19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

STAJYER ÖĞRENCİLERE MÜJDELİ HABER

19.02.2016 - 10:13, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

STAJYER ÖĞRENCİLERE MÜJDELİ HABER

İşsizlikle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarına hız veren Türkiye İş Kurumu aktif işgücü hizmetlerine ilişkin önemli değişiklikler yaptı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR); aktif işgücü hizmetleri kapsamında işsizlerin istihdam edilebilirliğini arttırmak için mesleki eğitim kursları, işsiz ve öğrencilerin iş tecrübesi eksikliğini gidermek için işbaşı eğitim programı ve kendi işini kurmak isteyenler için girişimcilik eğitim programı başta olmak üzere; kurs, program ve projelerle işsizlikle mücadele çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.   İŞKUR bu kapsamda işverenlerden ve işsizlerden gelen talepler ve işgücü piyasasındaki güncel gelişmeler dikkate alarak; 12 Şubat 2016 tarihinde aktif işgücü hizmetlerinin usul ve esaslarının yer aldığı “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”nde önemli değişiklikler yaptı.   İşsizlikle mücadele kapsamında en önemli sorunlardan birisi olan iş tecrübesi eksikliğini gidermek için uygulanan İşbaşı Eğitim Programının süresinin, yapılan mevzuat düzenlemesi ile 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. Programa katılanlara net asgari ücret düzeyindeki ücret ödemeye ise devam edilecek. Geçen yıl 159 bin kişinin faydalandığı işbaşı eğitim programından bu yıl en az 200 bin kişinin yararlanması bekleniyor.   Yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim kursundan sonra işbaşı eğitim programı yapılması halinde daha önce toplam süre 160 fiili gün iken bu süre 480 güne çıkarıldı. İşbaşı eğitim programının en az iki sigortalı çalışanı olan özel sektöre ait bütün kurum, kuruluş ve işyerinde uygulanması imkânı getirildi. Bu şekilde bankalar, meslek birlik ve odaları, noterler, sendikalar da programdan faydalanabilecek. İşbaşı Eğitim Programları arasında 6 ay olan bekleme süresi 3 aya indirildi.   Ayrıca işverenlere daha fazla katkı sağlamak amacıyla işbaşı eğitim programında daha yüksek istihdam taahhüdü veren işverenlere çalışan sayısının yüzde 30’u kadar katılımcı talep etme imkânı getirildi.   Mevzuat düzenlemesi ile değişen başlıca hususlar; İŞKUR tarafından yürütülen mesleki eğitim kurslarında eğiticilere ödenen ek ders ücretleri eğiticinin görev yaptığı kurumun mevzuatı dikkate alınarak; eğiticinin unvanına göre eğitici giderleri verilmesi imkanı sağlandı. Böylece özellikle üniversitede görevli hocaların kurslarda görev yapması teşvik edildi. Mesleki eğitim kurslarından üniversite öğrencilerinin ve işbaşı eğitim programından lise öğrencilerinin (özellikle yaz dönemlerinde ve zorunlu stajlarında) yararlanması imkânı getirildi. Toplum yararına programdan dul ve yetim aylığı alanların faydalanması imkânı sağlandı. Girişimcilik eğitimlerine katılan kişilerin bekleme yapmadan diğer kurs ve programlardan faydalanma imkanı getirildi ve Toplum Yararına Program sonrasında İşbaşı Eğitim Programına gidilmesi halinde de bekleme şartı kaldırıldı.
İşsizlikle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarına hız veren Türkiye İş Kurumu aktif işgücü hizmetlerine ilişkin önemli değişiklikler yaptı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR); aktif işgücü hizmetleri kapsamında işsizlerin istihdam edilebilirliğini arttırmak için mesleki eğitim kursları, işsiz ve öğrencilerin iş tecrübesi eksikliğini gidermek için işbaşı eğitim programı ve kendi işini kurmak isteyenler için girişimcilik eğitim programı başta olmak üzere; kurs, program ve projelerle işsizlikle mücadele çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

 

İŞKUR bu kapsamda işverenlerden ve işsizlerden gelen talepler ve işgücü piyasasındaki güncel gelişmeler dikkate alarak; 12 Şubat 2016 tarihinde aktif işgücü hizmetlerinin usul ve esaslarının yer aldığı “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”nde önemli değişiklikler yaptı.

 

İşsizlikle mücadele kapsamında en önemli sorunlardan birisi olan iş tecrübesi eksikliğini gidermek için uygulanan İşbaşı Eğitim Programının süresinin, yapılan mevzuat düzenlemesi ile 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. Programa katılanlara net asgari ücret düzeyindeki ücret ödemeye ise devam edilecek. Geçen yıl 159 bin kişinin faydalandığı işbaşı eğitim programından bu yıl en az 200 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

 

Yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim kursundan sonra işbaşı eğitim programı yapılması halinde daha önce toplam süre 160 fiili gün iken bu süre 480 güne çıkarıldı. İşbaşı eğitim programının en az iki sigortalı çalışanı olan özel sektöre ait bütün kurum, kuruluş ve işyerinde uygulanması imkânı getirildi. Bu şekilde bankalar, meslek birlik ve odaları, noterler, sendikalar da programdan faydalanabilecek. İşbaşı Eğitim Programları arasında 6 ay olan bekleme süresi 3 aya indirildi.

 

Ayrıca işverenlere daha fazla katkı sağlamak amacıyla işbaşı eğitim programında daha yüksek istihdam taahhüdü veren işverenlere çalışan sayısının yüzde 30’u kadar katılımcı talep etme imkânı getirildi.

 

Mevzuat düzenlemesi ile değişen başlıca hususlar;

İŞKUR tarafından yürütülen mesleki eğitim kurslarında eğiticilere ödenen ek ders ücretleri eğiticinin görev yaptığı kurumun mevzuatı dikkate alınarak; eğiticinin unvanına göre eğitici giderleri verilmesi imkanı sağlandı. Böylece özellikle üniversitede görevli hocaların kurslarda görev yapması teşvik edildi.
Mesleki eğitim kurslarından üniversite öğrencilerinin ve işbaşı eğitim programından lise öğrencilerinin (özellikle yaz dönemlerinde ve zorunlu stajlarında) yararlanması imkânı getirildi.
Toplum yararına programdan dul ve yetim aylığı alanların faydalanması imkânı sağlandı.
Girişimcilik eğitimlerine katılan kişilerin bekleme yapmadan diğer kurs ve programlardan faydalanma imkanı getirildi ve Toplum Yararına Program sonrasında İşbaşı Eğitim Programına gidilmesi halinde de bekleme şartı kaldırıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.