Şehirler çocuk ve yaşlılara uygun olmalı!

Kocaeli 27.10.2019 - 16:54, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

Şehirler çocuk ve yaşlılara uygun olmalı!

Kartepe Zirvesi-2019’da çocuk ve yaşlıların mutlu yaşaması için şehirlerin nasıl olması gerektiği konuşuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Kartepe Zirvesi 2019’da “Kentleşme ve Mutlu Şehirler” teması ele alındı. Zirvenin son gününde Haluk Dursun Salonunda “Çocuk, Yaşlı ve Şehir” akademik oturumu Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Aylin Baran moderatörlüğünde gerçekleşti. ÇOCUKLARINIZI EVE HAPSETMEYİN Zirvenin son gününde Haluk Dursun Salonunda gerçekleşen akademik oturumda Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Mutlu, temelde çocuk ve kent ilişkisinden bahsetti. Mutlu, “Kentlerimiz ekonomik ve yetişkin merkezli kurulmuş ve donatılmıştır. Çocuklar için uygun olmadığını düşünen aileler çocukların dışarıya çıkmasını risk olarak görüyor ve çocukları AVM’ler gibi kapalı alanlara tabiri caizse hapsediyor. Dışarı çıkmayan, sokakla tanışmayan çocuklarda içe kapanıklılık, özgüvensizlik gibi birçok problem görülebiliyor” ifadelerini kullandı. ÇOCUKLAR SANAL GERÇEKLİKTE SIKIŞIP KALIYOR Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Olgun Gündüz, ‘’Çocuk, Yaşlı ve Şehir’’ konulu akademik oturumda çocukların mahalle ve sokakla olan ilişkisinden bahsetti. Çocukların şehirle olan ilişkisinin gelecekteki kişiliklerine büyük bir etkisinin olduğunu söyleyen Gündüz, “Çocukların dışarıda oyun oynaması; insanları, dışarıyı, hayvanları tanımalarını kolaylaştırır. İletişim kabiliyetlerini, sosyalleşmelerini arttırır. Şimdiki çocuklar dünyayı dijitalde tanıyor. Sanal gerçeklik ve gerçeklik arasında sıkışıp kalıyorlar” dedi. YAŞLI DOSTU ÇEVRE NEDİR? Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Aylin Baran ve İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Murat Şentürk; Çocuk, Yaşlı ve Şehir konusunda gerçekleşen oturumda yaşlılık ve şehir konusunu ele aldı. Herkes için yaşanabilir kent ifadelerinin kullanıldığı oturumda Prof. Dr. Aylin Baran, “Yaşlı dostu kent, yaşlı dostu şehir, yaşlı dostu çevre ifadelerini sık sık duyuyoruz. Kentlerimiz sadece gençlere göre değil, yaşlılara, engellilere, çocuklara göre dizayn edilmeli” dedi.

Kartepe Zirvesi-2019’da çocuk ve yaşlıların mutlu yaşaması için şehirlerin nasıl olması gerektiği konuşuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Kartepe Zirvesi 2019’da “Kentleşme ve Mutlu Şehirler” teması ele alındı. Zirvenin son gününde Haluk Dursun Salonunda “Çocuk, Yaşlı ve Şehir” akademik oturumu Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Aylin Baran moderatörlüğünde gerçekleşti.

ÇOCUKLARINIZI EVE HAPSETMEYİN

Zirvenin son gününde Haluk Dursun Salonunda gerçekleşen akademik oturumda Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Mutlu, temelde çocuk ve kent ilişkisinden bahsetti. Mutlu, “Kentlerimiz ekonomik ve yetişkin merkezli kurulmuş ve donatılmıştır. Çocuklar için uygun olmadığını düşünen aileler çocukların dışarıya çıkmasını risk olarak görüyor ve çocukları AVM’ler gibi kapalı alanlara tabiri caizse hapsediyor. Dışarı çıkmayan, sokakla tanışmayan çocuklarda içe kapanıklılık, özgüvensizlik gibi birçok problem görülebiliyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR SANAL GERÇEKLİKTE SIKIŞIP KALIYOR

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Olgun Gündüz, ‘’Çocuk, Yaşlı ve Şehir’’ konulu akademik oturumda çocukların mahalle ve sokakla olan ilişkisinden bahsetti. Çocukların şehirle olan ilişkisinin gelecekteki kişiliklerine büyük bir etkisinin olduğunu söyleyen Gündüz, “Çocukların dışarıda oyun oynaması; insanları, dışarıyı, hayvanları tanımalarını kolaylaştırır. İletişim kabiliyetlerini, sosyalleşmelerini arttırır. Şimdiki çocuklar dünyayı dijitalde tanıyor. Sanal gerçeklik ve gerçeklik arasında sıkışıp kalıyorlar” dedi.

YAŞLI DOSTU ÇEVRE NEDİR?

Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Aylin Baran ve İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Murat Şentürk; Çocuk, Yaşlı ve Şehir konusunda gerçekleşen oturumda yaşlılık ve şehir konusunu ele aldı. Herkes için yaşanabilir kent ifadelerinin kullanıldığı oturumda Prof. Dr. Aylin Baran, “Yaşlı dostu kent, yaşlı dostu şehir, yaşlı dostu çevre ifadelerini sık sık duyuyoruz. Kentlerimiz sadece gençlere göre değil, yaşlılara, engellilere, çocuklara göre dizayn edilmeli” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.