Akademisyenlere MARKA desteği
MARKA 2018 Yılı Mali Destek Programları Başvuru sonuçlarına göre “Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi’nden(GTÜ) başarılı görülen ve destek almaya hak kazanan projeler şöyle: “Özgün Biyo-Ekonomi Kaynakları Mükemmeliyet Merkezi (ÖBEK) projesi, GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Kurnaz ‘ın proje ile ilgili şunları söyledi; “Gebze Teknik Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın (GTEAV) yürütücüsü, Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nün ortağı ve Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi’nin iştirakçi olarak sunmuş olduğu Özgün Biyo-Ekonomi Kaynakları Mükemmeliyet Merkezi (ÖBEK) isimli Üretime yönelik proje, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Dünyada Tıbbi ve Aromatik Bitkiler pazarı 110 milyar dolar mertebesinde olup, Türkiye’de bu pazarın hacmi 2,5 milyar dolar civarındadır. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Doğu Marmara Bölge Planı 2014-2023’te belirtildiği üzere, gıda, tarım sanayiine yönelik olarak bölgedeki ihracat potansiyelleri arasında tıbbi ve aromatik bitkiler de bulunmakta, küresel ısınmanın etkisinden görece olarak az etkilenen bu bölge özellikle Orta Doğu pazarına yönelik ürün çeşitleri ve üretim tekniği bakımından cazip bir konumda bulunmaktadır.
ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ ARASI İŞBİRLİĞİ
ÖBEK ile yakın çevredeki alanında üst düzey çalışmalar yapmış ve belirli TRL (technology readiness level) seviyesine ulaşmış olan Araştırma Üniversiteleri arasındaki bir işbirliğinin, Doğu Marmara Bölgesindeki ekonomik değere sahip biyolojik varlıkların tanımlanması, korunması ve sanayiye hızlıca kazandırılmasına yönelik pilot üretim tesislerinin oluşturularak üretimi, ürünlerin standardizasyonu ve kalite kontrol analizlerinin gerçekleştirmesine yönelik kullanılması, böylelikle bölge ekonomisine doğrudan kazanım sağlayacak alt ve üst yapıyı oluşturarak, sanayicinin güvenerek başvurabileceği bir Mükemmeliyet Merkezi olması ve bölge ekonomisine doğrudan katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
SOSYAL SORUMLULUK ÇERÇEVESİNDE
Uluslararası yetkin kişilerden ve kurumlardan meydana gelen Danışma Kurulumuz sayesinde çizdiğimiz stratejik plana istinaden, uzun vadede yurtdışındaki benzer Biyoekonomi Kümelenmeleri veya platformları (Nordik Biyoekonomi Platformu, Alman Biyoekonomi Kümelenmesi gibi) ile işbirlikleri planlanmakta, böylelikle küresel ölçekte Doğu Marmara Bölgesinin tanınırlığı ve ihracat potansiyelinin artırılması hedeflenmektedir. Tarım ekonomisi açısından, bölge halkının bilinçlendirilmesine yönelik farkındalık seminerleri ve eğitimleri ise, bölgedeki doğal varlıkların sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi açısından ÖBEK Merkezinin sosyal sorumluluk çerçevesinde üstlendiği bir misyondur.”
BİRİM FİYATI YÜKSEK ÜRÜNLERE KATKI
Diğer bir proje olan “Enzim Test ve Danışmanlık Merkezi” projesi ile ilgili bilgi veren GTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Binay proje hakkında; Enzim Test ve Danışmanlık Merkezi isimli projede Doğu Marmara Bölgesi’nden özel sektör AR-GE merkezlerinden, TUBITAK-MAM’dan ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan danışma kurulu bulunmaktadır. Kurulacak merkezin ileri alt-yapısı ile hem akademik araştırmalar hem de sanayii ve üniversite arasında güçlü işbirliklerin gelişmesine katkı sunulacaktır. Merkez, uzun dönemde ithalatı 110 Milyon Dolar’ı gecen enzim pazarına sunulmak üzere enzim üretilmesi ve ithal edilen enzimler için gerekli test ve danışmanlığı konusunda öncülük yapmayı amaçlamaktadır. Böylece Doğu Marmara Bölgesi’nde birim fiyatı çok yüksek teknolojili ürünlerin üretimine katkı sunulması mümkün hale gelecektir” ifadelerini kullandı.