19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Mermerciler Orman Kanuna Aykırı

Gebze 26.09.2018 - 14:33, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Mermerciler Orman Kanuna Aykırı

CHP Gebze kamuoyunda Mermerciler Fuarı olarak bilinen Anadolu Ticaret Vadisi projesine karşı çıktı. İlçe yönetimi adına konuşan Başkan Yardımcısı Cavit Kapoglu, “Anadolu Ticaret Vadisi’nin planı orman kanuna aykırıdır. Burada zaruret yoktur, kamu yararı da yoktur.” dedi.

CHP Gebze İlçe Başkanlığı önceki gün ilçe binasından bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısına CHP Gebze İlçe Başkanı Musa Yılmaz, ilçe yöneticileri ve partililer katıldı. Toplantıda ilk olarak CHP Gebze İlçe Yöneticisi Cavit Kapoğlu konuşma yaptı. Kapoğlu, “Bu dosya Mermerciler fuarı olarak biliniyor. Başında ki kişi Mustafa Mermerci. Bu proje daha önce Tuzla ve Dilovası’nda denenmek istemiş, o zamanki belediyeler tarafından reddedilmiş. Proje son olarak Gebze’de gündeme getirilerek uygulamaya konulmak istendi. Gebze’de bahsi geçen projenin esas yeri Pelitli Mahallesi’nde bulunan Ballıkayalar’ın bitişiğinde ki sit alanı bölge. PROJEYİ GERİ ÇEKTİLER Bölgeden 750 dönüm arazi topladılar. Konut alanı olarak ayrılan bölgeyi aldılar. Bu 750 dönüme 500 dönüm orman arazisini de katarak üyelerine sunum yaptılar. Bu sunumda 500 dönüm araziyi önce fuar, sağlık ve eğitim alanı olarak, kendilerine ait araziyi de depolama alanı olarak sundular. İtirazlarla son planlarda depolamayı kaldırıp, burayı fuar alanı gösterdiler. Ormandan alacakları 500 dönüm araziyi de mesire yeri, sağlık, okul alanı olarak düzenlediler. Meclis kararlarına bunu işlettiler. Gebze Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Fahrettin Bostan projeyi mahkemeye verdi. Dava sonucunda ilk olarak GTÜ arazisindeki fuar alanını iptal ettiler, sonrasında da bu dosyayı geri çektiler. KANUNA UYGUN DEĞİL Bunun mahkemeden iptal edileceğini anladılar. Mermerciler ise projede ısrar ettiler. Gebze otoyol kuzeyi düzenleme diye revizyon planıyla bu projeyi tekrar uygulamaya koydular. Botosan gibi sorunlu birçok projeyi paket halinde geçirmek istediler. CHP olarak bunu fark ettiğimizde önce itiraz ettik sonra da mahkemeye verdiler.  Bu süreçten sonra Anadolu Ticaret Vadisi olarak proje tekrar güncellendi. Temel itirazımız bu konuda teknik konulardan farklı. Teknik olarak buranın konut alanı olması, ulaşım, tren yoluyla hayali metroya 3 km uzaklıkta, deniz yolu zaten yok. Esas itirazımız olan konu hukuki. Orman arazisi içinde kanuna uygun değildir.  Bu plan orman kanuna aykırıdır. Burada zaruret yoktur, kamu yararı da yoktur. Kamu yararı istiyorsanız orman arazisine dokunmayın, kendi topladığımız 750 dönüm arazi üzerine ister okul yapın, ister hastane. Ama devlete ait olan orman arazisine dokunmayın. Biz parti olarak bundan ötürü projenin iptal edilmesini istiyoruz.” diye konuştu. ÜZERİNE GİDECEĞİZ Meclis üyelerinin ve önceki yönetimin projeyi desteklemesine dair sorulara yanıt veren ve çelişki eleştirilerini cevaplayan Başkan Yılmaz, “Biz kendi dönemimizden sorumluyuz, gördüğümüz olumsuzlukların peşinden gideceğiz. Arkasında kim varsa bizi bağlamıyor, üzerine gideceğiz.” dedi.  
CHP Gebze kamuoyunda Mermerciler Fuarı olarak bilinen Anadolu Ticaret Vadisi projesine karşı çıktı. İlçe yönetimi adına konuşan Başkan Yardımcısı Cavit Kapoglu, “Anadolu Ticaret Vadisi’nin planı orman kanuna aykırıdır. Burada zaruret yoktur, kamu yararı da yoktur.” dedi.

