19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Sağlıklı hayatın renkli reçetesi

25.11.2016 - 19:45, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Sağlıklı hayatın renkli reçetesi

Her renk sebze-meyve bir hastalıktan koruyor. Sarımsak bağışıklığı güçlendiriyor, brokoli kanseri kovuyor, mandalina gripten koruyor, ayva ise varisi önlüyor. Havaların soğumasıyla grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında artış yaşanıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, korunmak için etkili olan renkli besinleri ve yararlarını şöyle anlatıyor... BEYAZ SEBZELER Toksin atıcı lahana: Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan lahana, içerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı korur. İdrar söktürücü özelliği vardır. Enfeksiyon önleyici karnabahar: Karnabahar hem idrar yolu enfeksiyonlara karşı etkindir, hem de antibakteriyel özelliktedir. Osteoporozu önler, kemik oluşumunu destekler. Tansiyon ve koleste rolü dengeleyen kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren madde kandaki stres hormonunu azaltır,. Karaciğer dostu enginar: Kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür ve karaciğer detoksunda çok etkili bir sebzedir. YEŞİL SEBZELER Kanser düşmanı brokoli: Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Kanserden ve kemik erimesinden korur. Sindirim düzenleyici pırasa: Böbrek taşlarının oluşumunu önler ve posa içeriği sayesinde kabızlığı giderir. Demir deposu ıspanak: Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır. Magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller içerir. TURUNCU SARI MEYVELER Gripten koruyan mandalina: Vücudun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunmasını güçlendirir. C vitamini zengini portakal: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler.Aynı zamanda damarları güçlendirir ve kalbi korur. Vücudu güçlendiren greyfurt: Toksinlerin etkisini azaltır, hastalıklardan ve özellikle de kanserden korur. Yorgunluğu önler.Kasları, dolaşım sistemini güçlendirir. Mide dostu muz: Mideyi güçlendirir, ülser ve gastrite iyi gelir. Kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Varisi önleyen ayva: Grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırır. İshale iyi gelir. Vücudu zinde tutar, yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. Kalp-damar hastalıklarından korur, varisi önler, varis tedavisine yardımcı olur. YEŞİL MEYVELER Bağışıklık güçlendirici elma: İçerdiği antioksidan ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenler. Vitamin deposu kivi: Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Lif açısından da zengin bir besin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.  

Her renk sebze-meyve bir hastalıktan koruyor. Sarımsak bağışıklığı güçlendiriyor, brokoli kanseri kovuyor, mandalina gripten koruyor, ayva ise varisi önlüyor.

Havaların soğumasıyla grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında artış yaşanıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, korunmak için etkili olan renkli besinleri ve yararlarını şöyle anlatıyor...

BEYAZ SEBZELER

Toksin atıcı lahana:

Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan lahana, içerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı korur. İdrar söktürücü özelliği vardır.

Enfeksiyon önleyici karnabahar:

Karnabahar hem idrar yolu enfeksiyonlara karşı etkindir, hem de antibakteriyel özelliktedir. Osteoporozu önler, kemik oluşumunu destekler.

Tansiyon ve koleste rolü dengeleyen kereviz:

Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren madde kandaki stres hormonunu azaltır,.

Karaciğer dostu enginar:

Kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür ve karaciğer detoksunda çok etkili bir sebzedir.

YEŞİL SEBZELER

Kanser düşmanı brokoli:

Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Kanserden ve kemik erimesinden korur.

Sindirim düzenleyici pırasa:

Böbrek taşlarının oluşumunu önler ve posa içeriği sayesinde kabızlığı giderir.

Demir deposu ıspanak:

Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır. Magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller içerir.

TURUNCU SARI MEYVELER

Gripten koruyan mandalina:

Vücudun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunmasını güçlendirir.

C vitamini zengini portakal:

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler.Aynı zamanda damarları güçlendirir ve kalbi korur.

Vücudu güçlendiren greyfurt:

Toksinlerin etkisini azaltır, hastalıklardan ve özellikle de kanserden korur. Yorgunluğu önler.Kasları, dolaşım sistemini güçlendirir.

Mide dostu muz:

Mideyi güçlendirir, ülser ve gastrite iyi gelir. Kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür.

Varisi önleyen ayva:

Grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırır. İshale iyi gelir. Vücudu zinde tutar, yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. Kalp-damar hastalıklarından korur, varisi önler, varis tedavisine yardımcı olur.

YEŞİL MEYVELER

Bağışıklık güçlendirici elma:

İçerdiği antioksidan ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenler.

Vitamin deposu kivi:

Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Lif açısından da zengin bir besin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.