TARHAN, BEYİN GÖÇÜNÜ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI!

Kocaeli 03.01.2017 - 11:06, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

TARHAN, BEYİN GÖÇÜNÜ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Öğrenciden akademisyene, sanayiciden bilim insanına kadar toplumun her kesiminden yurtdışına göçlerde artış yaşandığını hatırlatan Tarhan; geçmiş yıllarda yüksek lisans eğitimi için yurtdışı tercihleri yoğunlaşırken, son yıllarda yurt dışında eğitim görmek için yapılan başvuruların lise düzeyine düştüğünü ifade etti. Beyin göçü yaşanmasının en önemli sebepleri arasında; güvenlik ve gelecek kaygısı olduğunu da belirten CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, bilimsel ve akademik özgürlüğün yargı ve ceza tehdidi altında olmasına da dikkat çekti. CHP’li vekil önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;-Son 3 yıl içinde –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-yurt dışında eğitim görmek için lise düzeyinde yapılan başvuru sayısı kaçtır? -Bu başvurularda hangi ülke yoğunlukla tercih edilmektedir? -Son 3 yıl içinde –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-yurtdışında eğitim görmek için üniversite düzeyinde yapılan başvuru sayısı kaçtır? -Bu başvurularda hangi ülke ve üniversiteler yoğunlukla tercih edilmektedir? -Ülkemizde bilimsel araştırma ve çalışmalara ayrılan kaynak ne kadardır? -Bu kaynak kullanılarak son 3 yıl içinde kaç araştırma ya da çalışma yapılmıştır? -Bu çalışmalar nelerdir? -Son 3 yıl içinde -yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere- kaç akademisyen hakkında; disiplin soruşturması ve ceza soruşturması açılmıştır? -Son 3 yıl içinde –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-kaç akademisyen hakkında hangi suçlardan, kaç dava açılmıştır? -Beyin göçünün artışındaki sebeplerin belirlenmesi amacıyla yapılmış araştırma var mıdır? -Hükümetinizin beyin göçünü engellemek için bilimsel ve akademik özgürlüğü ceza tehdidinden kurtaracak, bilimsel eğitimin önünü açacak bir çalışması var mıdır?

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Öğrenciden akademisyene, sanayiciden bilim insanına kadar toplumun her kesiminden yurtdışına göçlerde artış yaşandığını hatırlatan Tarhan; geçmiş yıllarda yüksek lisans eğitimi için yurtdışı tercihleri yoğunlaşırken, son yıllarda yurt dışında eğitim görmek için yapılan başvuruların lise düzeyine düştüğünü ifade etti.

Beyin göçü yaşanmasının en önemli sebepleri arasında; güvenlik ve gelecek kaygısı olduğunu da belirten CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, bilimsel ve akademik özgürlüğün yargı ve ceza tehdidi altında olmasına da dikkat çekti.

CHP’li vekil önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;-Son 3 yıl içinde –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-yurt dışında eğitim görmek için lise düzeyinde yapılan başvuru sayısı kaçtır?

-Bu başvurularda hangi ülke yoğunlukla tercih edilmektedir?

-Son 3 yıl içinde –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-yurtdışında eğitim görmek için üniversite düzeyinde yapılan başvuru sayısı kaçtır?

-Bu başvurularda hangi ülke ve üniversiteler yoğunlukla tercih edilmektedir?

-Ülkemizde bilimsel araştırma ve çalışmalara ayrılan kaynak ne kadardır?

-Bu kaynak kullanılarak son 3 yıl içinde kaç araştırma ya da çalışma yapılmıştır?

-Bu çalışmalar nelerdir?

-Son 3 yıl içinde -yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere- kaç akademisyen hakkında; disiplin soruşturması ve ceza soruşturması açılmıştır?

-Son 3 yıl içinde –yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-kaç akademisyen hakkında hangi suçlardan, kaç dava açılmıştır?

-Beyin göçünün artışındaki sebeplerin belirlenmesi amacıyla yapılmış araştırma var mıdır?

-Hükümetinizin beyin göçünü engellemek için bilimsel ve akademik özgürlüğü ceza tehdidinden kurtaracak, bilimsel eğitimin önünü açacak bir çalışması var mıdır?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.