Haber Detayı
11 Şubat 2019 - Pazartesi 09:16
 
Vitamin deposu Ispanak!
Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
 
 
 
Darıca Haberi


İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, bu kez sağlıklı beslenme konusunda meyve ve sebzelerin faydaları konusunda vatandaşlara bilgi verdi. “Demir” deposu olarak bilinen Ispanak’ın faydaları konusunda bilinçlendiren İlçe Sağlık Müdürlüğü, şu altın tavsiyelerde bulundu: İçerisinde A, C, E ve B vitamini ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein yönünden son derece zengindir.Bir fincan ıspanak günlük lif ihtiyacının 20'sini karşılar. Bu lifler sindirim, hazımsızlık, kan şekeri gibi konularda etkin rol oynar.

BAĞIŞIKLI GÜÇLENDİRİR, KANSERİ ÖNLER

Ispanakta bol miktarda bulunan flavonoidler mide ve cilt kanseri hücrelerinin bölünmesini yavaşlatır. Ayrıca prostat kanserinin ilerlemesini de yavaşlattığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır. C ve E vitaminleri, beta-karoten, çinko ve selenyum çok güçlü antioksidanlardır. Bu besin değerleri ıspanakta bol miktarda bulunur. Bu sayede kemik erimesi ve yüksek tansiyon hastalarına ıspanak yemeleri önerilmektedir. Bir fincan ıspanakta günlük A vitamini ihtiyacının 3 katı bulunur. Bu sayede insan vücudundaki solunum yolları, zarlar ve bağırsak yollarının bağışıklığı arttırılmış olur. Ayrıca ıspanak enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimi için de gerekli maddeler içerir.

SİNİR SİSTEMİNDE ETKİLİ

Yine içerisindeki yüksek miktardaki A vitamini sayesinde cilt sorunlarına karşı etkilidir. Ispanağın kırışıklıklara bile iyi geldiği söylenmektedir. K vitamini ıspanakta en bol bulunan vitamindir. Bu vitamin sayesinde kemiklerin kırılmasına neden olan hücrelerin aşırı üretimi kontrol altında tutulur. Ayrıca kemik yoğunluğu ve gücü için gerekli olan osteokalsin proteininin salgılanmasını da tetikler. Bol miktarda bulunan K vitamini ile ıspanak sinir sistemi ve beyin fonksiyonları üzerinde etkin bir rol oynar. K vitamini sinirlerin etrafındaki miyelin kılıfın inşa edilebilmesi için gerekli olan yağların sentezlenmesi için önemlidir.

ISPANAKTAKİ ACILIĞI ALMANIN PRATİK YOLU

Ispanak ayrıca içerisinde “oksalat” içermektedir. Ispanaktaki oksalat miktarını azaltmak için ise çok pratik bir yöntem vardır. Büyük bir tencerede, bol miktarda su kaynatın. Daha sonra yıkadığınız ıspanakları, kaynayan bol miktardaki suya atın ve tencerenin ağzı açık olarak 1 dakika kadar haşlayın. 1 dakika sonra ıspanakları kaynar sudan çıkartın ve süzün. Bu uygulama ıspanaktaki oksalik asitinin yarısını suya geçirir ve ıspanağın ağızlarda bıraktığı buruk tat ortadan kaybolur.

Kaynak: Editör:
 
 
 
 
Etiketler: Vitamin, deposu, Ispanak!,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Arşiv
Haber Yazılımı