19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Tarhan, TOKİ usulsüzlüklerini sordu!

Kocaeli 14.01.2019 - 11:42, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Tarhan, TOKİ usulsüzlüklerini sordu!

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Toki İhalelerindeki usulsüzlüklerin araştırılması ile ilgili basın açıklaması yaptı

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Toki İhalelerindeki usulsüzlüklerin araştırılması ile ilgili basın açıklaması yaptı Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kamuoyunda çokça tepkilere neden olan TOKİ ihalelerinin araştırılması için Meclis Başkanlığına Araştırma Önergesi sundu. Tarhan, “Toki Yandaş inşaat şirketlerinin paravanı haline gelmiş, İhale unsuru gözetmeksizin, nerdeyse tüm kamu ihaleleri yandaş şirketlere veriliyor. Bu durumu gizlemek için Sayıştay raporlarının Meclise gönderilmediği bile oldu” dedi. YANDAŞA İHALENİN PARAVANI TOKİ Tarhan, “ Dere yatağına apartman dikip, sel basınca ölen vatandaşlarımız için “Kader” denilen bir sistemde TOKİ’nin görevi nedir diye düşünebilirsiniz? Toki’nin görevi ne yazık ki kamu ihalelerini küçük çaplı yandaş şirketlere vererek onları zengin etmek. Bu aşamada başlanılan proje geç mi kalmış, usulsüzlükler mi mevcut? Hiçbir önemi yok. Mega projeleri alan yandaş şirketler nasıl belliyse, Küçük Kamu ihalelerini de TOKİ eliyle alan yandaş şirketler aynı şekilde bellidir” dedi. ÖNGÖRÜLEBİLECEK HUSUSLAR, GÖRMEZDEN GELİNİYOR Tarhan, “TOKİ’nin dağıttığı ihalelerde, ihale sonrası "Güvenlik problemleri, ruhsatların geç alınması ve projelerin geç onaylanması, ilave imalat ve iş artışı" gibi nedenlerle gecikme bir yılda yüzde 51 oranında artarak 154'ten 233'e çıktı. Açıklanan raporda, "bu sorunların büyük kısmının ihale öncesinde öngörülebilecek nitelikte hususlar olduğunun" altı çizilmiştir. Ancak işi tam yapmak yerine biran önce hakedişileri yandaşlara dağıtmanın peşinde olan TOKİ’nin neredeyse tüm projeleri aksıyor.” dedi. TOKİ ZARAR EDERSE HÜKÜMET KAPATIYOR Tarhan, “Toki’nin yolsuzlukları ve usulsüzlükleri ne yazık ki bitmek bilmiyor. Daha önce Sayıştay raporlarına yansıyan, “denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmeler” bölümünde çok sayıda bulguya yer verilmiştir. Fatih Belediyesi, Sulukule Projesi’nde 199 hak sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu ortaya çıkan 8 Milyon 949 bin bedelin yarısı olan 4 Milyon 474 bin TL’yi TOKİ’ye ödedi. Sayıştay ödemeyi “Mevzuatta yeri olmayan bir ödeme” olarak değerlendirdi. Durumu Zamanında Sayın Soylu, Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ödenmiştir. diye açıklamıştı. Tarhan, yani Toki’ye deniliyor ki “Sen işine bak kardeşim, biz sana zarar ettirmeyiz” dedi.
Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Toki İhalelerindeki usulsüzlüklerin araştırılması ile ilgili basın açıklaması yaptı

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Toki İhalelerindeki usulsüzlüklerin araştırılması ile ilgili basın açıklaması yaptı Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kamuoyunda çokça tepkilere neden olan TOKİ ihalelerinin araştırılması için Meclis Başkanlığına Araştırma Önergesi sundu. Tarhan, “Toki Yandaş inşaat şirketlerinin paravanı haline gelmiş, İhale unsuru gözetmeksizin, nerdeyse tüm kamu ihaleleri yandaş şirketlere veriliyor. Bu durumu gizlemek için Sayıştay raporlarının Meclise gönderilmediği bile oldu” dedi.

YANDAŞA İHALENİN PARAVANI TOKİ

Tarhan, “ Dere yatağına apartman dikip, sel basınca ölen vatandaşlarımız için “Kader” denilen bir sistemde TOKİ’nin görevi nedir diye düşünebilirsiniz? Toki’nin görevi ne yazık ki kamu ihalelerini küçük çaplı yandaş şirketlere vererek onları zengin etmek. Bu aşamada başlanılan proje geç mi kalmış, usulsüzlükler mi mevcut? Hiçbir önemi yok. Mega projeleri alan yandaş şirketler nasıl belliyse, Küçük Kamu ihalelerini de TOKİ eliyle alan yandaş şirketler aynı şekilde bellidir” dedi.

ÖNGÖRÜLEBİLECEK HUSUSLAR, GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Tarhan, “TOKİ’nin dağıttığı ihalelerde, ihale sonrası "Güvenlik problemleri, ruhsatların geç alınması ve projelerin geç onaylanması, ilave imalat ve iş artışı" gibi nedenlerle gecikme bir yılda yüzde 51 oranında artarak 154'ten 233'e çıktı. Açıklanan raporda, "bu sorunların büyük kısmının ihale öncesinde öngörülebilecek nitelikte hususlar olduğunun" altı çizilmiştir. Ancak işi tam yapmak yerine biran önce hakedişileri yandaşlara dağıtmanın peşinde olan TOKİ’nin neredeyse tüm projeleri aksıyor.” dedi.

TOKİ ZARAR EDERSE HÜKÜMET KAPATIYOR

Tarhan, “Toki’nin yolsuzlukları ve usulsüzlükleri ne yazık ki bitmek bilmiyor. Daha önce Sayıştay raporlarına yansıyan, “denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmeler” bölümünde çok sayıda bulguya yer verilmiştir. Fatih Belediyesi, Sulukule Projesi’nde 199 hak sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu ortaya çıkan 8 Milyon 949 bin bedelin yarısı olan 4 Milyon 474 bin TL’yi TOKİ’ye ödedi. Sayıştay ödemeyi “Mevzuatta yeri olmayan bir ödeme” olarak değerlendirdi. Durumu Zamanında Sayın Soylu, Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ödenmiştir. diye açıklamıştı. Tarhan, yani Toki’ye deniliyor ki “Sen işine bak kardeşim, biz sana zarar ettirmeyiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.