Sadece yerli otomobil üretilmeyecek

Gebze 13.02.2016 - 09:19, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Sadece yerli otomobil üretilmeyecek

Sanayi Bakanı Fikri Işık, "Yerli otomobil projesi kapsamında menzili uzatılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklandık... Nitekim yerli otomotiv projemizin sonucunda batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız" dedi.

Bakan Işık, otomotiv sektöründe üretimde yerlilik oranının yükseldiğini, ancak tasarım, ar-ge, test ve belgelendirme süreçlerinde yurtiçinde yapımının artırılması gerektiğini ifade etti. Işık, Otomotiv Sanayi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tasarım ve ar-ge çalışmalarına teşvikin artırıldığı kanunun gelecek hafta Salı günü TBMM'de kabul edilmesini beklediğini ifade ederek, "Yerlilik oranı yüzde 50'nin üzerinde olan araçlar üretiliyor. Bu bizim için çok değerli ancak asıl önemli olan tasarım, ar-ge, test ve belgelendirme süreçlerinin de yerli olmasıdır. Yerli otomobil projemizin üzerinde bu kadar kararlılıkla durmamızın nedeni de budur" dedi. Otomotiv ve parça sanayinin yurtiçinde ar-geye en çok kaynak ayıran sektör olduğunun altını çizen Işık, yerli otomobil projesi ile gelecekte küresel otomotiv sektörüne temel teşkil edecek bazı teknolojileri geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Işık, "Yerli otomobil projesi kapsamında menzili uzatılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklandık... Nitekim yerli otomotiv projemizin sonucunda batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız" dedi. Işık TÜBİTAK bünyesinde söz konusu söz konusu teknolojileri geliştirmek üzere otomotiv mükemmeliyet merkezi kurulduğunu ifade ederek, ayrıca dizel motor üretimi amacıyla bir motor mükemmeliyet merkezi kurulmasının da amaçlandığını söyledi. Geliştirilen otomotiv sektöründe yeni teknoloji ve araçların deneme ve muayene çalışmalarının yapılacağı test merkezinin Bursa Yenişehir'de kurulacağını belirten Işık, tesis bünyesinde kurulacak fren test pistinin de inşaatına bugün başlandığını ifade etti. Işık, hükümetin ar-ge reform paketinin ardından üretim reform ve patent kanununu meclis gündemine getirmeyi hedeflediğini de ifade etti. Işık ayrıca otomotiv sektörü strateji belgesinin yakında açıklanacağını söyledi.
Sanayi Bakanı Fikri Işık, "Yerli otomobil projesi kapsamında menzili uzatılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklandık... Nitekim yerli otomotiv projemizin sonucunda batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız" dedi.

Bakan Işık, otomotiv sektöründe üretimde yerlilik oranının yükseldiğini, ancak tasarım, ar-ge, test ve belgelendirme süreçlerinde yurtiçinde yapımının artırılması gerektiğini ifade etti.

Işık, Otomotiv Sanayi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tasarım ve ar-ge çalışmalarına teşvikin artırıldığı kanunun gelecek hafta Salı günü TBMM'de kabul edilmesini beklediğini ifade ederek, "Yerlilik oranı yüzde 50'nin üzerinde olan araçlar üretiliyor. Bu bizim için çok değerli ancak asıl önemli olan tasarım, ar-ge, test ve belgelendirme süreçlerinin de yerli olmasıdır. mobil projemizin üzerinde bu kadar kararlılıkla durmamızın nedeni de budur" dedi.

Otomotiv ve parça sanayinin yurtiçinde ar-geye en çok kaynak ayıran sektör olduğunun altını çizen Işık, yerli otomobil projesi ile gelecekte küresel otomotiv sektörüne temel teşkil edecek bazı teknolojileri geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Işık, "Yerli otomobil projesi kapsamında menzili uzatılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklandık... Nitekim yerli otomotiv projemizin sonucunda batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız" dedi.

Işık TÜBİTAK bünyesinde söz konusu söz konusu teknolojileri geliştirmek üzere otomotiv mükemmeliyet merkezi kurulduğunu ifade ederek, ayrıca dizel motor üretimi amacıyla bir motor mükemmeliyet merkezi kurulmasının da amaçlandığını söyledi.

Geliştirilen otomotiv sektöründe yeni teknoloji ve araçların deneme ve muayene çalışmalarının yapılacağı test merkezinin Bursa Yenişehir'de kurulacağını belirten Işık, tesis bünyesinde kurulacak fren test pistinin de inşaatına bugün başlandığını ifade etti.

Işık, hükümetin ar-ge reform paketinin ardından üretim reform ve patent kanununu meclis gündemine getirmeyi hedeflediğini de ifade etti.

Işık ayrıca otomotiv sektörü strateji belgesinin yakında açıklanacağını söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.