Okul öncesinde Kocaeli ilk 10'da!

Kocaeli 24.08.2018 - 11:47, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Okul öncesinde Kocaeli ilk 10'da!

Türkiye’de beş yaş okullaşma oranları incelendiğinde Kocaeli en yüksek 10 şehir arasında yer almayı başardı

MEB’in öncelikli alanlardan olan okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınması için yapılan pilot uygulaması 2017-2018 öğretim yılında başladı. Beklenenin aksine batı illeri okul öncesi okullaşmada ilk 10’a giremedi. 2016-2017 eğitim yılına ait resmi istatistiklere göre, Türkiye’de beş yaş okullaşma oranları incelendiğinde en yüksek 10 şehir sırasıyla Erzincan, Burdur, Bilecik, Nevşehir, Kırklareli, Kocaeli, Amasya, Antalya, Muğla ve Denizli oldu. Bakanlığın hedefi, her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim alıp ilkokula başlaması. Bunun için bir sonraki yıl ilkokula gidecek yaklaşık 1 milyon 240 bin çocuk, sistemde en yakın okul öncesi kurumun aday kaydına alınarak takibi ve okula erişiminin sağlanması amaçlandı. Okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınması bu alanda atama bekleyen öğretmenleri de heyecanlandırdı. SUÇ ORANLARI DÜŞÜYOR Bakanlık yetkilileri okul öncesi eğitimin önemini şöyle açıklıyor: “Erken çocukluk bireyin bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu dönem. Toplam zekâ potansiyelinin yaklaşık yarısının çocuk dört yaşına ulaştığında tamamlandığı kabul ediliyor. Yaşamın ilk yıllarındaki eğitimin, fiziksel ve sosyal çevrenin, çocuğun gelişiminde çok önemli rolü var. Araştırmalar, erken çocukluk eğitiminden faydalanan çocukların, bilişsel gelişiminde özel eğitime daha az ihtiyaç duyduğunu, sınıf tekrarı yapma oranının düştüğünü, daha başarılı sınav sonuçları elde ettiğini ve başarılı olmaya yönelik tutum geliştirdiğini ortaya koydu. Sosyal kurallar ve normlara karşı daha uyumlu, arkadaş ilişkilerinde başarılı oluyorlar. Bu eğitim çocuğun sağlığından ailesininkine, üretkenliğinin artışından suç oranının düşmesine, gelir dağılımının düzelmesine kadar geniş yelpazede fayda sağlıyor.”  
Türkiye’de beş yaş okullaşma oranları incelendiğinde Kocaeli en yüksek 10 şehir arasında yer almayı başardı

MEB’in öncelikli alanlardan olan okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınması için yapılan pilot uygulaması 2017-2018 öğretim yılında başladı. Beklenenin aksine batı illeri okul öncesi okullaşmada ilk 10’a giremedi. 2016-2017 eğitim yılına ait resmi istatistiklere göre, Türkiye’de beş yaş okullaşma oranları incelendiğinde en yüksek 10 şehir sırasıyla Erzincan, Burdur, Bilecik, Nevşehir, Kırklareli, Kocaeli, Amasya, Antalya, Muğla ve Denizli oldu. Bakanlığın hedefi, her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim alıp ilkokula başlaması. Bunun için bir sonraki yıl ilkokula gidecek yaklaşık 1 milyon 240 bin çocuk, sistemde en yakın okul öncesi kurumun aday kaydına alınarak takibi ve okula erişiminin sağlanması amaçlandı. Okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınması bu alanda atama bekleyen öğretmenleri de heyecanlandırdı.

SUÇ ORANLARI DÜŞÜYOR
Bakanlık yetkilileri okul öncesi eğitimin önemini şöyle açıklıyor: “Erken çocukluk bireyin bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu dönem. Toplam zekâ potansiyelinin yaklaşık yarısının çocuk dört yaşına ulaştığında tamamlandığı kabul ediliyor. Yaşamın ilk yıllarındaki eğitimin, fiziksel ve sosyal çevrenin, çocuğun gelişiminde çok önemli rolü var. Araştırmalar, erken çocukluk eğitiminden faydalanan çocukların, bilişsel gelişiminde özel eğitime daha az ihtiyaç duyduğunu, sınıf tekrarı yapma oranının düştüğünü, daha başarılı sınav sonuçları elde ettiğini ve başarılı olmaya yönelik tutum geliştirdiğini ortaya koydu. Sosyal kurallar ve normlara karşı daha uyumlu, arkadaş ilişkilerinde başarılı oluyorlar. Bu eğitim çocuğun sağlığından ailesininkine, üretkenliğinin artışından suç oranının düşmesine, gelir dağılımının düzelmesine kadar geniş yelpazede fayda sağlıyor.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.