Başkan Elma: "Kocaeli Halkı içme suyu hakkında bilgilendirilmeli"
Kocaeli’nin birçok ilçesinde şebeke sularındaki koku ve tat değişimini geçtiğimiz günlerde vatandaşlar dile getirmişti. Konuya ilişkin İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü de açıklama yapmıştı. Ayrıca İSU Genel Müdür Ali Sağlık da konuyla ilgili, “Halkımız Yuvacık Suyu’nun tadına alışkın. Sapanca suyunun tadı karışınca bu kadar değişiklik olur. Bu da damak tadında değişikliğe neden oluyor” ifadelerini kullanmıştı.
KAMUOYU ACİL OLARAK BİLGİLENDİRİLMELİDİRKonuya ilişkin TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Kocaeli’de içme suyunda karşımıza çıkan tat ve koku konusundaki şikayetlerin nedenleri, hangi bölgelerde yaşandığı, su analizleri ve yaşananların halk üzerindeki etkileri konusunda kamuoyu acil olarak bilgilendirilmelidir. Damak tadı denilerek geçiştirilmemelidir. Tüketime sunulan içme ve kullanma sularının temin, arıtılması ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaştırılması yerel yönetimlerin sorumluluğuna verilmiştir. Ayrıca yerel idareler ile işbirliği için merkezi idare ilgili yönetmeliklerin oluşturulması, kaynak desteği vb. yönden işbirliği yapmak zorundadır. Yerel idarelerle birlikte belirlenen izleme noktalarından kontrol ve denetleme, izleme kapsamında numuneler alınarak Bakanlık bünyesindeki Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizleri yapıldığı gibi İSU bünyesinde de kapsamlı bir analiz laboratuvarı olduğu ve bu laboratuvara Kocaeli’nin çeşitli noktalarından numunelerin gelmesiyle analizlerin yapıldığı bilinmektedir.
İÇME SUYU İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER GELMİŞTİKaynağı bilinen, kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesinin güvenli olduğu bilinci ile ve özellikle arıtma konusunda gurur duyduğumuz bir sisteme sahip ilde yaşamaktayız. Kocaeli’nde içme suyunda, sorunlar ve kesintiler konusunda çeşitli bölgelerden zaman zaman şikayetler alınmaktadır. Öyle ki geçtiğimiz günlerde bazı bölgelerde içme suyunun kokusu ve tadında olumsuzlukların olduğu, vatandaşların şikayetleri üzerine basında sıklıkla yer almıştır. Kocaeli’nde içme suyunda ki sorunlar vatandaşlar üzerinde ciddi endişeler oluşturmuştur. Suyun tadında ve kokusunda alışılmadık değişimler olduğu bazı bölgelerden gelen şikayetlerle karşımıza çıkmıştır. Bu durum bölgemizdeki suyun dünya standartlarına uygun olup olmadığı endişelerini oluşturmuştur.
KOCAELİ HALKI GÜVENLE SUYU İÇEBİLMELİDİRGünümüzde ana arıtma kaynağı, ilimizde Yuvacık Barajı ve Arıtması gelmektedir. Ayrıca yeni kaynak olarak, Sapanca Gölü Arıtmanın girişine bağlanarak muhtemel yaşanacak su sorunları için sistem kurulmuş olup çalışır durumdadır. Sapanca su temin hattının arıtmanın girişine bağlandığı ve sonrasında arıtılarak ve su kalitesi iyileştirilerek mevcut şebekeye verildiği herkesin malumudur. Kocaeli halkı, sağlıklı güvenilir içme suyu hakkına sahiptir. Vatandaşlarımızın musluklardan güvenli bir şekilde su tüketmeleri gerekmektedir.
DAMAK TADI DEYİP GEÇİŞTİRİLMEMELİDİRGünümüzde Kocaeli halkı, sadece su kesintileri hakkında bilgilendirilmektedir. Diğer konulardaki bilgilendirilmelerde şeffaflık, hesap verilebilirlik esastır ancak yapılmamaktadır. Halkın sağlığı, güvenilir içme suyu söz konusu olduğunda hiçbir bilgi gizlenmemelidir. Kocaeli’nde içme suyunda karşımıza çıkan tat ve koku konusundaki şikayetlerin nedenleri, hangi bölgelerde yaşandığı, su analizleri ve yaşananların halk üzerindeki etkileri konusunda kamuoyu acil olarak bilgilendirilmelidir. Damak tadı denilerek geçiştirilmemelidir. Basında yer alan açıklamalardan, 13 Haziran gününden bu yana Sapanca suyunun arıtmaya gelerek, kalitesi yükseltilmek suretiyle kullanıma sunulduğu bilinmektedir. Suda bozulma varsa sürekli olmalıydı, ancak bozulmanın bölgesel ve kısa sürelerde olduğu gelen şikayetlere yansımaktadır.
YAŞANAN SIKINTILAR KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALIDIRYuvacık’ta bulunan ve Sapanca suyunun da girişinde bağlı olduğu arıtma sadece Yuvacık Barajı’ndan gelen suyun kalitesini, damak tadını mı iyileştirebiliyor? Sapanca’dan gelen suyu standartlara uygun hale getiremiyor mu? İçme suyunda yaşanan bozulmaların nedenleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Kuyu suyu kullanımı, Sapanca suyunun doğrudan şebekeye verilmesi gibi uygulamalarla ilgili olarak kamuoyu bilgilendirmelidir. Depo çıkışları, arızalar ve depo onarımları sonrası su analiz raporları, içme suyuna bağlı sağlık ocağı, hastane vb. kurumlara halkın başvuruları, istatistiki veriler ve geçmiş yıllar ile karşılaştırılmaları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.Su kesintileri sonrası hatlara başka su karışması olabilecek ayrıca suyun kalitesinin değişmesine neden olabilecek tüm sebepler hakkında kamuoyuna gerekli bilgilendirmelerin yapılması zorunludur. Sonuç olarak; Kocaeli halkı, sağlıklı ve güvenilir içme suyu hakkına sahiptir ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU yetkilileri bunu sağlamakla yükümlüdür”