CHP Gebze İlçe Başkanlığı önceki gün ilçe binasından bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısına CHP Gebze İlçe Başkanı Musa Yılmaz, ilçe yöneticileri ve partililer katıldı. Toplantıda ilk olarak CHP Gebze İlçe Yöneticisi Cavit Kapoğlu konuşma yaptı. Kapoğlu, “Bu dosya Mermerciler fuarı olarak biliniyor. Başında ki kişi Mustafa Mermerci. Bu proje daha önce Tuzla ve Dilovası’nda denenmek istemiş, o zamanki belediyeler tarafından reddedilmiş. Proje son olarak Gebze’de gündeme getirilerek uygulamaya konulmak istendi. Gebze’de bahsi geçen projenin esas yeri Pelitli Mahallesi’nde bulunan Ballıkayalar’ın bitişiğinde ki sit alanı bölge.

PROJEYİ GERİ ÇEKTİLER

Bölgeden 750 dönüm arazi topladılar. Konut alanı olarak ayrılan bölgeyi aldılar. Bu 750 dönüme 500 dönüm orman arazisini de katarak üyelerine sunum yaptılar. Bu sunumda 500 dönüm araziyi önce fuar, sağlık ve eğitim alanı olarak, kendilerine ait araziyi de depolama alanı olarak sundular. İtirazlarla son planlarda depolamayı kaldırıp, burayı fuar alanı gösterdiler. Ormandan alacakları 500 dönüm araziyi de mesire yeri, sağlık, okul alanı olarak düzenlediler. Meclis kararlarına bunu işlettiler. Gebze Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Fahrettin Bostan projeyi mahkemeye verdi. Dava sonucunda ilk olarak GTÜ arazisindeki fuar alanını iptal ettiler, sonrasında da bu dosyayı geri çektiler.

KANUNA UYGUN DEĞİL

Bunun mahkemeden iptal edileceğini anladılar. Mermerciler ise projede ısrar ettiler. Gebze otoyol kuzeyi düzenleme diye revizyon planıyla bu projeyi tekrar uygulamaya koydular. Botosan gibi sorunlu birçok projeyi paket halinde geçirmek istediler. CHP olarak bunu fark ettiğimizde önce itiraz ettik sonra da mahkemeye verdiler.  Bu süreçten sonra Anadolu Ticaret Vadisi olarak proje tekrar güncellendi. Temel itirazımız bu konuda teknik konulardan farklı. Teknik olarak buranın konut alanı olması, ulaşım, tren yoluyla hayali metroya 3 km uzaklıkta, deniz yolu zaten yok. Esas itirazımız olan konu hukuki. Orman arazisi içinde kanuna uygun değildir.  Bu plan orman kanuna aykırıdır. Burada zaruret yoktur, kamu yararı da yoktur. Kamu yararı istiyorsanız orman arazisine dokunmayın, kendi topladığımız 750 dönüm arazi üzerine ister okul yapın, ister hastane. Ama devlete ait olan orman arazisine dokunmayın. Biz parti olarak bundan ötürü projenin iptal edilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

ÜZERİNE GİDECEĞİZ

Meclis üyelerinin ve önceki yönetimin projeyi desteklemesine dair sorulara yanıt veren ve çelişki eleştirilerini cevaplayan Başkan Yılmaz, “Biz kendi dönemimizden sorumluyuz, gördüğümüz olumsuzlukların peşinden gideceğiz. Arkasında kim varsa bizi bağlamıyor, üzerine gideceğiz.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.