19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Tuba Şensoy ve Haluk Görgün

Gebze 20.05.2017 - 21:42, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Tuba Şensoy ve Haluk Görgün

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni aynı zamanda BEYAZ Ay Kocaeli Yönetim Kurulu Üyesi Abbas Sır evsahipliğinde Holiday İnnHotel’de düzenlenen kahvaltılı bir programa katıldım haftasonu. Toplantının içeriği Beyaz Ay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti’nin Türkiye’de ilkdefa düzenlenecek olan bir proje ileilgili bilgi aktarımı ile ilgiliydi. Türkiye Genelinde Kabartma Yazıyla yazılmış Kuran-ı Kerim okuma yarışmasına Kocaeli’nin evsahipliği yapmasına ilişkin proje ile ilgili Furkan Eşitti’nin bilgi aktarımısonrasında birbeyin fırtınası oluşturuldu. Toplantıda buluna her kesimden isimler fikirlerini ortaya koyuyordu. Derneğin bir diğer yönetim kurulu üyesi aynı zamanda Gebze Belediye Meclis Üyesi Tuba Şensoy görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına kabartma yazılı Kur’an-Kerim,roman, hikaye ve diğer edebi yazıların yanısıra teknolojininde görme engelli vatandaşlara yönelik dizayn edilmesi noktasında bir düşünce ortaya koydu. Hatta görme engelli vatandaşların kullanabileceği teknolojik cihaz, alet vs… üzerine bir gündem yaratılması gerektiğini öne sürdü. Özellikle dokunmatik özellikli akıllı telefonlar, labtoplar ve tabletlerin görme engelli vatandaşlar tarafından kullanabilir hale gelecek teknolijinin üretilmesi gerektiğini ortaya koydu. Malum görme engelli vatandaşlarımızın kabartma özelliği ile okuma şansı var. Akıllı telefonlar ve benzeri cihazların ise pürüssüz bir yüzeye sahip cam kullanımlı bir ortamı mevcut. İşte Tuba Şansal bu söylemlerini ortaya koyarken Gebze Teknik Üniversitesi’nin bundan yaklaşık birkaç yıl önce Cam teknolojileri Ensititüsü’nün açılışna katıldığım aklıma geldi. Flaş bellekler dahil teknolojide camın varlığı ve alacağı görevler ile ilgili bir tanıtım toplantısına katılmıştım. Gebze Teknik Üniversitesi kapsamında yer alan Cam Teknolojileri Ensitütüsü çerçvesinde camın görme engelli vatandaşlara uygun dizaynı ile tablet,labtop ve akıllı telefon yüzeyleri üzerinde gelişimi sağlanabilir mi? Tabi ki bilemiyorum… Bu konuda ensitü hocaları kabartam yüzeyli bir cam teknolojisini ortaya çıkarabilir mi? Bilemiyorum… Yada bu iş TÜBİTAK çerçevesinde bir çalışmayı mı gerektirir bunuda bilemiyorum? Ama Beyaz Ay dernei Başkanı Furkan Uğur Eşitti’den örendiğim kadarı ile ülkemiz genelinde toplam 1 Milyon görme engelli bir vatandaş nüfusu mevcut. Görme engelli vatandaşların kullanımına göre üretilmesi halinde 1 Milyon müşterisi hazır bir Pazar mevcudiyeti de söz konusu... Hani bu konuda GTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Haluk Görgün Cam Teknolojileri Ensitütü dahilinde bir araştırma yapar mı? Sonuçlarını bizlerle paylaşır mı? Bunu da bilemiyorum.. belki de bu konuda zaten bir çalışma sözkonusudur biz bilgi dışı kalmışızdır…. Engelliler Haftasını kutladığımız bu döndem engelli vatandaşlar için kurulmuş derneklerin yaş pasta kesmesi dışında onlara teknolojiyi sunacağımız bir emek harcanımı bana göre daya yararlı ve daha önemli gibi geliyor. Saygılarımla….

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni aynı zamanda BEYAZ Ay Kocaeli Yönetim Kurulu Üyesi Abbas Sır evsahipliğinde Holiday İnnHotel’de düzenlenen kahvaltılı bir programa katıldım haftasonu. Toplantının içeriği Beyaz Ay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti’nin Türkiye’de ilkdefa düzenlenecek olan bir proje ileilgili bilgi aktarımı ile ilgiliydi.

Türkiye Genelinde Kabartma Yazıyla yazılmış Kuran-ı Kerim okuma yarışmasına Kocaeli’nin evsahipliği yapmasına ilişkin proje ile ilgili Furkan Eşitti’nin bilgi aktarımısonrasında birbeyin fırtınası oluşturuldu. Toplantıda buluna her kesimden isimler fikirlerini ortaya koyuyordu. Derneğin bir diğer yönetim kurulu üyesi aynı zamanda Gebze Belediye Meclis Üyesi Tuba Şensoy görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına kabartma yazılı Kur’an-Kerim,roman, hikaye ve diğer edebi yazıların yanısıra teknolojininde görme engelli vatandaşlara yönelik dizayn edilmesi noktasında bir düşünce ortaya koydu. Hatta görme engelli vatandaşların kullanabileceği teknolojik cihaz, alet vs… üzerine bir gündem yaratılması gerektiğini öne sürdü. Özellikle dokunmatik özellikli akıllı telefonlar, labtoplar ve tabletlerin görme engelli vatandaşlar tarafından kullanabilir hale gelecek teknolijinin üretilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Malum görme engelli vatandaşlarımızın kabartma özelliği ile okuma şansı var. Akıllı telefonlar ve benzeri cihazların ise pürüssüz bir yüzeye sahip cam kullanımlı bir ortamı mevcut. İşte Tuba Şansal bu söylemlerini ortaya koyarken Gebze Teknik Üniversitesi’nin bundan yaklaşık birkaç yıl önce Cam teknolojileri Ensititüsü’nün açılışna katıldığım aklıma geldi. Flaş bellekler dahil teknolojide camın varlığı ve alacağı görevler ile ilgili bir tanıtım toplantısına katılmıştım.

Gebze Teknik Üniversitesi kapsamında yer alan Cam Teknolojileri Ensitütüsü çerçvesinde camın görme engelli vatandaşlara uygun dizaynı ile tablet,labtop ve akıllı telefon yüzeyleri üzerinde gelişimi sağlanabilir mi? Tabi ki bilemiyorum…

Bu konuda ensitü hocaları kabartam yüzeyli bir cam teknolojisini ortaya çıkarabilir mi? Bilemiyorum…

Yada bu iş TÜBİTAK çerçevesinde bir çalışmayı mı gerektirir bunuda bilemiyorum?

Ama Beyaz Ay dernei Başkanı Furkan Uğur Eşitti’den örendiğim kadarı ile ülkemiz genelinde toplam 1 Milyon görme engelli bir vatandaş nüfusu mevcut.

Görme engelli vatandaşların kullanımına göre üretilmesi halinde 1 Milyon müşterisi hazır bir Pazar mevcudiyeti de söz konusu...

Hani bu konuda GTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Haluk Görgün Cam Teknolojileri Ensitütü dahilinde bir araştırma yapar mı? Sonuçlarını bizlerle paylaşır mı? Bunu da bilemiyorum.. belki de bu konuda zaten bir çalışma sözkonusudur biz bilgi dışı kalmışızdır….

Engelliler Haftasını kutladığımız bu döndem engelli vatandaşlar için kurulmuş derneklerin yaş pasta kesmesi dışında onlara teknolojiyi sunacağımız bir emek harcanımı bana göre daya yararlı ve daha önemli gibi geliyor.

Saygılarımla….

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.