Turizm çalışanına tazminat hakkı!

Kocaeli 15.06.2019 - 10:34, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Turizm çalışanına tazminat hakkı!

Bu yıl altın yılını yaşayan turizm sektöründe istihdam yeni sezonla birlikte arttı. Ancak sezonluk çalışanların pek çoğu tazminat, izin, işsizlik maaşı gibi haklarını bilmiyor. Peki otel çalışanlarının hakları nelerdir? Tazminat, işsizlik maaşı nasıl alınır? İşte detaylar...

Ülkemizde turizm sektörü son 2 yıldır rekor üstüne rekor kırıyor. Ülkemize yabancı turist akını yaşanırken, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde de yerli turistin ilgisi otelleri ihya etti. Yeni sezonla birlikte oteller önemli sayıda personel alımı yaparken, bu sektörde çalışanların sorunları da yine gündeme geldi. SEZONLUK SÖZLEŞME Her çalışanın kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ve işsizlik maaşı gibi hakları var. Ancak bu durum mevsimlik sözleşmeler yapan çalışanlarda biraz farklı uygulanıyor. Turizm çalışanları sezonluk olarak 'belli süreli sözleşme' statüsünde oluyor. Öncelikle hemen söyleyelim bu süre bittiğinde eğer sözleşmeniz feshediliyorsa işsizlik maaşını hak ediyorsunuz. Yasal dayanağınız da 4447 sayılı Yasa'nın 51. maddesinin d bendi. Bu yüzden sözleşme bitiminde mutlaka işsizlik maaşına başvurun. Burada işsizlik maaşının diğer kuralları da önemli. Son 120 günde primlerinin ödenmesi ve son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olup işsizlik priminin de yatırılmış olması şartı var. 1 YILA DİKKAT! Fakat birçok turizm işletmesi sözleşmeyi feshetmek yerine askıya alıyor. Bu durumda bir nevi ücretsiz izin durumu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla fesih olmadığı için de işsizlik maaşı hakkı ortadan kayboluyor. Ancak yeni sezonda mutlaka işe alınmanız gerekiyor. Tazminat meselesi ise yine farklı değerlendiriliyor. Eğer tek sezonluk bir sözleşme yapıldıysa 1 yıl dolmadığı için tazminat hakkı doğmuyor. Ancak sözleşmeler yenilendiği için toplam çalışmaya bakmak gerekiyor. Bu kez 1 yılı geçtiği için tazminat hakkı doğuyor. Sözleşmenin peşpeşe yenilenmesi size tazminat imkanı sağlıyor. Aynı şekilde yıllık izin için de 1 yıl şartı var. Bu hesapla toplamda 1 yılı geçtiğinizde yıllık izin hakkı da kazanıyorsunuz. SİGORTASI YAPILMAYANA EMEKLİLİK İMKANI Sigortasız çalıştırılan mevsimlik işçiler için yargıdan emeklilik yolunu açan önemli kararlar geldi. İzmir'in Menderes ilçesindeki bir tatil köyünde 17 yıl sigortasız olarak çalıştırılan iki mevsimlik işçi, çalıştığı günlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilmediğini belirterek, hizmet tespit davası açtı. Mahkeme, bilirkişi raporu ve tanık ifadelerini değerlendirerek davanın kabulüne karar verdi. Dava Yargıtay'a geldi. Yargıtay, mahkeme kararını uygun bularak, oy birliğiyle hükmü onadı. Kararın kesinleşmesinin ardından işçilerin sigortasız çalıştırıldığı günler SGK'ya bildirildi, emekli maaşları bağlandı.
Bu yıl altın yılını yaşayan turizm sektöründe istihdam yeni sezonla birlikte arttı. Ancak sezonluk çalışanların pek çoğu tazminat, izin, işsizlik maaşı gibi haklarını bilmiyor. Peki otel çalışanlarının hakları nelerdir? Tazminat, işsizlik maaşı nasıl alınır? İşte detaylar...

Ülkemizde turizm sektörü son 2 yıldır rekor üstüne rekor kırıyor. Ülkemize yabancı turist akını yaşanırken, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde de yerli turistin ilgisi otelleri ihya etti. Yeni sezonla birlikte oteller önemli sayıda personel alımı yaparken, bu sektörde çalışanların sorunları da yine gündeme geldi.

SEZONLUK SÖZLEŞME
Her çalışanın kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ve işsizlik maaşı gibi hakları var. Ancak bu durum mevsimlik sözleşmeler yapan çalışanlarda biraz farklı uygulanıyor. Turizm çalışanları sezonluk olarak 'belli süreli sözleşme' statüsünde oluyor. Öncelikle hemen söyleyelim bu süre bittiğinde eğer sözleşmeniz feshediliyorsa işsizlik maaşını hak ediyorsunuz. Yasal dayanağınız da 4447 sayılı Yasa'nın 51. maddesinin d bendi. Bu yüzden sözleşme bitiminde mutlaka işsizlik maaşına başvurun. Burada işsizlik maaşının diğer kuralları da önemli. Son 120 günde primlerinin ödenmesi ve son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olup işsizlik priminin de yatırılmış olması şartı var.

1 YILA DİKKAT!
Fakat birçok turizm işletmesi sözleşmeyi feshetmek yerine askıya alıyor. Bu durumda bir nevi ücretsiz izin durumu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla fesih olmadığı için de işsizlik maaşı hakkı ortadan kayboluyor. Ancak yeni sezonda mutlaka işe alınmanız gerekiyor. Tazminat meselesi ise yine farklı değerlendiriliyor. Eğer tek sezonluk bir sözleşme yapıldıysa 1 yıl dolmadığı için tazminat hakkı doğmuyor. Ancak sözleşmeler yenilendiği için toplam çalışmaya bakmak gerekiyor. Bu kez 1 yılı geçtiği için tazminat hakkı doğuyor. Sözleşmenin peşpeşe yenilenmesi size tazminat imkanı sağlıyor. Aynı şekilde yıllık izin için de 1 yıl şartı var. Bu hesapla toplamda 1 yılı geçtiğinizde yıllık izin hakkı da kazanıyorsunuz.

SİGORTASI YAPILMAYANA EMEKLİLİK İMKANI
Sigortasız çalıştırılan mevsimlik işçiler için yargıdan emeklilik yolunu açan önemli kararlar geldi. İzmir'in Menderes ilçesindeki bir tatil köyünde 17 yıl sigortasız olarak çalıştırılan iki mevsimlik işçi, çalıştığı günlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilmediğini belirterek, hizmet tespit davası açtı. Mahkeme, bilirkişi raporu ve tanık ifadelerini değerlendirerek davanın kabulüne karar verdi. Dava Yargıtay'a geldi. Yargıtay, mahkeme kararını uygun bularak, oy birliğiyle hükmü onadı. Kararın kesinleşmesinin ardından işçilerin sigortasız çalıştırıldığı günler SGK'ya bildirildi, emekli maaşları bağlandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.