Büyükakın: 1 litre su için 18 litre su harcanıyor!
'Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması' programı Kocaeli’de yapıldı. Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumakl katıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın toplantıda Kocaeli’deki su sorununa dikkat çekti. Büyükakın konuşmasında, “Tarımsal sulama falan daha çok vurgulanıyor konuşmalarda ama önümüzdeki masada duran şişenin içindeki suyu o şişeye koyabilmek için biz 18 litre proses suyu harcıyoruz. Yani sanayi proses suları çok daha fazla bir su kullanımına sebep oluyor” dedi.
“KUYU SUYU SANAYİCİYE DAHA CAZİP GELİYOR”Geri kazanın suyuna dikkat çeken Büyükakın, “Bizim Büyükşehir Belediyeleri olarak yönetemediğimiz kısım yeraltı sularıyla alakalı. Eskiden şu derinlikte alıyorduk, şimdi daha derinde alıyoruz, orada başka problemler de var. Aslında kuyu sularının kullanımı sanayiciye daha cazip geliyor. Tüccara daha cazip geliyor. Oradaki su fiyatlaması cazip geliyor. Ben bunu şehrimde değerlendirmesini yaptığımda o fiyatları belirleyemediğimiz için, kullanım hakları bizden alınmadığı için geri kazanım kısmıyla ilgili bir teşvik yöntemi yapalım. Bu suyu kullanmasınlar dedik. Derinlere indikçe tuz oranı artıyor. Endüstriyel kullanımı zorlaşıyor vesaire dolayısıyla orada böyle bir sorun var. Somut bir problemimizi burada ifade etmek istiyorum” diye belirtti
109 MİLYON METREKÜPLÜK TASARRUFKocaeli'deki geri kullanım suyu ile 109 milyon metreküplük tasarruf sağlandığını ifade eden Büyükakın, “Aslında ne yapılacağı belli. Uzun uzun çalıştaylar yapmaya bu. Üzerinde biz çalışalım, şunları şunları yapalım demeye de ihtiyaç yok, geri kazanalım. Suyunu kullanabilmek için sanayi ile ilgili temel problem çıkıyor. Tesislerini kurmaları ve bu geri kazanım suyunu kullanabilir hale getirmeleri gerekiyor. Uzun uzadıya üzerinde çalışmalar yapmaya da gerek yok. 2015’ten bu yana Kocaeli'deki geri kullanım suyu yüzde 35’lik kısma tekabül ediyor olsa bile bu bugüne kadar 109 milyon metreküplük tasarruf sağlandı. 50 milyon metreküplük Yuvacık Barajı’ndan fazla. Dolayısıyla buradan baktığımızda geri kazanım. Suyunun özellikle endüstriyel tesislerde soğutma suyu proje suyu vesaire olarak kullanılan kısmından bakarsanız ne kadar ciddi bir şeyden bahsettiğimiz bir kez daha anlaşılır” dedi.
“NİTELİKTEKİ SUYU HER BİRİ AYNI NİTELİKTE KULLANMIYOR”Büyükakın konuşmasına şöyle devam etti; “Daha önce yine sanayicilerle buluşmalarımızda biz özel buna dair bir toplantı yaptık ve kendilerine ifade ettik. Orada birkaç zorluk var. Hatların çekilmesi gerekiyor. O hatların her biri ayrı ayrı gönderilebilir. Nitelikteki suyu her biri aynı nitelikte kullanmıyor. Biri çok daha ileri düzeyde arıtma yapılmış su kullanmak durumunda. Bir kısmı ise daha az arıtılmış su kullanmak durumunda. Dolayısıyla her birine 3 ayrı hat döşenmesi mümkün olamayacağından dolayı tesisleri sanayicinin kurması gerekiyor. Bu da asıl meselelerin tıkandığı yer. Sanayicinin burada inisiyatif almasını teşvik edecek düzenlemeler, bu işin hızlandırılmasına da katkı sağlayacak diye düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte bu konudaki hassasiyetin artmasıyla birlikte su kullanımına da çok ciddi bir avantaj elde ederiz”
VALİ YAVUZ: HEDEFİMİZ SU İSRAFINI ÖNLEMEKKocaeli Valisi Seddar Yavuz ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İlimiz bilim, sanayi ve teknolojinin başkenti. Bu anlamda ilimiz büyük bir başarı hikayesi yazmıştır. Sanayi kuruluşlarının kullanmış olduğu su ve geri kazanım konusunda Türkiye’ye örnek olduğumuzu söylemek isterim. Gri su konusunda çalışmalara ağırlık veriyoruz. Öncelikle elimizdeki suyu kirletmemek ve suyun israfının önlenmesi en büyük hedefimiz. Ülkemizde yoğun bir su israfı var. Bununla ilgili kampanyalarla gelişme elde edeceğimizi düşünüyorum.”