TÜBİTAK MAM’da ‘Kapalı Devre Solunum Cihazı’ Geliştiriliyor

06.11.2018 - 09:35, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

TÜBİTAK MAM’da ‘Kapalı Devre Solunum Cihazı’ Geliştiriliyor

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) kendi kendine yetebilen oksijen üreten solunum cihazının ön çalışma ile maske ön prototipi üretildi.

Gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçarslan, “Kendi kendine yeten, oksijen üreten, kapalı devre solunum cihazının Türkiye’de üretimi bulunmamaktadır. 13 Mayıs 2014’de meydana gelen Soma faciası ile bu cihazların madenlerde kullanım zorunluluğu ve Türkiye’deki yüksek ihtiyaç gündeme gelmiştir. Gerekli ön araştırmalar yapıldıktan sonra TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bu maskelerin ülkemizde üretimine yönelik Ar-Ge çalışmalarına Ocak 2015’de başlandı. SERİ ÜRETİM HEDEFLENİYOR ‘Kaçış Maskelerinde Kullanılmak Üzere Gaz Tutucu Adsorban ve Katalizörlerin Geliştirilmesi’ başlıklı projede, kendi kendine yetebilen oksijen üreten solunum cihazının maliyetinin büyük bir kısmını oluşturan kimyasalların (katalizör, adsorban ve başlatıcı) üretimi konusunda bilgi birikimi elde edilmesi ve Türkiye’de üretimine yönelik ön fizibilite çalışmasının yapılması amaçlandı.  Proje sonrasında MAKEL Teknoloji A.Ş. ile yapılan ön çalışma ile maske ön prototipi üretilmiştir. Bir sonraki aşamada, firma ile işbirliği yapılarak nihai ürün olan söz konusu solunum cihazlarının standartlara uygun olarak, milli imkânlarla, seri halde üretiminin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.” dedi. KÜBRA AKABALI
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) kendi kendine yetebilen oksijen üreten solunum cihazının ön çalışma ile maske ön prototipi üretildi.

Gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçarslan, “Kendi kendine yeten, oksijen üreten, kapalı devre solunum cihazının Türkiye’de üretimi bulunmamaktadır. 13 Mayıs 2014’de meydana gelen Soma faciası ile bu cihazların madenlerde kullanım zorunluluğu ve Türkiye’deki yüksek ihtiyaç gündeme gelmiştir. Gerekli ön araştırmalar yapıldıktan sonra TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bu maskelerin ülkemizde üretimine yönelik Ar-Ge çalışmalarına Ocak 2015’de başlandı.

SERİ ÜRETİM HEDEFLENİYOR

‘Kaçış Maskelerinde Kullanılmak Üzere Gaz Tutucu Adsorban ve Katalizörlerin Geliştirilmesi’ başlıklı projede, kendi kendine yetebilen oksijen üreten solunum cihazının maliyetinin büyük bir kısmını oluşturan kimyasalların (katalizör, adsorban ve başlatıcı) üretimi konusunda bilgi birikimi elde edilmesi ve Türkiye’de üretimine yönelik ön fizibilite çalışmasının yapılması amaçlandı.  Proje sonrasında MAKEL Teknoloji A.Ş. ile yapılan ön çalışma ile maske ön prototipi üretilmiştir. Bir sonraki aşamada, firma ile işbirliği yapılarak nihai ürün olan söz konusu solunum cihazlarının standartlara uygun olarak, milli imkânlarla, seri halde üretiminin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

KÜBRA AKABALI

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.