Talasemi zor ama önlenebilir hastalık!

Darıca 08.05.2019 - 09:51, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Talasemi zor ama önlenebilir hastalık!

Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu, Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu söyledi. Kadıoğlu, Talasemi Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Sağlıklı toplumlar ve sağlıklı gelecekler ancak sağlıklı bireylerle mümkün olabilir. Toplumu oluşturan bireylerin nitelikli olabilmesi ve üretken yaşayabilmesi için her şeyden önce bireylerin sağlıklı olmalarına bağlı. Son on yıldan bu yana tüm ülkelerde ve ülkemizde de her sene "8 Mayıs Dünya Talasemi Günü", sonraki hafta ise "Talasemi Haftası" olarak kutlanmaktadır. Söz konusu günlerde, Talasemi hastalığına her açıdan dikkat çekilmekte, toplumda bu konuda duyarlılık ve bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır." ifadelerini kullandı. TAŞIYICI OLANLAR SAĞLIKLI BİREYLER Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının, önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğuna dikkat çeken Kadıoğlu , "Talasemi taşıyıcıları sağlıklı bireyler olup, taşıyıcı kişilerin çocuklarının hasta olma olasılığı vardır. Bu nedenle hasta çocuk doğumlarının önlene bilirliği açısından Talasemi hastalığının tedavisinin zor ancak önlenebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır." şeklinde konuştu. TALASEMİ KALITSAL BİR HASTALIKTIR Kadıoğlu, hastalıkla ilgili şunları belirtti:"Talasemi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında, genetik bir bozukluk vardır. Hastalık, bütün dünyada görülmekle birlikte, özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayanlarda rastlanmaktadır. Günümüzde hamilelik döneminde de amniyo sentez yöntemiyle doğacak çocuğun Talasemi hastası olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Her iki ebeveyn taşıyıcı ise doğacak her çocuk 25 olasılıkla sağlıklı, 25 olasılıkla hasta, 50 olasılıkla taşıyıcı olacaktır. Anne ve babadan herhangi biri taşıyıcı ise 50 sağlıklı, 50 taşıyıcı bebek doğabilir. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Ancak taşıyıcı olan birey sağlıklı olduğu için kendisinin taşıyıcı olduğunu bilemez. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Talasemi’nin taşıyıcılığının hastalık olmadığı, hastalığa dönüşmediği, bulaşıcı olmadığı, yaşam boyu devam eden kalıtsal bir özellik olduğu ve Talasemi taşıyıcılığının evliliğe engel bir durum oluşturmadığı toplumumuz tarafından anlaşılmasına yönelik her türlü çalışma desteklenmelidir.” dedi.

Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu, Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu söyledi. Kadıoğlu, Talasemi Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Sağlıklı toplumlar ve sağlıklı gelecekler ancak sağlıklı bireylerle mümkün olabilir. Toplumu oluşturan bireylerin nitelikli olabilmesi ve üretken yaşayabilmesi için her şeyden önce bireylerin sağlıklı olmalarına bağlı. Son on yıldan bu yana tüm ülkelerde ve ülkemizde de her sene "8 Mayıs Dünya Talasemi Günü", sonraki hafta ise "Talasemi Haftası" olarak kutlanmaktadır. Söz konusu günlerde, Talasemi hastalığına her açıdan dikkat çekilmekte, toplumda bu konuda duyarlılık ve bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır." ifadelerini kullandı.

TAŞIYICI OLANLAR SAĞLIKLI BİREYLER

Akdeniz Anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının, önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğuna dikkat çeken Kadıoğlu , "Talasemi taşıyıcıları sağlıklı bireyler olup, taşıyıcı kişilerin çocuklarının hasta olma olasılığı vardır. Bu nedenle hasta çocuk doğumlarının önlene bilirliği açısından Talasemi hastalığının tedavisinin zor ancak önlenebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır." şeklinde konuştu.

TALASEMİ KALITSAL BİR HASTALIKTIR

Kadıoğlu, hastalıkla ilgili şunları belirtti:"Talasemi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında, genetik bir bozukluk vardır. Hastalık, bütün dünyada görülmekle birlikte, özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayanlarda rastlanmaktadır. Günümüzde hamilelik döneminde de amniyo sentez yöntemiyle doğacak çocuğun Talasemi hastası olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Her iki ebeveyn taşıyıcı ise doğacak her çocuk 25 olasılıkla sağlıklı, 25 olasılıkla hasta, 50 olasılıkla taşıyıcı olacaktır. Anne ve babadan herhangi biri taşıyıcı ise 50 sağlıklı, 50 taşıyıcı bebek doğabilir. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Ancak taşıyıcı olan birey sağlıklı olduğu için kendisinin taşıyıcı olduğunu bilemez. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Talasemi’nin taşıyıcılığının hastalık olmadığı, hastalığa dönüşmediği, bulaşıcı olmadığı, yaşam boyu devam eden kalıtsal bir özellik olduğu ve Talasemi taşıyıcılığının evliliğe engel bir durum oluşturmadığı toplumumuz tarafından anlaşılmasına yönelik her türlü çalışma desteklenmelidir.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.