ODALARDA HESAPLAR ALT ÜST

Gebze 27.08.2017 - 13:08, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

ODALARDA HESAPLAR ALT ÜST

Oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçimden önce en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı getirilmesi iş dünyasında şok etkisi yarattı. Alınan bu kararla KOTO, KTO, GTO ve KSO’da tüm hesaplar alt üst oldu

OHAL kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organlarıyla oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için en az 2 yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı konuldu. Kasım gibi yapılması planlanan seçimlerde Kasım 2015’ten sonra oda üyesi olanlar önümüzdeki oda seçimlerinde oy kullanamayacak. Daha önce son 2 yıldır üye olmayanlar aday olamıyordu, yeni düzenlemeyle oy da kullanamayacak. İKİ YIL ŞARTI GELDİ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'ndaki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Oy kullanabilmek için seçim tarihinden en az iki yıl önce oda ve borsaya kayıtlı olma şartı getirildiği haberi ilimizdeki odalarda birçok hesabın değişmesine neden oldu. Bu son değişiklik ilimizde Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Körfez Ticaret Odası (KTO), Gebze Ticaret Odası (GTO) ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) seçimlerinde planlar yeniden gözden geçirilecek. BAŞKANLAR SÜREYE TEPKİLİ Kanun ile ilgili yapılan değişiklik ilimizdeki oda başkanları tarafından değerlendirildi. Başkanlar genel olarak yaptıkları değerlendirmelerde karara ve süreye tepki gösterdiler. “FETÖ’YE KARŞI ÖNLEM OLABİLİR” GTO Başkanı Nail Çiler: “Alınan bu karar kurdukları şirketlerle odaları ele geçirmeye çalışan FETÖ’ye karşı bir önlem amacı taşıyabilir. Aynı zamanda seçim sürecini etkilemeye yönelik hamle yapan adayların engellenmesi isteniyor. Fakat süreci uzun gibi. Bu zaman aralığı 6 ay ya da en fazla 12 ay ile sınırlandırılabilseydi daha olumlu olurdu diye düşünüyorum.”  “2 YIL DEĞİL 6 AY OLMALIYDI” KOTO Başkanı Necmi Bulut: “Kongre sürecine girdiğimiz dönemde böyle bir uygulamanın gelmesi şaşırtıcı. Üye olan ve aidat ödeyen her esnafımızın oy kullanmak istemesi haklı bir taleptir. Yapılmak istenen, seçime bir ay kala adayların şişirme şekilde yeni üyelikler yapmasının önüne geçmek ise 2 yıl şartını 3 ya da 6 ay olarak uygulansaydı çok daha iyi olurdu.” “Alınan bu karar bizi pek etkilemez” KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Alınan bu karara göre odalara üye olan kişiler 2 yıl geçmeden seçme ve seçilme hakkını elde edemeyecek. Bu karar oda seçimleri ile ilgili yapılan üyeliklere engel olunması için düşünülmüş olmalı. Uygulama Kocaeli Sanayi Odası’nı pek etkilemez, ancak 2 yıl bir sanayici için bile olsa gerçekten çok uzun bir süre.” “Pasif şirketlerin önüne geçilecek” Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı: “Kararın bizi etkileyen bir tarafı yok. KHK ile oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıl şartının, yaklaşan seçim döneminde pasif şirketler kurulup oy kullanılmasının önüne geçilmesi için getirildiğini düşünüyorum. Çünkü seçim döneminde pasif şirketlerin kurulma sayısı ciddi oranda artış gösteriyor.”
Oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçimden önce en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı getirilmesi iş dünyasında şok etkisi yarattı. Alınan bu kararla KOTO, KTO, GTO ve KSO’da tüm hesaplar alt üst oldu

OHAL kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organlarıyla oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için en az 2 yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı konuldu. Kasım gibi yapılması planlanan seçimlerde Kasım 2015’ten sonra oda üyesi olanlar önümüzdeki oda seçimlerinde oy kullanamayacak. Daha önce son 2 yıldır üye olmayanlar aday olamıyordu, yeni düzenlemeyle oy da kullanamayacak.

İKİ YIL ŞARTI GELDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'ndaki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Oy kullanabilmek için seçim tarihinden en az iki yıl önce oda ve borsaya kayıtlı olma şartı getirildiği haberi ilimizdeki odalarda birçok hesabın değişmesine neden oldu. Bu son değişiklik ilimizde Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Körfez Ticaret Odası (KTO), Gebze Ticaret Odası (GTO) ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) seçimlerinde planlar yeniden gözden geçirilecek.

BAŞKANLAR SÜREYE TEPKİLİ

Kanun ile ilgili yapılan değişiklik ilimizdeki oda başkanları tarafından değerlendirildi. Başkanlar genel olarak yaptıkları değerlendirmelerde karara ve süreye tepki gösterdiler.

“FETÖ’YE KARŞI ÖNLEM OLABİLİR”

GTO Başkanı Nail Çiler: “Alınan bu karar kurdukları şirketlerle odaları ele geçirmeye çalışan FETÖ’ye karşı bir önlem amacı taşıyabilir. Aynı zamanda seçim sürecini etkilemeye yönelik hamle yapan adayların engellenmesi isteniyor. Fakat süreci uzun gibi. Bu zaman aralığı 6 ay ya da en fazla 12 ay ile sınırlandırılabilseydi daha olumlu olurdu diye düşünüyorum.”

 “2 YIL DEĞİL 6 AY OLMALIYDI”

KOTO Başkanı Necmi Bulut: “Kongre sürecine girdiğimiz dönemde böyle bir uygulamanın gelmesi şaşırtıcı. Üye olan ve aidat ödeyen her esnafımızın oy kullanmak istemesi haklı bir taleptir. Yapılmak istenen, seçime bir ay kala adayların şişirme şekilde yeni üyelikler yapmasının önüne geçmek ise 2 yıl şartını 3 ya da 6 ay olarak uygulansaydı çok daha iyi olurdu.”

“Alınan bu karar bizi pek etkilemez”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Alınan bu karara göre odalara üye olan kişiler 2 yıl geçmeden seçme ve seçilme hakkını elde edemeyecek. Bu karar oda seçimleri ile ilgili yapılan üyeliklere engel olunması için düşünülmüş olmalı. Uygulama Kocaeli Sanayi Odası’nı pek etkilemez, ancak 2 yıl bir sanayici için bile olsa gerçekten çok uzun bir süre.”

“Pasif şirketlerin önüne geçilecek”

Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı: “Kararın bizi etkileyen bir tarafı yok. KHK ile oda ve borsa seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıl şartının, yaklaşan seçim döneminde pasif şirketler kurulup oy kullanılmasının önüne geçilmesi için getirildiğini düşünüyorum. Çünkü seçim döneminde pasif şirketlerin kurulma sayısı ciddi oranda artış gösteriyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.