“Vaka sayısı beni korkutuyor, bekleyin!”

Sağlık 07.05.2020 - 15:53, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:34
 

“Vaka sayısı beni korkutuyor, bekleyin!”

SOKAKLARDAKİ YOĞUNLUK KORKUTUYOR

Corona virüsü salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Bunun yanında son dönemde ağır vaka sayısında azalma olduğunu belirten Prof. Dr. Tufan Tükek, bu sonucun 'corona virüsü mutasyon mu geçirdi?' sorusunu akla getirdiğini söyledi. Sokaklarda artan insan yoğunluğu konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tükek vatandaşlara, "Vaka sayılarımız beni korkutuyor. Haziran'a kadar bekleyin' çağrısı yaptı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Ögretim Üyesi ve Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, corona virüsü salgınında ve COVID-19 hastalığının genel tablosunda gelinen son noktayı yorumladı. “AŞIDAN DAHA HIZLI OLACAK GİBİ” Prof. Tükek sosyal medya hesabından “Virüsün mutasyona uğrayıp şiddetli hastalık yapma ihtimalinin azalması sanki aşı geliştirmekten daha hızlı olacak gibi. Şimdilerde gördüğümüz hastalık şiddetinin azalması acaba ondan mı?” açıklamasını yapmıştı. Konu ile ilgili sozcu.com.tr’ye bilgiler veren Prof. Dr. Tükek, Türkiye’de ve dünyadaki corona virüsü hastalığının genel tablosunda yavaş yavaş değişiklikler olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: NORMAL BİR GRİP GİBİ ATLATABİLİRİZ Bahsettiğim durumdaki mutasyonu vaka sayısındaki düşüşe değil ama hastalık tablosunun hafiflemesine, ağır vakaların görülmesindeki azalmaya bağlayabiliriz. Vaka sayısındaki düşüş sosyal izolasyonla sağlanmaya çalışılıyor ama virüsün ağır hastalık yapma özelliğinin ortadan yavaş yavaş kalktığını görüyoruz. Bu nedenle salgının, ilk başladığında çok ağır, zatürreye varan sonuçlar yaratırken, şu an birçok hastada asemptomatik, normal bir grip ya da nezle gibi seyredebildiğini görüyoruz. Virüsün mutasyonlarında RNA’dan kopma, parça değişikliği ile oluyor. Virüs antijenik özelliğini kaybettiği için, hücre içine girse de yabancı bir durum gibi algılanmıyor ve böylece hastalık ayakta geçirilebiliyor. VAKA SAYILARI BENİ KORKUTUYOR Prof. Dr. Tükek, Türkiye’deki vaka sayıları ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı: Türkiye’deki son vaka sayılarından memnun değilim. Dün 2 binden fazla vaka vardı. Bu beni korkutuyor. Ayrıca sokakların, marketlerin kalabalığı da beni ürkütüyor açıkçası. İnsanlar doğru şekilde maske takmıyor ki maske takmayanlar da çoğunlukta. İnsanlar sanki artık corona virüsünden korkmuyor. Bu çok yanlış. Bu iş uzadıkça, kökünü kazımadıkça hiçbirimize rahat yok. Bu salgını ancak birlikte yenebiliriz. Her bireyin sorumluluğu var. MAYIS AYI ÇOK ERKEN, HAZİRAN’I BEKLEMELİYİZ Ben insanlara Haziran ayına kadar biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Eğer günlük vaka sayısı 100’ün altına düşerse tedbirleri kısmi olarak gevşetebiliriz. Ancak bu olmadığı sürece sıkı tedbirleri elden bırakmamalıyız. Mayıs ayı rahatlamak için çok erken.
SOKAKLARDAKİ YOĞUNLUK KORKUTUYOR

Corona virüsü salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Bunun yanında son dönemde ağır vaka sayısında azalma olduğunu belirten Prof. Dr. Tufan Tükek, bu sonucun 'corona virüsü mutasyon mu geçirdi?' sorusunu akla getirdiğini söyledi. Sokaklarda artan insan yoğunluğu konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tükek vatandaşlara, "Vaka sayılarımız beni korkutuyor. Haziran'a kadar bekleyin' çağrısı yaptı.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Ögretim Üyesi ve Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, corona virüsü salgınında ve COVID-19 hastalığının genel tablosunda gelinen son noktayı yorumladı.

“AŞIDAN DAHA HIZLI OLACAK GİBİ”

Prof. Tükek sosyal medya hesabından “Virüsün mutasyona uğrayıp şiddetli hastalık yapma ihtimalinin azalması sanki aşı geliştirmekten daha hızlı olacak gibi. Şimdilerde gördüğümüz hastalık şiddetinin azalması acaba ondan mı?” açıklamasını yapmıştı. Konu ile ilgili sozcu.com.tr’ye bilgiler veren Prof. Dr. Tükek, Türkiye’de ve dünyadaki corona virüsü hastalığının genel tablosunda yavaş yavaş değişiklikler olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

NORMAL BİR GRİP GİBİ ATLATABİLİRİZ

Bahsettiğim durumdaki mutasyonu vaka sayısındaki düşüşe değil ama hastalık tablosunun hafiflemesine, ağır vakaların görülmesindeki azalmaya bağlayabiliriz. Vaka sayısındaki düşüş sosyal izolasyonla sağlanmaya çalışılıyor ama virüsün ağır hastalık yapma özelliğinin ortadan yavaş yavaş kalktığını görüyoruz. Bu nedenle salgının, ilk başladığında çok ağır, zatürreye varan sonuçlar yaratırken, şu an birçok hastada asemptomatik, normal bir grip ya da nezle gibi seyredebildiğini görüyoruz.

Virüsün mutasyonlarında RNA’dan kopma, parça değişikliği ile oluyor. Virüs antijenik özelliğini kaybettiği için, hücre içine girse de yabancı bir durum gibi algılanmıyor ve böylece hastalık ayakta geçirilebiliyor.

VAKA SAYILARI BENİ KORKUTUYOR

Prof. Dr. Tükek, Türkiye’deki vaka sayıları ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı:

Türkiye’deki son vaka sayılarından memnun değilim. Dün 2 binden fazla vaka vardı. Bu beni korkutuyor. Ayrıca sokakların, marketlerin kalabalığı da beni ürkütüyor açıkçası.

İnsanlar doğru şekilde maske takmıyor ki maske takmayanlar da çoğunlukta. İnsanlar sanki artık corona virüsünden korkmuyor. Bu çok yanlış. Bu iş uzadıkça, kökünü kazımadıkça hiçbirimize rahat yok. Bu salgını ancak birlikte yenebiliriz. Her bireyin sorumluluğu var.

MAYIS AYI ÇOK ERKEN, HAZİRAN’I BEKLEMELİYİZ

Ben insanlara Haziran ayına kadar biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Eğer günlük vaka sayısı 100’ün altına düşerse tedbirleri kısmi olarak gevşetebiliriz. Ancak bu olmadığı sürece sıkı tedbirleri elden bırakmamalıyız. Mayıs ayı rahatlamak için çok erken.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.