Soğuk hava başa bela!

20.12.2016 - 15:32, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Soğuk hava başa bela!

‘Beni bu havalar mahvetti’ diyorsanız uzmanlara kulak verin. Dışarı beresiz çıkmayın, saçınızı ıslak bırakmayın, en önemlisi sinir yapmayın başınız ağrımasın...

Kış aylarında soğuk havaların gelmesiyle birlikte herkes baş ağrısından şikayet ediyor. Seste bozulma, yüzde dolgunluk hissi, ağrı ve burun akıntısı gibi sorunların kronik hale gelmesine neden olan sinüzit, soğuk havalarda atağa gaçiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve basit soğuk algınlığı da sinüzite neden olabiliyor. Sinüslerin ısı değişikliğinden etkilendiğini belirten uzmanlar "Isı değişikliği olan ortamlarda mümkünse bir mendille ağız ve burun kapatılmalı" uyarısında bulunuyor. Soğuğun en çok tetiklediği baş ağrısı grubu nevraljilerdir. Bu grupta ağrı; baş ve yüzde elektrik çarpması şeklinde kendini gösterir. Soğuk havalarda özellikle yüz sinirlerinin hassasiyetinin artması nedeniyle; nevraljisi olan hastaların ağrıları da artıyor. Hatta o kadar şiddetli bir hale gelir ki; hastalar soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarıya bile çıkamayabilir. GERGİNLİK FAKTÖRÜ Bir diğeri de gerilim tipi baş ağrılarıdır. Kışın genel olarak çalışma hayatı daha yoğun ve daha stresli geçiyor. Trafikte geçirilen zaman artıyor ve yaza göre daha az hareketli biryaşam sürülüyor. Bu nedenle, soğuklarla da birlikte özellikle masa başında çalışan kişilerin baş ağrılarında artma gözleniyor. Bugüne kadar soğuk ve ağrı ilişkisini doğrulayan pek çok araştırma yapıldı. Bunlardan en ilginç olanlarından birisi de; serotonin (mutluluk) hormonunun da rolüyle ilgili araştırmadır. Serotonin merkezi sinir sisteminden salgılanan bir hormon. Depresyona neden olabildiği gibi, ağrı mekanizmasında da önemli bir rol üstlendiği biliniyor. Bu nedenle özellikle depresyon-ağrı ilişkisi üzerinde yapılan çalışmalarda, serotoninin rolü de araştırılıyor. BU KURALLARA UYUN * Sabah banyo yapıp sokağa çıkmayın. Gece banyo yapıp saçınızı iyice kurutun. * Rüzgarda durmayın. Başa doğrudan gelen rüzgarı önlemek çok önemli. * Saç kurutma makinesini ılık ayarda kullanın. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Vücut ısısına yakın olmalı ve hızlı üflememeli. * Jöle sürmeyin. Çünkü jöle iletkenliği artırıyor HEMEN İLACA SARILMAYIN HAŞHAŞ YAĞI: Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu, öksürük kesici etkileri vardır. ACIBADEM YAĞI : Stres ve yorgunluk için masaj yağı olarak kullanılır. BİBERİYE YAĞI : Kan dolaşımını arttırır, bronşite ve sinüzite, sarılık ve karaciğer yetmezliğinde de kullanılır. Uykusuzluğu ve sinir sistemini düzenler. GÜL YAĞI: Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu, öksürük kesici etkileri vardır. Tansiyon düşmesinde etkilidir. ARDIÇ YAĞI : Soğuk algınlığı ve romatizmal hastalıklarda kullanılır. Burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrı kesici ve hareket kabiliyetini arttırıcı özelliği vardır. DEFNE YAPRAĞI YAĞI : Gargara yolu ile alındığında bademcik iltihaplarında soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir. KANTARON YAĞI : Ateş düşürücü etkisi vardır. kekik yağı : Nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına, dişeti iltihaplarına iyi gelir.
‘Beni bu havalar mahvetti’ diyorsanız uzmanlara kulak verin. Dışarı beresiz çıkmayın, saçınızı ıslak bırakmayın, en önemlisi sinir yapmayın başınız ağrımasın...

Kış aylarında soğuk havaların gelmesiyle birlikte herkes baş ağrısından şikayet ediyor. Seste bozulma, yüzde dolgunluk hissi, ağrı ve burun akıntısı gibi sorunların kronik hale gelmesine neden olan sinüzit, soğuk havalarda atağa gaçiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve basit soğuk algınlığı da sinüzite neden olabiliyor. Sinüslerin ısı değişikliğinden etkilendiğini belirten uzmanlar "Isı değişikliği olan ortamlarda mümkünse bir mendille ağız ve burun kapatılmalı" uyarısında bulunuyor. Soğuğun en çok tetiklediği baş ağrısı grubu nevraljilerdir. Bu grupta ağrı; baş ve yüzde elektrik çarpması şeklinde kendini gösterir. Soğuk havalarda özellikle yüz sinirlerinin hassasiyetinin artması nedeniyle; nevraljisi olan hastaların ağrıları da artıyor. Hatta o kadar şiddetli bir hale gelir ki; hastalar soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarıya bile çıkamayabilir.

GERGİNLİK FAKTÖRÜ
Bir diğeri de gerilim tipi baş ağrılarıdır. Kışın genel olarak çalışma hayatı daha yoğun ve daha stresli geçiyor. Trafikte geçirilen zaman artıyor ve yaza göre daha az hareketli biryaşam sürülüyor. Bu nedenle, soğuklarla da birlikte özellikle masa başında çalışan kişilerin baş ağrılarında artma gözleniyor. Bugüne kadar soğuk ve ağrı ilişkisini doğrulayan pek çok araştırma yapıldı. Bunlardan en ilginç olanlarından birisi de; serotonin (mutluluk) hormonunun da rolüyle ilgili araştırmadır. Serotonin merkezi sinir sisteminden salgılanan bir hormon. Depresyona neden olabildiği gibi, ağrı mekanizmasında da önemli bir rol üstlendiği biliniyor. Bu nedenle özellikle depresyon-ağrı ilişkisi üzerinde yapılan çalışmalarda, serotoninin rolü de araştırılıyor.

BU KURALLARA UYUN
* Sabah banyo yapıp sokağa çıkmayın. Gece banyo yapıp saçınızı iyice kurutun.

* Rüzgarda durmayın. Başa doğrudan gelen rüzgarı önlemek çok önemli.

* Saç kurutma makinesini ılık ayarda kullanın. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Vücut ısısına yakın olmalı ve hızlı üflememeli.

* Jöle sürmeyin. Çünkü jöle iletkenliği artırıyor

HEMEN İLACA SARILMAYIN
HAŞHAŞ YAĞI: Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu, öksürük kesici etkileri vardır.

ACIBADEM YAĞI : Stres ve yorgunluk için masaj yağı olarak kullanılır.

BİBERİYE YAĞI : Kan dolaşımını arttırır, bronşite ve sinüzite, sarılık ve karaciğer yetmezliğinde de kullanılır. Uykusuzluğu ve sinir sistemini düzenler.

GÜL YAĞI: Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu, öksürük kesici etkileri vardır. Tansiyon düşmesinde etkilidir.

ARDIÇ YAĞI : Soğuk algınlığı ve romatizmal hastalıklarda kullanılır. Burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrı kesici ve hareket kabiliyetini arttırıcı özelliği vardır.

DEFNE YAPRAĞI YAĞI : Gargara yolu ile alındığında bademcik iltihaplarında soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir.

KANTARON YAĞI : Ateş düşürücü etkisi vardır. kekik yağı : Nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına, dişeti iltihaplarına iyi gelir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.