Yine yükseliyor

Ekonomi 15.02.2017 - 17:39, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Yine yükseliyor

ABD'de açıklanan verilerin beklentiyi aşması sonrasında dolar/TL yükseldi. Dolar, akşam saatlerinde kırılma seviyesi olarak görülen 3,70'in üzerine çıktıktan sonra 3.69 seviyesinde dengelendi.

Serbest piyasada güne 3.65 seviyesinden başlayan dolar/TL, gün içinde 3.64'e gerilemesinin ardından ABD'de açıklanan enflasyon ve perakende satış verileriyle yükselişe geçti. PİYASALARI 3.70'İN ALTINDA KAPATTI Verilerin öncesinde 3.66'lı seviyelerde seyreden kur, açıklanan verilerin ardından sert yükselişle 3.70'i aşarak 3,7020 seviyesine kadar tırmandı. Dolar, TL karşısında piyasalar kapandığı sıralarda 3,6960 seviyesinden işlem gördü. HER İKİ KALEM DE BEKLENTİLERİ AŞTI   ABD'de enflasyon ocakta TÜFE'de yüzde 0,6 ile yüzde 0,3'lük beklentinin çok üzerinde geldi. Çekirdek TÜFE de yüzde 0,3'le yüzde 0,2'lik beklentiyi aştı. Perakende satışlar da ocak yüzde 0,4 ile yüzde 0,1'lik beklentinin üzerinde geldi. Verilerin güçlü gelmesi ABD  Merkez Bankası  Fed'in beklenenden daha erken faiz artışına gidebileceğine işaret etti.  Fed'in mart ayında faiz artışına gidebileceğine yönelik beklentiler veri sonrası yüzde 18'den yüzde 27'ye yükseldi. FED DÜŞÜŞÜ FRENLEDİ Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı ve  Merkez Bankası'nın para politikasında sıkı duruşunu devam ettirmesi ile dolar/TL'de hafta başından beri düşüş yaşanmıştı. Ancak  Fed Başkanı  Janet Yellen'dan gelen faiz artışı sinyali sonrası kurdaki düşüş durdu. FED BAŞKANI YELLEN NE DEMİŞTİ? Fed Başkanı  Janet Yellen dün yaptığı konuşmada önümüzdeki aylarda faizlerin artabileceği sinyallerini verdi. Yellen  Fed'in önümüzdeki toplantılardan birinde büyük ihtimalle faizleri artırmak durumunda olabileceğini ve faiz artışı kararının ertelenmesinin,  Fed'in politika komitesinin eğrinin arkasında kalmasına neden olabileceğini de belirtti.
ABD'de açıklanan verilerin beklentiyi aşması sonrasında dolar/TL yükseldi. Dolar, akşam saatlerinde kırılma seviyesi olarak görülen 3,70'in üzerine çıktıktan sonra 3.69 seviyesinde dengelendi.

Serbest piyasada güne 3.65 seviyesinden başlayan dolar/TL, gün içinde 3.64'e gerilemesinin ardından ABD'de açıklanan enflasyon ve perakende satış verileriyle yükselişe geçti.

PİYASALARI 3.70'İN ALTINDA KAPATTI

Verilerin öncesinde 3.66'lı seviyelerde seyreden kur, açıklanan verilerin ardından sert yükselişle 3.70'i aşarak 3,7020 seviyesine kadar tırmandı.

Dolar, TL karşısında piyasalar kapandığı sıralarda 3,6960 seviyesinden işlem gördü.

HER İKİ KALEM DE BEKLENTİLERİ AŞTI

 

ABD'de enflasyon ocakta TÜFE'de yüzde 0,6 ile yüzde 0,3'lük beklentinin çok üzerinde geldi. Çekirdek TÜFE de yüzde 0,3'le yüzde 0,2'lik beklentiyi aştı. Perakende satışlar da ocak yüzde 0,4 ile yüzde 0,1'lik beklentinin üzerinde geldi.

Verilerin güçlü gelmesi ABD  Merkez Bankası  Fed'in beklenenden daha erken faiz artışına gidebileceğine işaret etti.  Fed'in mart ayında faiz artışına gidebileceğine yönelik beklentiler veri sonrası yüzde 18'den yüzde 27'ye yükseldi.

FED DÜŞÜŞÜ FRENLEDİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı ve  Merkez Bankası'nın para politikasında sıkı duruşunu devam ettirmesi ile dolar/TL'de hafta başından beri düşüş yaşanmıştı. Ancak  Fed Başkanı  Janet Yellen'dan gelen faiz artışı sinyali sonrası kurdaki düşüş durdu.

FED BAŞKANI YELLEN NE DEMİŞTİ?

Fed Başkanı  Janet Yellen dün yaptığı konuşmada önümüzdeki aylarda faizlerin artabileceği sinyallerini verdi. Yellen  Fed'in önümüzdeki toplantılardan birinde büyük ihtimalle faizleri artırmak durumunda olabileceğini ve faiz artışı kararının ertelenmesinin,  Fed'in politika komitesinin eğrinin arkasında kalmasına neden olabileceğini de belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.