“Çayırova, hastanesine kavuşacak!”
Çayırova İlçe Sağlık Müdürü Selim Çetintaş, “Belediyeyle ve İl Sağlık Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmelerde yaklaşık altı aylık gibi bir prosedür var. Proje onaylanmış durumda altı ay içerisinde çalışmalar başlayarak, hastanemize kavuşacağız” dedi.
Çayırova İlçe Sağlık Müdürü Selim Çetintaş gazetemize özel açıklamalarda bulunarak Çayırova’daki Covid-19 vaka artış sayısından Çayırova Devlet Hastanesi’nin açılmasına kadar birçok soruyu yanıtladı.
1) Öncelikle Selim Çetintaş kimdir?, Kendinizden bahsedebilir misiniz?
Tabii ki öncelikle hoş geldiniz, sizin nezdinizle ben tüm Çayırova halkını da selamlıyorum. 1988 doğumluyum. Sakarya Akyazı’lıyım. 1991 yılından beri de Gebze’de büyüdüm. Eğitim tahsilimin üniversite kısmını da Gebze’de gördüm. Sonra 2008 senesinde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başladım. Mezun olduktan sonra Yozgat’a atandım. Yozgat’a atandıktan kısa bir süre sonra Boğazlıyan’da İlçe Sağlık Müdürü olarak görevime devam ettim. Bundan yaklaşık 2 ay önce de Eylül’ün başında Kocaeli’ye tayin istedim ve 2 aydır da Çayırova İlçe Sağlık Müdürü olarak görev yapmaktayım.
“KURALLARA RİAYET EDİLMEZSE ÖNÜNE GEÇEMEYİZ”
2) Çayırova’da Covid-19 vaka durumları nasıl? Şuanda nasıl seyretmekte, Çayırova’daki son Covid-19 vakasını alabilir miyiz?
Şöyle, Mart, Nisan, Mayıs ayında çok yoğun bir dönem geçti ve halkımız o zaman tabi bu vakaların ilk başta artmasıyla biraz endişeliydi ki o zamanlar kurallara uyum daha fazlaydı. Ama özellikle yaz aylarının gelmesiyle biraz nispi bir şekilde rahatlama sağlandı ve ne yazık ki vatandaşlarımızda biraz rehavet oluştu ve bu rehavetten kaynaklı genellikle yaz aylarında semptomlarda ağır geçmediği için Covid bulaşsa bile nasıl olsa ayakta atlatıyorum veya hiç semptomum yok yani asemptomatik atlatıyorum düşüncesiyle insanlar sosyal mesafeye maskeye hijyene dikkat etmemeye başladı. Ve geldiğimiz bu noktada dikkatsizliğin biraz rehavetin getirdiği olaydan sonra ne yazık ki biraz vaka sayılarımızda artış var bu artışta şimdilik kontrolümüzde inşallah bundan sonra da kontrolümüzde olmasını hedefliyoruz. Tabi burada sadece sağlık çalışanlarının yaptığı özverili çalışmalarla bunun ilerlemesi mümkün değil burada hem diğer resmi kurumların bize verdiği destekler çok önemli, sadece bu süreci kendimiz yürütmüyoruz. Bizim dışımızdaki resmi kurumların bize verdiği destekle bu işi yürütüyoruz. Ayrıca tüm resmi kurumlar bize destek vermiş olsa da vatandaşlarımız kurallara riayet etmezse biz bunun önüne geçmek gibi bir şansımız yok. O yüzden vatandaşlarımızın bize bu çalışmalarda destek vermeleri çok önemli bizim onlardan böyle bir istek istirhamımız var.
“ÇAYIROVA HALKI HASTANEYİ HAK EDİYOR”
3) Çayırova’da hastane eksikliğimiz var sizde biliyorsunuz. Bir poliklinik var, şuanda yapılacak olan projesi hazır mı? Çayırova’da Devlet Hastanesi kurulacağı gündemdeydi öncelikle bu polikliniklerin son durumu şu anda açık mı? Çayırovalı vatandaşlar burada hizmet alabiliyor mu? Ve onun akabinde de Çayırova Devlet Hastahanesi ile ilgili bilgilerinize başvuralım.
