19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Tazminata güvence

12.05.2017 - 09:48, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Tazminata güvence

Hem mevcut 13 milyon özel sektör çalışanına hem yeni iş hayatına atılacaklara kıdem tazminatı garantisi için düğmeye basıldı. Fon ile tazminat sistemi değişecek .

Her çalışanın kıdem tazminatı alması için düğmeye basan hükümet, Kıdem Tazminatı Fonu'nun altyapısını hazırladı. Uzun süredir bu konuda hazırlık yapan Çalışma Bakanlığı, teknik çalışmayı tamamladı. Taslak, önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacak, ardından sosyal taraflarla paylaşılacak. Taraflarla uzlaşma sağlanmasının ardından da yasal düzenleme gerçekleştirilecek. Peki yeni sistem nasıl işleyecek? İşte merak edilen soruların yanıtları:  Ne zaman hayata geçecek?:  Düzenlemenin bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor..  Sistem nasıl olacak?: İkili fon sistemi kurulacak. Bunun Kıdem Tazminatı Fonu- Kıdem Garanti Fonu olması öngörülüyor. Her işçinin bireysel bir hesabı olacak, işveren her ay bu hesaba tazminat ödeneğini yatıracak. Tazminat hesapta birikecek. Çalışan buradaki birikimini ve getirilerini takip edebilecek..  Çalışanlar nasıl katılacak?:  Yasa çıktıktan sonra iş hayatına başlayanlar, otomatikman yeni sisteme dahil olacak. Mevcut çalışanların ise tercih hakkı olacak. İsterse eski sistemde kalacak, isterse yeni sisteme geçiş yapacak..  Para hangi yatırım araçlarında değerlendirilecek?: Çalışana yatırım seçenekleri sunulacak. Kıdem primini çalışanlar tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek..  İşyeri değişikliğinde ne olacak?: Hesaba yeni işveren tazminat ödeneği yatırmaya devam edecek. Kayıp olmayacak..  Tazminat tutarında düşüş olacak mı?: Yeni sistemle kazanımlar korunacak. Halen kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödeniyor. Bundan geri adım atılmayacak. Katsayı 30 gün üzerinden hesaplanacak..  
Hem mevcut 13 milyon özel sektör çalışanına hem yeni iş hayatına atılacaklara kıdem tazminatı garantisi için düğmeye basıldı. Fon ile tazminat sistemi değişecek .

Her çalışanın  alması için düğmeye basan hükümet, Kıdem Tazminatı Fonu'nun altyapısını hazırladı. Uzun süredir bu konuda hazırlık yapan Çalışma Bakanlığı, teknik çalışmayı tamamladı. Taslak, önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacak, ardından sosyal taraflarla paylaşılacak. Taraflarla uzlaşma sağlanmasının ardından da yasal düzenleme gerçekleştirilecek. Peki yeni sistem nasıl işleyecek? İşte merak edilen soruların yanıtları:

 Ne zaman hayata geçecek?: 
Düzenlemenin bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor..

 Sistem nasıl olacak?:
İkili fon sistemi kurulacak. Bunun Kıdem Tazminatı Fonu- Kıdem Garanti Fonu olması öngörülüyor. Her işçinin bireysel bir hesabı olacak, işveren her ay bu hesaba tazminat ödeneğini yatıracak. Tazminat hesapta birikecek. Çalışan buradaki birikimini ve getirilerini takip edebilecek..

 Çalışanlar nasıl katılacak?: 
Yasa çıktıktan sonra iş hayatına başlayanlar, otomatikman yeni sisteme dahil olacak. Mevcut çalışanların ise tercih hakkı olacak. İsterse eski sistemde kalacak, isterse yeni sisteme geçiş yapacak..

 Para hangi yatırım araçlarında değerlendirilecek?:
Çalışana yatırım seçenekleri sunulacak. Kıdem primini çalışanlar tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek..

 İşyeri değişikliğinde ne olacak?:
Hesaba yeni işveren tazminat ödeneği yatırmaya devam edecek. Kayıp olmayacak..

 Tazminat tutarında düşüş olacak mı?:
Yeni sistemle kazanımlar korunacak. Halen kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödeniyor. Bundan geri adım atılmayacak. Katsayı 30 gün üzerinden hesaplanacak..

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.