Türkiye'de en çok parayı bu sektörde çalışanlar kazanıyor

11.11.2015 - 09:04, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Türkiye'de en çok parayı bu sektörde çalışanlar kazanıyor

SGK primlerine göre Türkiye’de ücretli çalışanların aylık maaş ortalaması 2 bin 70, günlük brüt ücretleri ise 69 lira.

alışanlar adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yatırılan primler üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’de ücretli çalışanların ortalama günlük brüt kazançları 69 lira, aylık kazançları ise 2 bin 70 lira düzeyinde bulunuyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, sigortalı çalışanların ortalama günlük kazançları temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.2 artarak 69.16 lira oldu. Ortalama kazançta Kocaeli 88 lira ile tüm illeri geride bıraktı. Ortalama kazancın en düşük olduğu il 52 lirayla Kilis olarak belirlendi. Kilis’in ortalama kazancı, Kocaeli’nin ortalama kazancının yüzde 60’ı düzeyinde kaldı. HAVACILARIN GELİRİ YÜKSEK Ortalama kazancın sektörel durumuna bakıldığında ise en yüksek kazancın 195 lirayla havayolu taşımacılığında olduğu görüldü. Kazancın en düşük olduğu sektör 45 lira ile ev içi çalışanların faaliyetleri oldu. Ev içi çalışanların ortalama kazançları, havayolu çalışanlarının yüzde 23’ü düzeyinde gerçekleşti. 3 ÇALIŞANDAN BİRİ KENDİNE YENİ İŞ ARIYOR Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Mine Durmaz tarafından hazırlanan “Çalışan 757 bin kişi iş arıyor” başlıklı araştırma notu yayınlandı. TÜİK’in, çalışıp da iş arayanlar arasında 8 adet memnuniyetsizlik kaynağı belirlendiğinin altı çizilen Betam notunda, “Başlıca nedenin beklendiği gibi gelir yetersizliği olduğu görülüyor” değerlendirmesine yer verildi. 2016’DA TÜRKIYE’DE MAAŞLAR EN AZ YÜZDE 9 ZAMLANACAK Global yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group, ağustos-kasım ayları arasında Türkiye’deki bin 387 şirkette çalışan 713 bin 126 personele ilişkin toplanan verileri analiz etti. Buna göre Türkiye’de 2016 yılında özel sektör çalışanlarının maaş zammının ortalama yüzde 9 olması bekleniyor. Türkiye’nin özel sektör çalışanlarının alacağı zammın dünyada 8. Avrupa’da ise 2 ülke olması öngörülüyor. Dünyada en yüksek maaş zammı yapması beklenen ülkeler arasında Venezüella yüzde 56 oranla birinci, Arjantin yüzde 30 ile ikinci, Ukrayna yüzde 11.5 ile üçüncü sırada geliyor. EN YÜKSEK ZAM YAZILIMA Çalışmaya göre sektörler içinde en yüksek zammı yüzde 10’la “yazılım” çalışanları alacak. Bu sektörü, sırasıyla “metal” ve “otomotiv yan sanayi” takip edecek. En düşük zam ise yüzde 7.3 ile “yatırım” sektöründe yapılacak. Araştırmada, şirketlerin “ücret”, “yan haklar”, “gelişim programları” gibi kalemlere artık “maliyet” değil “yatırım” gözüyle baktığının da altı çiziliyor.  
SGK primlerine göre Türkiye’de ücretli çalışanların aylık maaş ortalaması 2 bin 70, günlük brüt ücretleri ise 69 lira.

alışanlar adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yatırılan primler üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’de ücretli çalışanların ortalama günlük brüt kazançları 69 lira, aylık kazançları ise 2 bin 70 lira düzeyinde bulunuyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, sigortalı çalışanların ortalama günlük kazançları temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.2 artarak 69.16 lira oldu. Ortalama kazançta Kocaeli 88 lira ile tüm illeri geride bıraktı. Ortalama kazancın en düşük olduğu il 52 lirayla Kilis olarak belirlendi. Kilis’in ortalama kazancı, Kocaeli’nin ortalama kazancının yüzde 60’ı düzeyinde kaldı.

HAVACILARIN GELİRİ YÜKSEK

Ortalama kazancın sektörel durumuna bakıldığında ise en yüksek kazancın 195 lirayla havayolu taşımacılığında olduğu görüldü. Kazancın en düşük olduğu sektör 45 lira ile ev içi çalışanların faaliyetleri oldu. Ev içi çalışanların ortalama kazançları, havayolu çalışanlarının yüzde 23’ü düzeyinde gerçekleşti.

3 ÇALIŞANDAN BİRİ KENDİNE YENİ İŞ ARIYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Mine Durmaz tarafından hazırlanan “Çalışan 757 bin kişi iş arıyor” başlıklı araştırma notu yayınlandı. TÜİK’in, çalışıp da iş arayanlar arasında 8 adet memnuniyetsizlik kaynağı belirlendiğinin altı çizilen Betam notunda, “Başlıca nedenin beklendiği gibi gelir yetersizliği olduğu görülüyor” değerlendirmesine yer verildi.

2016’DA TÜRKIYE’DE MAAŞLAR EN AZ YÜZDE 9 ZAMLANACAK

Global yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group, ağustos-kasım ayları arasında Türkiye’deki bin 387 şirkette çalışan 713 bin 126 personele ilişkin toplanan verileri analiz etti. Buna göre Türkiye’de 2016 yılında özel sektör çalışanlarının maaş zammının ortalama yüzde 9 olması bekleniyor. Türkiye’nin özel sektör çalışanlarının alacağı zammın dünyada 8. Avrupa’da ise 2 ülke olması öngörülüyor. Dünyada en yüksek maaş zammı yapması beklenen ülkeler arasında Venezüella yüzde 56 oranla birinci, Arjantin yüzde 30 ile ikinci, Ukrayna yüzde 11.5 ile üçüncü sırada geliyor.

EN YÜKSEK ZAM YAZILIMA

Çalışmaya göre sektörler içinde en yüksek zammı yüzde 10’la “yazılım” çalışanları alacak. Bu sektörü, sırasıyla “metal” ve “otomotiv yan sanayi” takip edecek. En düşük zam ise yüzde 7.3 ile “yatırım” sektöründe yapılacak. Araştırmada, şirketlerin “ücret”, “yan haklar”, “gelişim programları” gibi kalemlere artık “maliyet” değil “yatırım” gözüyle baktığının da altı çiziliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.