Şii liderin idamı Ortadoğu’yu karıştırdı

03.01.2016 - 10:50, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Şii liderin idamı Ortadoğu’yu karıştırdı

Suudi Arabistan, aralarında Şii lider Nimr el-Nimr’i, El Kaide bağlantılı kişilerle birlikte idam etti. İran, Suudi Arabistan’ın ‘bedel ödeyeceğini’ söylerken Irak, Lübnan ve Bahreyn’den Riyad’a tepki yağdı; birçok yerde protesto düzenlendi. İran'da Suudi Arabistan büyükelçiliği ve konsolosluğu ateşe verildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Tahran Maslahatgüzârı'nı protesto etmek için çağırdı. Suudi Arabistan daTahran'ın Nemr'in idamıyla ilgili 'düşmanca açıklamalar' yaptığını belirterek Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı İran'ınRiyadBüyükelçisi'ne protesto notası verdi.Irak’taki Bedr Tugayları lideri Kasım el Aracı da, “Bu cehennemin kapısınıaralayan büyük bir suç” ifadedini kullandı. ABD ve AB ise mezhep gerginliğinin tırmanmasına ilişkin endişesinekarşı uyarı yaptı. Suudi arabistan, Ortadoğu’da oldukça saygı gören Şii lider Nimr el-Nimr’in de aralarında olduğu 47 kişiyi terör suçlamasıyla idam etti. Şii liderin infazı, İran ve Suudi Arabistan arasında halihazırda yüksek olan gerilimi iyice tırmandırdı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüsein Caber Ansari Suudi Arabistan’ı ‘riyakarlıkla’ suçladı. Ansari, “Suudi hükümeti, ülke içinde kendisini eleştirenlere baskı yapıp onları idam ederken terörist ve Radikal Sünnileri destekliyor. Bu politikaları takip ettiği için (Suudi Arabistan) büyük bir bedel ödeyecek” dedi.   İran ayrıca, Suudi Arabistan’ın Tahran’daki en üst seviyedeki diplomatı olan maslahatgüzârı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. İran devletine yakın molla Ahmed Hatemi de, Suudi kraliyet ailesinin ‘tarih sayfasından silineceğini’ söyledi.   DEVRİM MUHAFIZLARI: SUUDİ ARABİSTAN BEDEL ÖDEYECEK   İran Devrim Muhafızları Ordusu da yayılanlığı yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek" diye tepki gösterdi.Riyad yönetimi için "terörist besleyen gerici ve vahşi bir rejim" benzetmesinde bulunulan açıklamada, "DAEŞ benzeri bu davranış, Suudi ailesinin yakın gelecekte çöküşünü hazırlayacak" denildi. İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Suudi Arabistan'ın Şeyh Nemr'i idam ederek girdiği girdaptan kolay kolay çıkamayacağını savunarak, "Riyad yönetimin vahşi eylemi, İslam dünyasının yüreğini dağladı" diye konuştu. Şeyh Nimr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, olayı kınayarak Suudi Arabistan'ın "ağır bedel" ödeyeceği söyledi.
Suudi Arabistan, aralarında Şii lider Nimr el-Nimr’i, El Kaide bağlantılı kişilerle birlikte idam etti. İran, Suudi Arabistan’ın ‘bedel ödeyeceğini’ söylerken Irak, Lübnan ve Bahreyn’den Riyad’a tepki yağdı; birçok yerde protesto düzenlendi. İran'da Suudi Arabistan büyükelçiliği ve konsolosluğu ateşe verildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Tahran Maslahatgüzârı'nı protesto etmek için çağırdı. Suudi Arabistan daTahran'ın Nemr'in idamıyla ilgili 'düşmanca açıklamalar' yaptığını belirterek Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı İran'ınRiyadBüyükelçisi'ne protesto notası verdi.Irak’taki Bedr Tugayları lideri Kasım el Aracı da, “Bu cehennemin kapısınıaralayan büyük bir suç” ifadedini kullandı. ABD ve AB ise mezhep gerginliğinin tırmanmasına ilişkin endişesinekarşı uyarı yaptı.

Suudi arabistan, Ortadoğu’da oldukça saygı gören Şii lider Nimr el-Nimr’in de aralarında olduğu 47 kişiyi terör suçlamasıyla idam etti. Şii liderin infazı, İran ve Suudi Arabistan arasında halihazırda yüksek olan gerilimi iyice tırmandırdı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüsein Caber Ansari Suudi Arabistan’ı ‘riyakarlıkla’ suçladı. Ansari, “Suudi hükümeti, ülke içinde kendisini eleştirenlere baskı yapıp onları idam ederken terörist ve Radikal Sünnileri destekliyor. Bu politikaları takip ettiği için (Suudi Arabistan) büyük bir bedel ödeyecek” dedi.
 
İran ayrıca, Suudi Arabistan’ın Tahran’daki en üst seviyedeki diplomatı olan maslahatgüzârı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. İran devletine yakın molla Ahmed Hatemi de, Suudi kraliyet ailesinin ‘tarih sayfasından silineceğini’ söyledi.
 
DEVRİM MUHAFIZLARI: SUUDİ ARABİSTAN BEDEL ÖDEYECEK
 
İran Devrim Muhafızları Ordusu da yayılanlığı yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek" diye tepki gösterdi.Riyad yönetimi için "terörist besleyen gerici ve vahşi bir rejim" benzetmesinde bulunulan açıklamada, "DAEŞ benzeri bu davranış, Suudi ailesinin yakın gelecekte çöküşünü hazırlayacak" denildi. İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Suudi Arabistan'ın Şeyh Nemr'i idam ederek girdiği girdaptan kolay kolay çıkamayacağını savunarak, "Riyad yönetimin vahşi eylemi, İslam dünyasının yüreğini dağladı" diye konuştu. Şeyh Nimr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, olayı kınayarak Suudi Arabistan'ın "ağır bedel" ödeyeceği söyledi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.