Çayırova’da semt polikliniği daha önceden Fatih Devlet Hastahanesine bağlıydı ama sonradan Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastahanesine bağlandı. Şuan buraya Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastahanesinden görevlendirmeyle doktorlarımız geliyor. Haftanın belirli günleri geliyor. Kimi doktor branşına göre haftada iki gün haftada üç gün gelenler var. Şuan hali hazırda orada hizmet devam etmekte ama sizin de bahsettiğiniz gibi 2008 yılında ilçe olan Çayırova’da çok hızlı bir nüfus artış oranı var. Türkiye ortalamasının çok üstünde bir hızla nüfus artıyor ve gerçekten Çayırova halkı burada bir hastaneyi hak ediyor. Buradan çünkü sağlık hizmeti alabilmesi için vatandaşlarımız ya Gebze Fatih Devlet Hastanesine gidiyor ya Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesine ya da Tuzla Devlet Hastanesine gidiyorlar. Biz belediyemizle yaptığımız görüşmelerde ve İl Sağlık Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmelerde bakanlık nezdinle benim öğrendiğim bilgiler dahilinde yaklaşık altı aylık gibi bir prosedür var. Altı ay içerisinde proje onaylanmış durumda altı ay içerisinde çalışmaların başlanacağı tarafıma iletildi. Çayırova’da hastanemizin yapılmasını bekliyoruz.
“FİLYASYON TAKİP SİSTEMİMİZ VAR”
4) Çayırova Filyasyon Ekiplerinin çok farklı bir sistemle çalıştığını biliyoruz. Diğer ilçelere göre sizin kendi üretmiş olduğunuz bir sistemle çalışıyorlar. Sistemi nasıl ilerletiyorsunuz? Çayırova’daki pozitif çıkan vakalara nasıl müdahale etmeye başlıyorsunuz?
Şöyle, bizim halk sağlığı yönetim sistemi için kullandığımız bir sistem var bu HSS’de vakalar laboratuvar onayladıktan sonra HSS’ye vakalar düşüyor. Vakalar düştükten sonra bizim oradan ekibe ata diye bir butonumuz var, içeride bulaşıcı hastalıklar şubemizde merkez ekibimiz var. Vakalar düşer düşmez kişilerin bilgilerini alıyor hangi mahallede oturuyorsa o mahallede olan ekiplerimizi kişiye atıyor. Kişiye atadıktan sonra Fitas dediğimiz filyasyon takip sistemimiz var saha ekiplerinin kullandığı kişiler orada fitas uygulamasına baktığında üzerine atanan vakayı görüyor. Ve gidip vakalarla yüz yüze görüşme yapıyorlar. Bilgilerini aldıktan sonra kişilerin temaslarını tespit ediyorlar. Temasları tespit edildikten sonra semptomu olan temaslılar varsa kişileri numune alınması için veya ekiplerimiz doktorlu ekip ise kişilerden o an numune alınıyor. Doktorlu ekip değilse de numune ekiplerine bildiriliyor ve oraya sonrasında intikal ediyorlar ki şöyle burada önemli olan vakaya gittikten sonra temaslıları tespit etmemiz, temaslıları tespit ettikten sonra semptomlu olanlar varsa bunların numulerinin alınması ve her numulerin alınmasından sonra olası vaka olarak tanımladığımız için ilaçlarının başlanması çok elzem ve şöyle pozitif vakalarda eğer hastane durumu varsa hastane tarafından değerlendirilmesi gerekiyorsa bunlar genellikle 65 yaş ve üzeri ve kronik rahatsızlığı olan hastalar, bunların filyasyon ekipleri tarafından ayrımı iyi yapılıp hastaneye nakillerini sağlıyoruz.
“ÜÇ DÖRT AY İÇERİSİNDE BU SÜREÇ SAKİNLEŞECEK”
5) Maskeleri ne kadar daha takacağız sizin bu konuda şahsi fikriniz nedir?
Şöyle, dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok ciddi aşı çalışmaları var. Ve sayın bakanımızın belirttiği üzere özellikle 2-3 ay içerisinde aşı çalışmalarının nihayete ereceğini ümit ediyoruz. Bu yüzden hayatımızda belli bir süre daha maskelerle yaşamayı devam ettireceğiz. Ama ümit ediyoruz ki bu süreci çok kısa sürede bitirebilelim. Ki maske bizim hayatımızda artık öyle bir hal aldı ki maskesiz olmak bir eksiklik gibi hissediyoruz. Ama Allah izin verirse yaklaşık üç dört ay içerisinde bu sürecin biraz daha sakinleşeceğini düşünüyoruz.
