çıkartılabilir. Rektumun parmakla muayenesi: Doktor vazelinle kayganlaştırarak eldivenli parmağı ile rektumu muayene eder. Çift kontrastlı baryumlu kolon grafisi: Makattan beyaz opak madde verildikten sonra çekilen filmlerle tümörü göstermeyi sağlar. Büyük tümörleri göstermede faydalıdır ancak kolonoskopi kadar güvenilir değildir. Tarama ve tanı hakkında araştırmalar: Polipler ve kolorektal kanserin saptanması konusunda yeni teknikler denenmektedir. Bunlardan biri kolonun bilgisayarlı taraması, diğeri dışkı örneklerinde yapılan genetik testlerdir. Bu testler henüz rutin kullanıma girmemiştir.
Darıca İlçe Sağlık Müdürü İlhan Kadıoğlu, Kolon Kanseri konusunda önemli uyarlarda bulundu.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü İlhan Kadıoğlu, Kolon Kanseri konusunda önemli uyarlarda bulundu. Sağlık Bakanlığı’nca Mart ayının Kolon kanseri farkındalık ayı olduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, “Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Ortalama görülme yaşı 63’dür. Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kolorektal kanser kolon ve rektumun dışına çıktığında, kanser hücreleri genelde yakındaki lenf bezlerinde bulunabilir. Kanser hücreleri bu lenf bezlerine ulaşabilirse diğer bezlere, karaciğer ve uzak organlara ulaşabilir.”dedi.

EN SIK 50-70 YAŞTA GÖRÜLÜYOR

Risk Faktörleri hakkında bilgi veren Kadıoğlu, “Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemektedir. Kolorektal kanser için bazı risk faktörleri vardır: Kolorektal kanser, genelde yaşlılarda görülür. Hastaların 90’ı 50 yaşından sonra tanı alır. Ortalama yaş 60’lı yaşlardır. Bir kişinin yakın akrabalarında kolorektal kanser öyküsü varsa bu hastalığa özellikle daha genç yaşta yakalanma riski artar. Genetik bozukluklar, Daha önceden kolorektal kanser geçirmiş olmak, Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı, Sigara çeşitli faktörlerdir.

ŞİKAYETLERİNİZİ GECİKTİRMEYİN!

Belirtiler; Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, İshal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi, Dışkıda kan,Normalde olduğundan daha ince dışkılama, Genel abdominal rahatsızlık ( gaz, kramplar, şişkinlik), Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, Sürekli yorgunluk, Bulantı ,kusma.. Çoğunlukla bu belirtiler kansere bağlı değildir. Diğer başka sağlık problemleri bu belirtilere yol açabilir. Ancak bunlardan herhangi birine sahip kişilerin, erken tanı ve tedavi için doktora başvurması önerilir. Genelde kanserin erken dönemlerinde ağrı olmaz. Ağrı olmasını beklemeden doktora başvurmak kanserin erken tanısında önemlidir.

ERKEN TANIDA KULLANILAN TARAMA TESTLERİ

Dışkıda gizli kan testi: Kanserler ve polipler kanadığından bu test ile dışkıda az miktarda kanı saptamak mümkündür. Ancak hemoroid gibi kanser dışı kanama nedenleri de bu testte pozitifliğe yol açabilir.

Sigmoidoskopi: Rektum ve sigmoid kolon denen bağırsağın son 60 cm’lik kısmı görüntülenir. Polip tespit edilirse polipektomi denilen bir işlemle çıkartılmasına olanak sağlar.

Kolonoskopi: Tüm kolonun iç duvarı görüntülenir, varsa polipler çıkartılabilir.

Rektumun parmakla muayenesi: Doktor vazelinle kayganlaştırarak eldivenli parmağı ile rektumu muayene eder.

Çift kontrastlı baryumlu kolon grafisi: Makattan beyaz opak madde verildikten sonra çekilen filmlerle tümörü göstermeyi sağlar. Büyük tümörleri göstermede faydalıdır ancak kolonoskopi kadar güvenilir değildir.

Tarama ve tanı hakkında araştırmalar: Polipler ve kolorektal kanserin saptanması konusunda yeni teknikler denenmektedir. Bunlardan biri kolonun bilgisayarlı taraması, diğeri dışkı örneklerinde yapılan genetik testlerdir. Bu testler henüz rutin kullanıma girmemiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.