19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Sigara molası mesaiden sayılır mı?

11.11.2015 - 08:24, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Sigara molası mesaiden sayılır mı?

Kapalı alanda sigara içme yasağıyla birlikte iş hayatına giren ‘sigara molaları’ yine gündemde.

Geçen ay İngiltere’de bir belediyenin mesai saatinde çalışanlara sigara içmeyi yasaklamaya hazırlandığını açıklaması tartışmayı tekrar alevlendirdi. Sigara içmeyenler, ‘dinlenme saati’ kapsamında değerlendirilen molaların eşitsizlik yarattığını, sigara içenlerin daha az çalışarak hak ettiklerinden fazla ücret aldığını savunuyor. Tiryakiler, molalar sayesinde verimli çalıştıkları görüşünde. İşveren açısından ise sigara molaları yüzünden tüm çalışanların eşitliğinin sağlanamadığı bir durum sözkonusu. KPMG’ye göre çözüm, mevzuata uygun molaların düzenlenip çalışanlara resmen bildirilmesi. KPMG Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri’nden Kıdemli Müdür Bahadır Dinçyürek, şirketin blog sayfasındaki değerlendirmesinde Türkiye’de sigara molası uygulayan bazı işyerlerinde bu sürelerin belirlendiğini bazılarında ise karmaşık bir uygulama olduğuna dikkat çekiyor. Dinçyürek’in önerdiği formül şu şekilde: “Sigara molalarına mevzuat açısından engel yok. Sadece kesintisiz verilmesi gereken ara dinlenme sürelerine uymak gerekiyor. Bu süreler, mesaiden sayılmaz ve ilgili düzenlemelere istinaden önceden belirlenmesi gerekir. Sigara molasını belirli saatlerle uygulayan işyerlerinde bu zaman dilimi çalışanlara duyuruluyor. Sigara içmeyenler de bundan faydalanıyor. Böylece, sigara içmeyen personelin motivasyonu düşmüyor. Çalışma süresinden sayılmayan sigara molaları için personele ücret ödenmesi de gerekmiyor. Mevzuat, işyerinde değişik saatlerde mola uygulanmasına da müsaade ediyor. Farklı saatlerde uygulanacak molaların önceden duyurulması halinde bu süreler mesaiden sayılmaz, personele ücret ödemesi de yapılmaz. Ancak, molalar belirlenmediğinde mesai ayrımı yapılamıyor. Sigara molalarının mesaiden sayılmaması mümkün olmuyor”
Kapalı alanda sigara içme yasağıyla birlikte iş hayatına giren ‘sigara molaları’ yine gündemde.

Geçen ay İngiltere’de bir belediyenin mesai saatinde çalışanlara sigara içmeyi yasaklamaya hazırlandığını açıklaması tartışmayı tekrar alevlendirdi. Sigara içmeyenler, ‘dinlenme saati’ kapsamında değerlendirilen molaların eşitsizlik yarattığını, sigara içenlerin daha az çalışarak hak ettiklerinden fazla ücret aldığını savunuyor. Tiryakiler, molalar sayesinde verimli çalıştıkları görüşünde. İşveren açısından ise sigara molaları yüzünden tüm çalışanların eşitliğinin sağlanamadığı bir durum sözkonusu. KPMG’ye göre çözüm, mevzuata uygun molaların düzenlenip çalışanlara resmen bildirilmesi.

KPMG Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri’nden Kıdemli Müdür Bahadır Dinçyürek, şirketin blog sayfasındaki değerlendirmesinde Türkiye’de sigara molası uygulayan bazı işyerlerinde bu sürelerin belirlendiğini bazılarında ise karmaşık bir uygulama olduğuna dikkat çekiyor. Dinçyürek’in önerdiği formül şu şekilde: “Sigara molalarına mevzuat açısından engel yok. Sadece kesintisiz verilmesi gereken ara dinlenme sürelerine uymak gerekiyor. Bu süreler, mesaiden sayılmaz ve ilgili düzenlemelere istinaden önceden belirlenmesi gerekir. Sigara molasını belirli saatlerle uygulayan işyerlerinde bu zaman dilimi çalışanlara duyuruluyor. Sigara içmeyenler de bundan faydalanıyor. Böylece, sigara içmeyen personelin motivasyonu düşmüyor. Çalışma süresinden sayılmayan sigara molaları için personele ücret ödenmesi de gerekmiyor. Mevzuat, işyerinde değişik saatlerde mola uygulanmasına da müsaade ediyor. Farklı saatlerde uygulanacak molaların önceden duyurulması halinde bu süreler mesaiden sayılmaz, personele ücret ödemesi de yapılmaz. Ancak, molalar belirlenmediğinde mesai ayrımı yapılamıyor. Sigara molalarının mesaiden sayılmaması mümkün olmuyor”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.