Uluslararası Birimler Sisteminin revizyonu kabul edildi

Gebze 30.11.2018 - 09:25, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:33
 

Uluslararası Birimler Sisteminin revizyonu kabul edildi

TÜBİTAK UME’nin de yer aldığı 14-16 Kasım 2018 tarihlerinde Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu’nun (BIPM) evsahipliğinde Fransa'nın Versailles kentinde gerçekleştirilen 26. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında (CGPM) kilogram, amper, kelvin ve mol birimlerinin tanımlarındaki değişiklikler oybirliğiyle kabul edildi.

Tüm dünyada metrololoji alanındaki en üst düzey konferans olan ve 4 yılda bir düzenlenen CGPM’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip CAMUŞÇU ile birlikte TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ da katıldı. Türkiye dahil 60 ülkenin oy kullanma hakkı olduğu 100'e yakın farklı ülkeden temsilcinin katıldığı konferansta kabul edilen karar uluslararası ölçü birimlerinin (SI) artık doğal dünyayı tanımlayan sabitler açısından tanımlanacağı anlamına geliyor. Bu karar, SI'ın gelecekteki istikrarını sağlayacak ve tanımları uygulamak için kuantum teknolojileri de dahil olmak üzere yeni teknolojilerin kullanımına fırsat tanıyacak. Ölçüm birimlerini tanımlamak için fiziksel nesnelerin kullanımına son verecek olan değişiklikler 20 Mayıs 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek. YAKINDAN GÖZLENİYOR Öte yandan kurulduğu 1992 yılından beri ilk kez bir TÜBİTAK UME Müdürünün konuşmacı olarak çağırıldığı metroloji dünyasının en üst düzey organizasyonu olan Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında, Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ, UME’nin BIPM ile birlikte yürüttüğü gelişmekte olan metroloji enstitülerine yönelik bir eğitim programı olan “Kapasite Geliştirme ve Bilgi Transferi Programı” hakkında bir sunu yaptı. Son yıllarda özellikle tüm dünyada 40'ın üzerinde ülkeye vermiş olduğu hizmetlerin niteliğiyle metroloji dünyası içinde ayrıcalıklı bir statü kazanan TÜBİTAK UME'ye yapılan bu davet bilimsel ve teknik anlamda geldiği seviyenin BIPM tarafından da yakından gözlemlendiğinin bir işareti anlamını taşıyor.
TÜBİTAK UME’nin de yer aldığı 14-16 Kasım 2018 tarihlerinde Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu’nun (BIPM) evsahipliğinde Fransa'nın Versailles kentinde gerçekleştirilen 26. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında (CGPM) kilogram, amper, kelvin ve mol birimlerinin tanımlarındaki değişiklikler oybirliğiyle kabul edildi.

Tüm dünyada metrololoji alanındaki en üst düzey konferans olan ve 4 yılda bir düzenlenen CGPM’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip CAMUŞÇU ile birlikte TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ da katıldı. Türkiye dahil 60 ülkenin oy kullanma hakkı olduğu 100'e yakın farklı ülkeden temsilcinin katıldığı konferansta kabul edilen karar uluslararası ölçü birimlerinin (SI) artık doğal dünyayı tanımlayan sabitler açısından tanımlanacağı anlamına geliyor. Bu karar, SI'ın gelecekteki istikrarını sağlayacak ve tanımları uygulamak için kuantum teknolojileri de dahil olmak üzere yeni teknolojilerin kullanımına fırsat tanıyacak. Ölçüm birimlerini tanımlamak için fiziksel nesnelerin kullanımına son verecek olan değişiklikler 20 Mayıs 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek.

YAKINDAN GÖZLENİYOR

Öte yandan kurulduğu 1992 yılından beri ilk kez bir TÜBİTAK UME Müdürünün konuşmacı olarak çağırıldığı metroloji dünyasının en üst düzey organizasyonu olan Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansında, Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ, UME’nin BIPM ile birlikte yürüttüğü gelişmekte olan metroloji enstitülerine yönelik bir eğitim programı olan “Kapasite Geliştirme ve Bilgi Transferi Programı” hakkında bir sunu yaptı. Son yıllarda özellikle tüm dünyada 40'ın üzerinde ülkeye vermiş olduğu hizmetlerin niteliğiyle metroloji dünyası içinde ayrıcalıklı bir statü kazanan TÜBİTAK UME'ye yapılan bu davet bilimsel ve teknik anlamda geldiği seviyenin BIPM tarafından da yakından gözlemlendiğinin bir işareti anlamını taşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.