Paketi Ezilmiş Ambalajlı Gıdalara Dikkat

Gebze 27.08.2018 - 10:05, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Paketi Ezilmiş Ambalajlı Gıdalara Dikkat

Gebze İlçe Sağlık Müdürü Şakir Saldırıcı paketi ezilmiş ambalajlı gıdaların, yırtılmalara bağlı hava ile teması sonucunda ürünün bozulmasına ve sağlığı tehdit edebileceğini söyledi.

Sıcak havanın etkisinin artırmasıyla, yiyecek ve içeceklerin daha kısa sürede bozulma riski taşıdığını söyleyen Gebze İlçe Sağlık Müdürü Şakir Saldırıcı, “Başta su olmak üzere ayran, çay, meşrubat, meyve suyu, soda, soğuk çay, kefir gibi birçok içecek vücudun sıvı dengesini korumada destek oluyor. Özellikle yazın hazır gıdaların tüketiminde dikkatli olunmalı. Evde hazırladığımız yemekten meyveye, meyve suyundan ayrana kadar hiçbir gıdayı açıkta bırakmamamız, özelliklerine uygun olarak serin ve kuru yerlerde saklamamız gerekli. Ambalajlı satın aldığımız gıda ve içeceklerde de durum aynı. ÜRÜNLER HIZLA BOZULUYOR Birçok ambalajlı gıda koruyucu içermediği için düşündüğümüzün aksine uygun şartlar sağlanamazsa hızla bozulabilir. Örneğin, satın aldığınız paketli meyve suları koruyucu madde içermez. Bu ürünlerin raf ömürlerini pastörizasyon işlemi sağlar. Bu işlem olası tüm mikroorganizmaların üründen uzaklaşması için yapılır. Yani ürünün tamamen doğal olarak korunmasının bir diğer yoludur. Ambalajı açılmadığı, herhangi bir nedenden dolayı hava almadığı veya son kullanma tarihi geçmediği sürece küflenme ve bozulma olasılığı bulunmamaktadır.” dedi. KONTROL EDİLMELİ Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan gıda maddelerinin tüketilmemesinin önemine değinen Saldırıcı, ambalajın üzerindeki tüketim tarihinin mutlaka kontrol edilmesi ve tarihi geçmiş gıdaların satın alınmaması gerektiğini bildirdi. Saldırıcı, “Darbe aldığı açıkça gözlenen, özellikle patlamış, şişme eğilimi gösteren ambalajlardan uzak durun. Ezilmiş ürün paketleri, bizim gözle göremediğimiz derecede yırtılmalara ve ürünün hava ile temas etmesine neden olabilir. Siz bu ürünleri tüketene kadar ise bozulma zaten başlamış veya ürün tamamen bozulmuş olabilir.” uyarısında bulundu.
Gebze İlçe Sağlık Müdürü Şakir Saldırıcı paketi ezilmiş ambalajlı gıdaların, yırtılmalara bağlı hava ile teması sonucunda ürünün bozulmasına ve sağlığı tehdit edebileceğini söyledi.

Sıcak havanın etkisinin artırmasıyla, yiyecek ve içeceklerin daha kısa sürede bozulma riski taşıdığını söyleyen Gebze İlçe Sağlık Müdürü Şakir Saldırıcı, “Başta su olmak üzere ayran, çay, meşrubat, meyve suyu, soda, soğuk çay, kefir gibi birçok içecek vücudun sıvı dengesini korumada destek oluyor. Özellikle yazın hazır gıdaların tüketiminde dikkatli olunmalı. Evde hazırladığımız yemekten meyveye, meyve suyundan ayrana kadar hiçbir gıdayı açıkta bırakmamamız, özelliklerine uygun olarak serin ve kuru yerlerde saklamamız gerekli. Ambalajlı satın aldığımız gıda ve içeceklerde de durum aynı.

ÜRÜNLER HIZLA BOZULUYOR

Birçok ambalajlı gıda koruyucu içermediği için düşündüğümüzün aksine uygun şartlar sağlanamazsa hızla bozulabilir. Örneğin, satın aldığınız paketli meyve suları koruyucu madde içermez. Bu ürünlerin raf ömürlerini pastörizasyon işlemi sağlar. Bu işlem olası tüm mikroorganizmaların üründen uzaklaşması için yapılır. Yani ürünün tamamen doğal olarak korunmasının bir diğer yoludur. Ambalajı açılmadığı, herhangi bir nedenden dolayı hava almadığı veya son kullanma tarihi geçmediği sürece küflenme ve bozulma olasılığı bulunmamaktadır.” dedi.

KONTROL EDİLMELİ

Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan gıda maddelerinin tüketilmemesinin önemine değinen Saldırıcı, ambalajın üzerindeki tüketim tarihinin mutlaka kontrol edilmesi ve tarihi geçmiş gıdaların satın alınmaması gerektiğini bildirdi. Saldırıcı, “Darbe aldığı açıkça gözlenen, özellikle patlamış, şişme eğilimi gösteren ambalajlardan uzak durun. Ezilmiş ürün paketleri, bizim gözle göremediğimiz derecede yırtılmalara ve ürünün hava ile temas etmesine neden olabilir. Siz bu ürünleri tüketene kadar ise bozulma zaten başlamış veya ürün tamamen bozulmuş olabilir.” uyarısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.