Yeni ehliyet 225 lira

Darıca 10.02.2016 - 08:54, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:31
 

Yeni ehliyet 225 lira

Sağlık raporu, kart parası, vakıf yardımı, fotoğraf ücreti derken, yeni ehliyetler vatandaşın cebini yaktı. Başvuru evraklarının bedeli 225 lirayı buldu.

Ehliyetler yenilenmeye başladı. Yeni tip sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Ancak yeni ehliyetler vatandaşa pahalıya patladı. Sağlık raporu, kart parası, vakfa destek, fotoğraf derken, cüzdanlardan 225 lira çıkıyor. Bu bedelin önemli bir kısmını sağlık raporu oluşturuyor. Sağlık raporu almak için harcanan 200 liraya varan meblağ tartışma konusu oldu. Rapor Aile Sağlık Merkezleri'nden ücretsiz alınabiliyor, ancak bu merkezlerde gerekli altyapı olmadığı için, gelen kişi çoğunlukla devlet hastanelerine yönlendiriliyor. Devlet hastanesine giden kişi göz hastalıkları, iç hastalıkları, kulak-burun-boğaz, ruh sağlığı, IQ testi için 5 ayrı polikliniğe ve başhekime yönlendirilerek gerekli işlemleri yaptırıyor. İşlemlerin tamamlanması ile birlikte ödenmesi gereken ücret ise 200 lirayı buluyor. Sağlık raporu, özel hastanelerden de alınabiliyor. Özel hastaneler 6 ayrı işlem yerine 1-2 işlem yaparak raporu düzenliyor. Bu da daha düşük bir ücret ödenmesine yol açıyor. Özel hastanelerden alınan sağlık raporu için ödenen ücret 50-70 lira arasında değişiyor.  BANKADA 2 TL ÇİLESİ  Sağlık raporundan sonra banka çilesi başlıyor. Yeni ehliyet başvuruları için bankaya 15 lirayatırılması gerekiyor. Bu paranın 13 lirası kart bedeli için, kalan 2 lira ise Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı için yatırılıyor. Ancak bazı bankalar, Vakıf'la anlaşmaları olmadığı için yalnızca 13 lirayı alıyor, kalan 2 liranın ise başka bir bankaya yatırılması gerekiyor. Vatandaş sırada bekleyerek işlemini yaptıktan sonra, 2 lirayı ödemek için de başka bankaya gidip yine sıraya giriyor. Sadece, hem Maliye Bakanlığı hem de Vakıf ile anlaşmalı olan bankalar 15 liranın tamamını alabiliyor. Sağlık raporunu ve 15 liralık banka dekontunu alan kişi bir de biyometrik fotoğraf için 10 lira ödüyor. Böylece yeni sürücü belgesi vatandaşa 225 liraya varan tutara mal oluyor. 10 YILDA BİR DEĞİŞTİRİLECEK Yeni tip ehliyetler adrese postayla gönderilecek. Yeni tip sürücü belgeleri; minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. Yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. BAŞVURULAR EMNİYET'E Vatandaşlar istenen belgelerle Emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak. Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan istenen işlem ve belgeler şöyle:  Sağlık raporu,  Parmak izi,  1 adet biyometrik fotoğraf,  15 liralık banka ödendi makbuzu.
Sağlık raporu, kart parası, vakıf yardımı, fotoğraf ücreti derken, yeni ehliyetler vatandaşın cebini yaktı. Başvuru evraklarının bedeli 225 lirayı buldu.

Ehliyetler yenilenmeye başladı. Yeni tip sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Ancak yeni ler vatandaşa pahalıya patladı. Sağlık raporu, kart parası, vakfa destek, fotoğraf derken, cüzdanlardan 225 lira çıkıyor. Bu bedelin önemli bir kısmını sağlık raporu oluşturuyor. Sağlık raporu almak için harcanan 200 liraya varan meblağ tartışma konusu oldu. Rapor Aile Sağlık Merkezleri'nden ücretsiz alınabiliyor, ancak bu merkezlerde gerekli altyapı olmadığı için, gelen kişi çoğunlukla devlet hastanelerine yönlendiriliyor. Devlet hastanesine giden kişi göz hastalıkları, iç hastalıkları, kulak-burun-boğaz, ruh sağlığı, IQ testi için 5 ayrı polikliniğe ve başhekime yönlendirilerek gerekli işlemleri yaptırıyor. İşlemlerin tamamlanması ile birlikte ödenmesi gereken ücret ise 200 lirayı buluyor. Sağlık raporu, özel hastanelerden de alınabiliyor. Özel hastaneler 6 ayrı işlem yerine 1-2 işlem yaparak raporu düzenliyor. Bu da daha düşük bir ücret ödenmesine yol açıyor. Özel hastanelerden alınan sağlık raporu için ödenen ücret 50-70 lira arasında değişiyor. 

BANKADA 2 TL ÇİLESİ 
Sağlık raporundan sonra banka çilesi başlıyor. Yeni ehliyet ları için bankaya 15 lirayatırılması gerekiyor. Bu paranın 13 lirası kart bedeli için, kalan 2 lira ise Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı için yatırılıyor. Ancak bazı bankalar, Vakıf'la anlaşmaları olmadığı için yalnızca 13 lirayı alıyor, kalan 2 liranın ise başka bir bankaya yatırılması gerekiyor. Vatandaş sırada bekleyerek işlemini yaptıktan sonra, 2 lirayı ödemek için de başka bankaya gidip yine sıraya giriyor. Sadece, hem Maliye Bakanlığı hem de Vakıf ile anlaşmalı olan bankalar 15 liranın tamamını alabiliyor. Sağlık raporunu ve 15 liralık banka dekontunu alan kişi bir de biyometrik fotoğraf için 10 lira ödüyor. Böylece yeni sürücü belgesi vatandaşa 225 liraya varan tutara mal oluyor.

10 YILDA BİR DEĞİŞTİRİLECEK
Yeni tip ehliyetler adrese postayla gönderilecek. Yeni tip sürücü belgeleri; minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. Yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak.

BAŞVURULAR EMNİYET'E
Vatandaşlar istenen belgelerle Emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak. Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan istenen işlem ve belgeler şöyle: 
Sağlık raporu, 
Parmak izi, 
1 adet biyometrik fotoğraf, 
15 liralık banka ödendi makbuzu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.