MEDAR'dan 'Coronavirüs' açıklaması!

Sağlık 11.03.2020 - 12:53, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

MEDAR'dan 'Coronavirüs' açıklaması!

Medar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları hekimi Uzm.Dr. M.Erdem Gürel Coronavirüsü ile ilgili bilgilendirme yaptı. Uzman Doktor Erdem Gürel, Coronavirüs ne kadar bulaşıcı, Ne kadar ölümcül, Nasıl Korunmalı gibi soruları cevaplandırarak hastalık hakkında açıklamalarda bulundu. •Coronavirüs ne kadar bulaşıcı? Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir. •Ne kadar ölümcül? Bugünkü verilerle hastalığın 80 hafif, 15 olguda ağır ve 5 hastada da yoğun bakım ihtiyacı olacak şekilde seyrettiği, yaklaşık 2 (10-50 yaş aralığında binde 2) olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir •Nasıl Korunmalı? El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.  Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.  Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).  Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır. •Maske takmalı mıyız? Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir. •Kimler Risk Altında Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir.

Medar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları hekimi Uzm.Dr. M.Erdem Gürel Coronavirüsü ile ilgili bilgilendirme yaptı. Uzman Doktor Erdem Gürel, Coronavirüs ne kadar bulaşıcı, Ne kadar ölümcül, Nasıl Korunmalı gibi soruları cevaplandırarak hastalık hakkında açıklamalarda bulundu.

•Coronavirüs ne kadar bulaşıcı?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

•Ne kadar ölümcül?

Bugünkü verilerle hastalığın 80 hafif, 15 olguda ağır ve 5 hastada da yoğun bakım ihtiyacı olacak şekilde seyrettiği, yaklaşık 2 (10-50 yaş aralığında binde 2) olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir

•Nasıl Korunmalı?

El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.  Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.  Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).  Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.

•Maske takmalı mıyız?

Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

•Kimler Risk Altında

Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.