Matriks Referans Malzemeleri Çalışması Gerçekleştirildi

Gebze 03.12.2018 - 15:09, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Matriks Referans Malzemeleri Çalışması Gerçekleştirildi

TÜBİTAK UME’nin eşgüdümünde 4’ü ulusal metroloji enstitüsü, 3’ü atanmış enstitü ve 2’si üniversite olmak üzere Avrupa’dan 9 proje ortağı ile birlikte yürütülen faaliyetlerde proje ortakları kabiliyetlerini birleştirerek ‘Çevresel Ölçümler İçin Matriks Referans Malzemeler’in ISO 17034 standardına uygun olarak üretimi ve sertifikalandırılması çalışmalarını birlikte gerçekleştirdi.

2015 yılında başlayan proje ile çevresel ölçümler alanında ölçümlerin kalite kontrolü amacıyla kullanılan matriks referans malzemelerin laboratuvarların değişen ve artan ihtiyaçları göz önünde bulundurularak üretilmesi hedeflenmişti. Bu hedef kapsamında çevresel ölçüm alanında faaliyet gösteren laboratuvarlar ile iletişime geçilerek referans malzeme ihtiyaçları tespit edildi ve ayrıca proje ortağı ülkelerin CRM öncelikleri ve ortak ihtiyaçları araştırıldı. Proje sürecinde Yer altı Suyunda Organik Kirleticiler (PFOS & PFOA), Akarsuda Elementler (As, Cd, Hg, Ni, Pb, Se)  ve Toprakta Elementler (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Sb, V, Zn) olmak üzere 3 sertifikalı referans malzeme (SRM) adayının üretimi ve sertifikalandırılması için gerekli ölçüm ve değerlendirme çalışmaları yapıldı. ALMANYA’DA YER ALDI Yine proje kapsamında TÜBİTAK UME’nin ev sahipliğinde 2015 ve 2018’de Çevresel Ölçümler alanında faaliyet gösteren kamu ve özel laboratuvar temsilcilerinin katılımı ile 2 çalıştay düzenlenerek projenin tanıtımı, çıktıları, referans ölçüm yöntemleri ile referans malzemelerin seçimi ve doğru kullanımı konularında bilgi paylaşımında bulunuldu. 16 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen çalıştaya ait bilgiler ve sunumları için tıklayın Ayrıca ENVCRM Projesi Avrupa Metroloji Enstitüleri Birliği (EURAMET) tarafından Yüksek Etkili Ortak Proje Önerileri Hazırlama Eğitimi ve Çalıştayında (Berlin, Almanya) örnek proje olarak sunulmak üzere seçilen 2 proje arasında yer alma başarısı da elde etti. YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRACAK Proje, ortağı olan ülkelerde laboratuvarların kalite kontrol ve güvence uygulamaları için 3 yeni SRM’nin kullanıma sunulması, proje kapsamında kazanılan ölçüm kabiliyetlerinin yeni SRM projelerinde kullanılabilmesi ve hizmet olarak sunulabilmesi, proje ortağı ülkelerde yeni yeterlilik testi hizmetlerinin verilebilmesi ve proje ortaklarının yeni SRM üretimi ve yeterlilik testi hizmetleri için ortak çalışma stratejileri geliştirmesi gibi kazanımlar getirecek. Ayrıca  ENVCRM Çevresel Ölçümler İçin Matriks Referans Malzemeler projesi ayrıca verilecek hizmetler ile uzun vadede daha kesin güvenilir ve karşılaştırılabilir ölçümler yapılabilmesi ve bu sayede gereksiz ölçüm tekrarlarının ve giderlerinin azaltılması, su ve toprak gibi doğal kaynakların daha iyi izlenmesi ile içme, sulama suları ve toprak kalitesinin artması, bu sayede tarım ürünlerinin kalitesinin de artması ile yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlanması gibi katma değerler de sağlayacak. KÜBRA AKABALI    
TÜBİTAK UME’nin eşgüdümünde 4’ü ulusal metroloji enstitüsü, 3’ü atanmış enstitü ve 2’si üniversite olmak üzere Avrupa’dan 9 proje ortağı ile birlikte yürütülen faaliyetlerde proje ortakları kabiliyetlerini birleştirerek ‘Çevresel Ölçümler İçin Matriks Referans Malzemeler’in ISO 17034 standardına uygun olarak üretimi ve sertifikalandırılması çalışmalarını birlikte gerçekleştirdi.

2015 yılında başlayan proje ile çevresel ölçümler alanında ölçümlerin kalite kontrolü amacıyla kullanılan matriks referans malzemelerin laboratuvarların değişen ve artan ihtiyaçları göz önünde bulundurularak üretilmesi hedeflenmişti. Bu hedef kapsamında çevresel ölçüm alanında faaliyet gösteren laboratuvarlar ile iletişime geçilerek referans malzeme ihtiyaçları tespit edildi ve ayrıca proje ortağı ülkelerin CRM öncelikleri ve ortak ihtiyaçları araştırıldı. Proje sürecinde Yer altı Suyunda Organik Kirleticiler (PFOS & PFOA), Akarsuda Elementler (As, Cd, Hg, Ni, Pb, Se)  ve Toprakta Elementler (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Sb, V, Zn) olmak üzere 3 sertifikalı referans malzeme (SRM) adayının üretimi ve sertifikalandırılması için gerekli ölçüm ve değerlendirme çalışmaları yapıldı.

ALMANYA’DA YER ALDI

Yine proje kapsamında TÜBİTAK UME’nin ev sahipliğinde 2015 ve 2018’de Çevresel Ölçümler alanında faaliyet gösteren kamu ve özel laboratuvar temsilcilerinin katılımı ile 2 çalıştay düzenlenerek projenin tanıtımı, çıktıları, referans ölçüm yöntemleri ile referans malzemelerin seçimi ve doğru kullanımı konularında bilgi paylaşımında bulunuldu. 16 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen çalıştaya ait bilgiler ve sunumları için tıklayın Ayrıca ENVCRM Projesi Avrupa Metroloji Enstitüleri Birliği (EURAMET) tarafından Yüksek Etkili Ortak Proje Önerileri Hazırlama Eğitimi ve Çalıştayında (Berlin, Almanya) örnek proje olarak sunulmak üzere seçilen 2 proje arasında yer alma başarısı da elde etti.

YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRACAK

Proje, ortağı olan ülkelerde laboratuvarların kalite kontrol ve güvence uygulamaları için 3 yeni SRM’nin kullanıma sunulması, proje kapsamında kazanılan ölçüm kabiliyetlerinin yeni SRM projelerinde kullanılabilmesi ve hizmet olarak sunulabilmesi, proje ortağı ülkelerde yeni yeterlilik testi hizmetlerinin verilebilmesi ve proje ortaklarının yeni SRM üretimi ve yeterlilik testi hizmetleri için ortak çalışma stratejileri geliştirmesi gibi kazanımlar getirecek. Ayrıca  ENVCRM Çevresel Ölçümler İçin Matriks Referans Malzemeler projesi ayrıca verilecek hizmetler ile uzun vadede daha kesin güvenilir ve karşılaştırılabilir ölçümler yapılabilmesi ve bu sayede gereksiz ölçüm tekrarlarının ve giderlerinin azaltılması, su ve toprak gibi doğal kaynakların daha iyi izlenmesi ile içme, sulama suları ve toprak kalitesinin artması, bu sayede tarım ürünlerinin kalitesinin de artması ile yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlanması gibi katma değerler de sağlayacak.

KÜBRA AKABALI

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.