6) Pozitif vaka olan hastalar iyileşiyor, 10 gün sonra karantinası bitiyor, bunun akabinde eğer herhangi bir semptomu yoksa test yapılmıyor ilaç tedavisi devam etmiyor. Test yapılıp negatife döndü mü dönülmedi mi bunlar da yapılmıyor ve vatandaşların aklında şu soru kalıyor ya biz başkalarına bulaştırırsak... Bu konuda vatandaşlarımıza bilgilendirme yaparak Çayırovalılara mesajınızı bekliyoruz.
Biz Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Covid-19 rehberine göre hareket etmekteyiz. Yani sadece bizim İlçe Sağlık Müdürlüğümüz değil tüm Türkiye’de tedavi rehberleri olsun, hastaların temaslarının tespiti olsun, Covid-19 rehberine binaen hareket ediyoruz. Covid-19 rehberinde pozitif hasta eğer hastanede 24 saatten az yatışlığı varsa veya asemptomatik vaka ise pozitif vaka 10 gün sürelik bir izolasyon süreci oluyor. Eğer hastanede 24 saatten fazla yatışlılığı varsa pozitif vakanın bu kişinin süreci 14 gün sürüyor. Eğer yoğun bakım yatışı varsa veya immünsüpresif hastaysa bu kişiler ise 20 gün izolasyon sürecinde kalıyor. Şimdi kişilerin 24 saatten az hastane yatışlığı varsa 10 günde süreci bitiyor ve kişinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün rehberinde 10 günlük süreç bittikten sonra kişinin sonucu pozitif dahi gelse yeni bir izolasyon süreci açılmıyor. Bunun sebebi de şu kişinin bulaştırıcılığı 10 günden sonra eğer hastalık asemptomatik ilerlemişse veya genel durumu iyi ilerlemişse kişinin semptomları az olduğundan dolayı bulaştırıcılığının kaybolduğu düşünülmekte. O yüzden kişilerde izolasyon süreçlerinin bitiminde tekrardan numune vermesinin anlamı şimdilik olmadığını düşünüyoruz. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kişi pozitif dahi gelse bulaştırıcı olmadığını düşündüğümüzden kişiden numune alınmasını önermiyor.
ENFEKTE OLDUKTAN SONRA 14 GÜN İÇİNDE HASTA OLMA İHTİMALİ VAR
Vatandaşlardan bize şöyle sorular geliyor; ‘Pozitif hasta 10 gün karantinadayken ben temaslıyım niye 14 gün karantinada kalıyorum’ diye. 10 gün karantinada kalmamasının sebebini az önce ifade ettiğim gibi temaslı kişideyse kuluçka süresi şöyle oluyor; kişi enfekte olduktan sonra 2 ile 14 gün arasında hasta olma ihtimali olduğu için biz kişiyi 2 ila 14 gün arasında karantinada tutuyoruz. Pozitif hasta asemptomatik sürecini 10 günde bitiriyor, temaslısı ise 14 güne uzayabilen zaman zarfında hasta olabileceği için 14 gün karantinada kalıyor. Temas dâhilini biz sıfırıncı gün sayıyoruz ertesi günden itibaren 14 gün karantina kalıyor yani toplam 15 gün karantinada kalmış oluyor.
“SOSYAL MESAFEYE UYMALARINI RİCA EDİYORUZ”
Son olarak bu imkânı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Çayırova halkından da özellikle sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat etmelerini istirham ediyorum. Biz burada zorlu bir süreç yaşıyoruz. Sağlık çalışanları olarak vardiyalarımız saat 23.00’te bitiyor. Cumartesi Pazar da dâhil saat 23.00’e kadar çalışılıyor. Ve gerçekten bir özveri var. İnşallah hata yapmadan bu süreci götürebiliriz. Kendilerinden bizlere destekçi oldukları için çok teşekkür ediyorum, selametle kalın.