Çift tramvaylar Aralık ayında yollarda
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Alikahya Tramvay hattı inşaatını yerinde inceledi. 2025 Temmuz ayında tamamlanacak olan 3.8 kilometrelik hat ile birlikte yeni alınan 10 tramvay aracını da tanıtan Başkan Büyükakın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu da eleştirdi. Alikahya tramvay hattı inşaat alanındaki programa; Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Genel Sekreter Yardımcıları; Sadık Uysal, Gökmen Mengüç, UlaşımPark Genel Müdürü Serhan Çatal, Raylı Sistemler Şube Müdürü Fatih Gürel, daire başkanları, inşaatı üstlenen firma yetkilileri katıldı.
'LAF OLSUN DİYE ÇATMIYORUZ'
Hattın inşaatı ile ilgili Raylı Sistemler Şube Müdürü Fatih Gürel’den bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın: "Bu hattın başlangıç noktası eski terminalin olduğu bölge, oradan köprüyle gelinecek buraya. İnşaat başlamış durumda. Toplamda 3.8 kilometrelik hat raylı sisteme dahil olacak. Vaat ettiğimiz projeler sadece vaatten ibaret değil. Altı çalışılmış, ihale hazırlığı yapılmış projeler. İstanbul'daki tartışmalardan da bilirsiniz 2017 de temeli atılmış metroyu sadece 8 kilometre yaparak 'Aynı anda dünyada en çok metro yapılan şehir' gibi aldatmanın içine girmiyoruz. İstanbul yalan rüzgarı ile karış karşıya. Laf olsun diye de İstanbul'a çatmıyoruz." ifadelerini kullandı.
'90'LI YILLARDA VİZYONDU'
Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın:
"Yapılan tramvay hattını devamını Mannesman'dan Kuruçeşme istasyonuna ulaştırdık. Daha sonra Ulaştırma Bakanlığınca yürütülen proje kapsamında Şehir Hastanesi hattını da açtık. Bu kentin polemikleri bitmiyor. Hep kendi kaynaklarımızla yapıyorsunuz merkezi hükumetten kaynak almıyorsunuz dediler. Şimdi de kaynaklar alınma noktasına gelince siz ne yapıyorsunuz diyorlar. Bu eleştirilere cevap verme gibi bir tarz izliyoruz, yeri geldiğinde cevap veriyoruz. O tramvay hattı sadece ulaştırma Bakanlığı ile yapılmadı. Proje çalışmalarını tamamını biz yaptık. Ulaştırma Bakanlığı, büyük bir kaynak ayırdı bu önemli tabu ama bu kaynağı şehre aktarmak da büyük başarı. Doğru olan başarıyı gölgelere demek midir? Şehir için yapılan şeyler tebrik edilebilir, alkışlanabilir. Taş taş üzerine konulduğunda bu şehir kazanacak. 90'li yıllarda tramvay vizyondu. Yapamazsınız dediler maket dediler yaptık bitirdik. Hepsi unutuldu yeni tramvay hattı nerede diyorlar. Onlar sadece konuşurlar gökteki yıldızları vaat ederler biz ise yaparız ispatı da arkanızdayız. Solaklar Kavşağı da bitti, ama açılışını yapmadık. Yapacak işimiz olmasaydı bizim de aklımıza temel atmama töreni gelir miydi bilmiyorum. 31 Mart’tan sonra sanal değil gerçek belediyecilikle vatandaşlarımızı buluşturacağız." dedi.
Özellikle Yahya Kaptan tramvayın hattının ilk etapta kabullenilmediğini ifade eden Başkan Büyükakın: "Yahya Kaplan'ın yapacağımız tramvay hattı için Yahya Kaptanlılar o bölgede günlerce eylem yaptılar maden istemiyorsunuz biz bu hattı başka yerden geçiririz dedik o hattın çalışmasını yaptık ve o hat bu noktada yapıldı. Tramvayı, Alikahya tarafına oradan götürmek zorunda kalsaydık o zaman onların dinlemezdim. Şehrin hayrına olan her şeyi yaparız. Bu hat da ayrı bir katkı sağlayacak. 3.8 kilometrenin ilk etapta yarısı yapılacak. İş bitirme suresi 600 gün. Ama hava muhalefeti ya da teknik bazı şeyler olursa 3 ay geç bitebilir ya da erken bitebilir. İlk etap 2025 yılının Temmuz ayında tamamen bitmiş olacak. Stadyumun da birkaç aylık tadilatı kaldı. Orasıyla da çok boğuştuk. Buradaki yatırım yaklaşık 800 milyon TL. Toplam 10 aracı devreye alıyoruz bir tanesi 70 milyon TL." şeklinde konuştu.
'2024'TE ÇALIŞACAK'
İnşaat ile ilgili teknik bilgilerini de veren Büyükakın, "Bugün çalıştığımız inşaat çalışması içinde sadece tramvay hattı yapımı yok, var olan istasyonları ikiye katlanmak ve dublaja uygun hale getirilmesi de var. Dublaj (kuplaj) ikileme çalışmasıyla beraber çalışacak yeni hatların da alınması söz konusuydu. Bu kapsamda 10 tramvay aracı aldık 2 tanesi geldi, ilerleyen günlerde 8 tanesi de gelecek. 2024 Aralık ayında itibaren inşaatta aksama olmazsa çift tramvaylar çalışmaya başlayacak. Bir tramvayın kapasitesi 400 iken ikisi birden çalışınca günde bir seferde 600 kişi taşıyacak. Şu anda günlük 73 bin 800 yolcu taşınıyor. Bu yolcuların tramvayla taşınması şehir trafiği için de çok faydalı. Birçok aracı trafikten çekmiş oluyoruz. Şu anda tramvayın toplam taşımacılığın içindeki payı yüzde 12'ye ulaştı. İlk başladığımız günlerde yüzde 5'ti. Gebze metrosu bittiğinde yüzde 20'lere ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kuzey metroyu da yaptığımızda yüzde 30'lari bulacak." diye konuştu.