Sempozyum değil, tarih akademisi

Kocaeli 10.03.2019 - 12:18, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Sempozyum değil, tarih akademisi

Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu seçkin üniversitelerden gelen akademisyenler, tarih bölümü öğrencileri ve 7’den 70’e tarihe gönül verenlerle adeta bir tarih akademisine dönüştü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumunun bu yılki konusu Milli Mücadele Dönemimde Servetiye Cephesi oldu. Kocaeli ve çevresinde kurucu beylerin izini süren sempozyum, Türkiye’de bir belediyenin düzenlediği en uzun soluklu tarih sempozyumu olmasının yanı sıra bu alanda araştırma yapan akademisyenler, üniversitelerin tarih ve ilgili bölümleriyle tarihe sevdalananlar için adeta bir akademi görevi görüyor.   SADECE TARİH KONUŞULUYOR Bu yıl 59’u profesör, 33’ü doçent, 205 akademisyenin katıldığı sempozyumda 3’ü özel olmak üzere 36 oturum düzenleniyor. Oturumlarda Kocaeli ve çevresinin tarih, coğrafya, halk bilimi, müzik, sanat tarihi, arkeoloji alanlarında tarihi gelişimini anlatan 156 tebliğ sunuluyor. Üç gün boyunca sadece tarihin konuşulduğu sempozyumun açılış oturumunu ise tanınmış tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı gerçekleştirince, sempozyum tam anlamıyla bir tarih akademisine dönüştü. ÖĞRENCİLER İÇİN BULUNMAZ FIRSAT Türkiye’den ve yurt dışından seçkin üniversitelerin alanında söz sahibi akademisyenlerinin katıldığı sempozyum, tarih ve ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler için de tam bir ders niteliğinde. Her oturuma ayrı bir önem gösteren, ellerindeki sempozyum kitapçığıyla salonları tek tek dolaşan üniversite ve lise öğrencileri, hiçbir tebliği kaçırmamaya gayret ediyor. Üniversitelerin tarih ve ilgili dallarında eğitim alan öğrenciler, sempozyumda kendi hocalarının tebliğlerini takip ederken, farklı üniversitelerden gelen öğretim üyelerinin sunumlarını da inceleme imkanı buluyor. ÇOCUKLAR TARİH SEVGİSİYLE BÜYÜYOR Sadece öğrenciler değil, tarihe sevdalı olanalar içinde Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumları kaçırılmaz bir fırsat sunuyor. Çocuklarının elinden tutup gelenler, hafta sonunda çarşıda parkta dolaşmak yerine bilginin kaynağına inmek isteyenlerin adresi sempozyum salonları oluyor. Küçük yaşta tarihin bilinmeyen koridorlarında yolculuğa çıkan minikler ise aynı büyükler gibi yapılan sunumları ilgiyle takip ediyor. Geçmişte yapılan 5 ayrı sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan onlarca ciltlik külliyat ise Kocaeli’nin geleceğine geçmişten ışık tutuyor.
Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu seçkin üniversitelerden gelen akademisyenler, tarih bölümü öğrencileri ve 7’den 70’e tarihe gönül verenlerle adeta bir tarih akademisine dönüştü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumunun bu yılki konusu Milli Mücadele Dönemimde Servetiye Cephesi oldu. Kocaeli ve çevresinde kurucu beylerin izini süren sempozyum, Türkiye’de bir belediyenin düzenlediği en uzun soluklu tarih sempozyumu olmasının yanı sıra bu alanda araştırma yapan akademisyenler, üniversitelerin tarih ve ilgili bölümleriyle tarihe sevdalananlar için adeta bir akademi görevi görüyor.  

SADECE TARİH KONUŞULUYOR

Bu yıl 59’u profesör, 33’ü doçent, 205 akademisyenin katıldığı sempozyumda 3’ü özel olmak üzere 36 oturum düzenleniyor. Oturumlarda Kocaeli ve çevresinin tarih, coğrafya, halk bilimi, müzik, sanat tarihi, arkeoloji alanlarında tarihi gelişimini anlatan 156 tebliğ sunuluyor. Üç gün boyunca sadece tarihin konuşulduğu sempozyumun açılış oturumunu ise tanınmış tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı gerçekleştirince, sempozyum tam anlamıyla bir tarih akademisine dönüştü.

ÖĞRENCİLER İÇİN BULUNMAZ FIRSAT

Türkiye’den ve yurt dışından seçkin üniversitelerin alanında söz sahibi akademisyenlerinin katıldığı sempozyum, tarih ve ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler için de tam bir ders niteliğinde. Her oturuma ayrı bir önem gösteren, ellerindeki sempozyum kitapçığıyla salonları tek tek dolaşan üniversite ve lise öğrencileri, hiçbir tebliği kaçırmamaya gayret ediyor. Üniversitelerin tarih ve ilgili dallarında eğitim alan öğrenciler, sempozyumda kendi hocalarının tebliğlerini takip ederken, farklı üniversitelerden gelen öğretim üyelerinin sunumlarını da inceleme imkanı buluyor.

ÇOCUKLAR TARİH SEVGİSİYLE BÜYÜYOR

Sadece öğrenciler değil, tarihe sevdalı olanalar içinde Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumları kaçırılmaz bir fırsat sunuyor. Çocuklarının elinden tutup gelenler, hafta sonunda çarşıda parkta dolaşmak yerine bilginin kaynağına inmek isteyenlerin adresi sempozyum salonları oluyor. Küçük yaşta tarihin bilinmeyen koridorlarında yolculuğa çıkan minikler ise aynı büyükler gibi yapılan sunumları ilgiyle takip ediyor. Geçmişte yapılan 5 ayrı sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan onlarca ciltlik külliyat ise Kocaeli’nin geleceğine geçmişten ışık tutuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.