Yaşı dolana toplu para

Ekonomi 13.02.2018 - 10:02, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Yaşı dolana toplu para

Her çalışanın hayali emekli olmak. Prim, yıl ve yaş şartlarını tamamlayanlar, emekli maşına kavuşuyor. Yaşı dolmasına rağmen primlerini tamamlayamadığı için emekli olamayanlara ise toplu para imkanı var. Bu ödemeye, 'yaşlılık toptan ödemesi' deniliyor. Primleri eksik olanlar ve bunu tamamlama imkanı olmayanlar, paralarını geri alabiliyor. Toplu parayı alabilmek için; sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini yürütüyor olmamak, yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor. Prim paraları Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dilekçe ile başvurarak talep ediliyor. Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'luların (4B) ise tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primleri geri veriliyor..

Her çalışanın hayali emekli olmak. Prim, yıl ve yaş şartlarını tamamlayanlar, emekli maşına kavuşuyor. Yaşı dolmasına rağmen primlerini tamamlayamadığı için emekli olamayanlara ise toplu para imkanı var. Bu ödemeye, 'yaşlılık toptan ödemesi' deniliyor. Primleri eksik olanlar ve bunu tamamlama imkanı olmayanlar, paralarını geri alabiliyor. Toplu parayı alabilmek için; sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini yürütüyor olmamak, yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor. Prim paraları Sosyal Güvenlik Kurumu'na () dilekçe ile başvurarak talep ediliyor. Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'luların (4B) ise tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primleri geri veriliyor..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.