DİYABETİN VÜCUT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Yıllarca mücadele ettiği topuk çatlaklarının diyabetle ilgili olduğunu bilmiyordu. Aynı şekilde bana da diyabetin düzelirse katarakt gelişme riskinin azalacağı söylenmedi. Sadece bununla mı sınırlı? Tabii ki değil. Listeye baktığımızda biz diyabetliyken bu rahatsızlıkların birçoğu bizde vardı ve bazılarının iyileşmesi imkansız olarak görünüyordu.

Biz diyabetten kurtulmakla sadece diyabetten değil bu listede yazan pek çok sorundan da doğal olarak kurtulmuş olduk.

Diyabetten kurtulmayı da mucize ilaç/takviye/yiyecek/içecek ile değil sadece ve sadece ekmeksiz, sağlıklı ve doğal beslenerek ve yaşam tarzımızı değiştirerek sağladık.

Tabii ki her gün aldığımız diyabet ilaçlarını doktor gözetiminde bıraktık ve 10 yılı aşkın süredir hiç ilaç kullanmıyoruz. Bunu diyabeti olan herkes başarabilir.

DİYABETİN VÜCUT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ:

 

"Diyabetten kurtulmak bu yazıda sayılan risklerden de kurtulmak anlamına gelebiliyor. Maalesef diyabet ilaçları, diyabetten ve bu risklerden kurtarmıyor. Çözüm beslenmeyi ve yaşam tarzını düzelterek diyabetten kurtulmak ve korunmak olmalı."

İnme riski: Diyabetli bir kişinin inme riski diyabetli olmayan bir kişinin riskinden 4 kat yüksektir.

Aşırı susama: Diyabetin ilk belirgin semptomlarındandır.

Nefes kokusu: Diyabetin ciddi komplikasyonlarından biri olan yüksek keton seviyesi nefeste kokuya neden olur.

Kalp hastalığı riski: Yüksek tansiyon ve damarlarda hasarlanma kalbi zorlayarak kalp damar hastalıkları riskini artırır.

Yorgunluk ve enerjisizlik: Artan böbrek ve pankreas problemleri yorgun hissedilmesine neden olur. Bu ayrıca konsantrasyon güçlüğüne de yol açar

Pankreasta işlev bozukluğu: İşlevi bozulan veya işlev görmeyen pankreas şekeri enerjiye dönüştürecek insülin hormonu üretemez.

Damarlarda hasarlanma: Sistemde çok fazla şeker bulunması kan dolaşımını kısıtlar. Bu da damarlara zarar verir. Sigara içen diyabetlilerin riskleri daha da yüksektir.

Sinir hasarı: Diyabet sinirlerde hasarlanmaya yol açar. Bu çoğunlukla iğne batması gibi bir his yaratır. Hasarlanmış sinirler sıcak, soğuk ve ağrı algısını bozarak kaza ve incinme riskini artırır.

Ayak problemleri: Diyabet ayaklarda nasır, enfeksiyon ve ülser riskini artırır. Bu, yüksek kan şekerinden sinirlerin zarar görmesi ve ayaklardaki dolaşım bozukluğu nedeniyle ortaya çıkabilir.

Bilinç kaybı: Tedavi edilmezse diyabetin neden olduğu ketoasidoz bilinç kaybına yol açabilir.

Görme bozuklukları: Gözlerdeki damarların hasarlanması "uçuşmalar" gibi görme bozukluklarına neden olur. Bu tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir.

Katarakt ve glokom: Diyabetlilerin katarakt ve glokom riski diyabetli olmayanlardan yüksektir.

Enfeksiyon riski: Diyabet bakteriyel, fungal (mantar) enfeksiyonları riskini artırır. Enfeksiyonlara en açık olan ayaklardır.

Yüksek tansiyon: Diyabet yüksek tansiyon riskini arttırır.

Gastroparezi: Kan şekeri dengesizlikleri midenin geç boşalmasına neden olabilir. Bu da şişkinlik, mide yanması ve bulantıya yol açabilir.

İdrarda protein: İdrarda protein kaçağı böbreklerin hasarlandığını ve iyi çalışmadığının göstergesidir.

Ketoasidoz: Insülin eksikliğini kompanse etmek için Vücut yağı enerjiye çeviren hormonlar kullanır. Bu keton düzeyini yükseltir ve keton düzeyinin çok yükselmesi toksik olabilir.

Kuru, çatlamış cilt: Kontrol edilemeyen yüksek kan şekeri vücudun daha hızlı sıvı kaybetmesine neden olur. Bu da ciltte, özellikle ayaklarda, kuruma ve çatlamalara yol açar.