19 NİSAN  CUMA - 23 NİSAN SALI 2024

Yüzde 85:

05.02.2017 - 07:17, Güncelleme: 26.12.2020 - 11:32
 

Yüzde 85:

A&G’nin 7 coğrafi bölgede yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı veriler elde edildi Yapılan araştırmaya göre, beklentilerin aksine referandumdaki katılımın yüksek olacağı sonucu ortaya çıktı

ARAŞTIRMANIN  KÜNYESİ Araştırma, 28-30 Ocak 2017 günleri Türkiye sınırları içinde genelinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle  köy ve beldede, 18 yaş ve üstü 1.509’u kadın, toplam 3 bin 22 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.  Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı-tabakalı-tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.   Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır-kent ağırlığına uyulmuştur. Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil nüfusu büyük olan şehirleri yani Metropolleri ifade etmektedir.  Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı güven sınırları içinde %1.8’dir. Araştırmada gidilen iller Araştırmada gidilen iller Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Isparta, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van ve Zonguldak’tır. Parti tabanlarının motivasyonu yüksek “Bugün seçim olsa oyumu Ak Parti’ye vereceğim” diyenlerin %88’i, “CHP” diyenlerin %90’ı, “MHP” diyenlerin ise %83.5’i mutlaka sandığa gideceğim gidiyor. “Bugün bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy vereceğim konusunda kararsızım” diyenlerin veya siyasi tercihini söylemeyenlerin %69.3’ü de mutlaka sandığa gideceğini ifade ediyor. Güneydoğu diğer bölgelere göre düşük Marmara ve Güneydoğu’da motivasyon diğer bölgelere göre düşük. Karadeniz ve Doğu Anadolu seçmeni diğer bölgelerden daha yüksek oranda sandığa gidip oyunu kullanacağını söylüyor. Eğitim seviyesi yüksekse artışa geçiyor Eğitim seviyesi yükseldikçe referandum sandığına ilgi de artıyor. Referandum olacağını duydunuz mu? SORU: TBMM’de bir anayasa değişikliği yapıldı. Yakında bir referandum olacağını biliyor musunuz? Her 100 kişiden 95’i yakında referandum olacağını duymuş. Katılım oranları SORU: Yapılacak referandumda sandığa gidecek misiniz? Halk oylamasında katılım yüksek olacak. 18-30 yaş grubu daha az ilgi gösteriyor 18-30 yaş grubundaki vatandaşlar sandığa diğer yaş gruplarına göre daha az ilgili. Erkeklerin sandık motivasyonu fazla Erkeklerin sandık motivasyonu kadınlarla kıyaslandığında biraz daha fazla. Büyük ilginin nedeni ne? Türkiye genelinde yaptığımız araştırma sonuçlarına göre beklentilerin aksine referandumda katılım yüksek olacak gibi görünüyor. Türkiye’de seçmenin sandığa her seçimde yüksek olan ilgisinin nedenlerini yarınki köşe yazımda anlatmaya çalışacağım.
A&G’nin 7 coğrafi bölgede yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı veriler elde edildi Yapılan araştırmaya göre, beklentilerin aksine referandumdaki katılımın yüksek olacağı sonucu ortaya çıktı

ARAŞTIRMANIN  KÜNYESİ

Araştırma, 28-30 Ocak 2017 günleri Türkiye sınırları içinde genelinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle  köy ve beldede, 18 yaş ve üstü 1.509’u kadın, toplam 3 bin 22 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.  Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı-tabakalı-tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.

 


Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır-kent ağırlığına uyulmuştur.
Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil nüfusu büyük olan şehirleri yani Metropolleri ifade etmektedir. 
Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir.
Araştırmanın hata payı güven sınırları içinde %1.8’dir.

Araştırmada gidilen iller

Araştırmada gidilen iller Adana, Afyon, AnkaraAntalyaAydınBalıkesirBatmanBingölBursaÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırEdirneElazığErzurumEskişehirGaziantepHatayİstanbulIspartaİzmirKarabükKayseriKırklareliKocaeliKonyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaOrduOsmaniyeRizeSamsunSivasŞanlıurfaTrabzonUşakVan ve Zonguldak’tır.



Parti tabanlarının motivasyonu yüksek

“Bugün seçim olsa oyumu Ak Parti’ye vereceğim” diyenlerin %88’i, “CHP” diyenlerin %90’ı, “MHP” diyenlerin ise %83.5’i mutlaka sandığa gideceğim gidiyor.
“Bugün bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy vereceğim konusunda kararsızım” diyenlerin veya siyasi tercihini söylemeyenlerin %69.3’ü de mutlaka sandığa gideceğini ifade ediyor.



Güneydoğu diğer bölgelere göre düşük

Marmara ve Güneydoğu’da motivasyon diğer bölgelere göre düşük. Karadeniz ve Doğu Anadolu seçmeni diğer bölgelerden daha yüksek oranda sandığa gidip oyunu kullanacağını söylüyor.



Eğitim seviyesi yüksekse artışa geçiyor

Eğitim seviyesi yükseldikçe referandum sandığına ilgi de artıyor.



Referandum olacağını duydunuz mu?
SORU: TBMM’de bir anayasa değişikliği yapıldı. Yakında bir referandum olacağını biliyor musunuz?
Her 100 kişiden 95’i yakında referandum olacağını duymuş.



Katılım oranları
SORU: Yapılacak referandumda sandığa gidecek misiniz?
Halk oylamasında katılım yüksek olacak.



18-30 yaş grubu daha az ilgi gösteriyor
18-30 yaş grubundaki vatandaşlar sandığa diğer yaş gruplarına göre daha az ilgili.



Erkeklerin sandık motivasyonu fazla
Erkeklerin sandık motivasyonu kadınlarla kıyaslandığında biraz daha
fazla.

Büyük ilginin nedeni ne?

Türkiye genelinde yaptığımız araştırma sonuçlarına göre beklentilerin aksine referandumda katılım yüksek olacak gibi görünüyor. Türkiye’de seçmenin sandığa her seçimde yüksek olan ilgisinin nedenlerini yarınki köşe yazımda anlatmaya çalışacağım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hedefgazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.