Milli Mücadele’de İngilizler kara propaganda yaptı

Kocaeli 10.03.2019 - 10:53, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Milli Mücadele’de İngilizler kara propaganda yaptı

Kocaeli Tarihi Sempozyumunda Milli Mücadele döneminde İngilizlerin dünya basınında yaptığı kara propaganda ele alındı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Millî Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi- Kültürü Sempozyumu ikinci gününde devam etti. Sempozyumun Gazi Akçakoca Salonu’nda Milli Mücadele döneminde Dünya Basınında İzmit konulu bildiriler ele alındı. İkinci günün ikinci oturumunu Prof. Dr. Enis Şahin yönetti. MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE İNGİLİZ PROPAGANDASI Oturumda ilk konuşmayı yapan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikrettin Yavuz, Kuvayi Milliye döneminde Batılı gazetelerin tutumunu ele alan bir tebliğ gerçekleştirdi. Milli Mücadele döneminde İngilizlerin dünya genelinde kara propaganda yaptıklarına işret eden Yavuz, “İzmit ve Gebze bölgesinin milliyetçiler tarafından korunduğuna şahitlik ediyoruz. Özelikle İngilizler işgal girişimlerini desteklerken, kendi medyasında yoğun bir propaganda yapmışlardır. Yunanlıların körfeze girişi İngilizlerin desteğiyle ve propagandasıyla olmuştur. Yunanların işin içine girmesinin milliyetçilerin cephe kaybına neden olduğunu İngiliz medyası gündem yapmaya çalışmıştır. İngilizlerin propagandası Yunanlıları güçlendirmiştir. ABD gazeteleri ise farklı başlıklar atmıştır. Onlara göre Yunanların İzmit’e gelmesi tamamen İngilizlerin desteğiyle olmuştur. 1920 yılının sonuna kadar İzmit’le ilgili Amerika kaynakları tek haber yapmıştır” dedi.  AVUSTRALYA MEDYASINDA MİLLİ MÜCADELE Avusturalya basınının Millî Mücadele dönemindeki tutumunu ele alan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tufan Turan, “Mondros imzalandıktan sonra Anzaklar, Avustralya basınında 110 haber yapılmıştır. Avustralya’nın tamamı Milli Mücadeleden haberdar olmuştur. Müttefiklerin İzmit konusunda neler yapacağına dair ilk haber Avusturalya basınına yansımıştır. Yine Avustralya basınında da İngilizlerin etkisi çok var. Mesela sadece bir başlık aktarmak istiyorum size, uzak mesafede olan Avusturalya basınında çıkan haber başlığı şu şekilde olmuştur; ‘Küstah Türkler’. Gördüğümüz üzere İngiliz etkisi onlarda da baş göstermiştir” ifadesini kullandı. Kocaeli Dökümantasyon Merkezi Başkanı Müzeyyen Ünal, Kocaeli Basın Tarihinde Selahattin Telser ve Hürsöz Gazetesinin tarihçesini anlatırken, Yeni Pazar Devlet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Redzep Skrijeli, Yugoslav Basınında Türk Kurtuluş Savaşını konu alan tebliğini gerçekleştirdi
Kocaeli Tarihi Sempozyumunda Milli Mücadele döneminde İngilizlerin dünya basınında yaptığı kara propaganda ele alındı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Millî Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi- Kültürü Sempozyumu ikinci gününde devam etti. Sempozyumun Gazi Akçakoca Salonu’nda Milli Mücadele döneminde Dünya Basınında İzmit konulu bildiriler ele alındı. İkinci günün ikinci oturumunu Prof. Dr. Enis Şahin yönetti.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE İNGİLİZ PROPAGANDASI

Oturumda ilk konuşmayı yapan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikrettin Yavuz, Kuvayi Milliye döneminde Batılı gazetelerin tutumunu ele alan bir tebliğ gerçekleştirdi. Milli Mücadele döneminde İngilizlerin dünya genelinde kara propaganda yaptıklarına işret eden Yavuz, “İzmit ve Gebze bölgesinin milliyetçiler tarafından korunduğuna şahitlik ediyoruz. Özelikle İngilizler işgal girişimlerini desteklerken, kendi medyasında yoğun bir propaganda yapmışlardır. Yunanlıların körfeze girişi İngilizlerin desteğiyle ve propagandasıyla olmuştur. Yunanların işin içine girmesinin milliyetçilerin cephe kaybına neden olduğunu İngiliz medyası gündem yapmaya çalışmıştır. İngilizlerin propagandası Yunanlıları güçlendirmiştir. ABD gazeteleri ise farklı başlıklar atmıştır. Onlara göre Yunanların İzmit’e gelmesi tamamen İngilizlerin desteğiyle olmuştur. 1920 yılının sonuna kadar İzmit’le ilgili Amerika kaynakları tek haber yapmıştır” dedi. 

AVUSTRALYA MEDYASINDA MİLLİ MÜCADELE

Avusturalya basınının Millî Mücadele dönemindeki tutumunu ele alan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tufan Turan, “Mondros imzalandıktan sonra Anzaklar, Avustralya basınında 110 haber yapılmıştır. Avustralya’nın tamamı Milli Mücadeleden haberdar olmuştur. Müttefiklerin İzmit konusunda neler yapacağına dair ilk haber Avusturalya basınına yansımıştır. Yine Avustralya basınında da İngilizlerin etkisi çok var. Mesela sadece bir başlık aktarmak istiyorum size, uzak mesafede olan Avusturalya basınında çıkan haber başlığı şu şekilde olmuştur; ‘Küstah Türkler’. Gördüğümüz üzere İngiliz etkisi onlarda da baş göstermiştir” ifadesini kullandı. Kocaeli Dökümantasyon Merkezi Başkanı Müzeyyen Ünal, Kocaeli Basın Tarihinde Selahattin Telser ve Hürsöz Gazetesinin tarihçesini anlatırken, Yeni Pazar Devlet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Redzep Skrijeli, Yugoslav Basınında Türk Kurtuluş Savaşını konu alan tebliğini gerçekleştirdi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.