Dünya Gümrük Günü'nde Ata’ya çelenk

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalanan anlaşmayla kurulan Dünya Gümrük Örgütü, o zaman ki adıyla Gümrük İşbirliği Konseyi ilk toplantısı 26 Ocak 1953 tarihinde 17 Avrupa ülkesinin katılımıyla Brüksel’de yapılmıştır. Uluslararası ticaretin yüzde 98’ini gerçekleştiren 182 üyeye sahip olan Örgüt, 1994 yılındaki Konsey toplantısında, Dünya Gümrük Örgütü adının kullanılmasına karar vermiştir. Örgütün ilk toplantısını yaptığı 26 Ocak günü, üye ülkelerde Gümrüklerin işleyişi hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü de bu özel günü personelleriyle kutladı.

DIŞ TİCARET HACMİNDE 2. SIRADA

2024 yılı Dünya Gümrük Günü için ‘Geleneksel ve Yeni Ortaklarla İşbirliğinde Gümrükler’ teması belirlenmiştir. Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne Kocaeli, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde 18 İdaremizde, 941 personelle, 40 liman/İskele, 261 antrepo ve geçici depolama ile iki hava limanında 24 saat hizmet verilmektedir. Bu idarelerimizden 2023 yılında, 85,3 milyar Dolar ithalat, 41,1 milyar Dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Bölge Müdürlüğü, Türkiye genelinde dış ticaret hacminde 2. sırada yer almaktadır. Ülkemizin ithalatının yüzde 25’i, ihracatının yüzde 17’si, dış ticaret hacminin yüzde 22’si, gümrüklerdeki vergi tahsilatının yüzde 31’i, tüm vergi tahsilatının yüzde 8’i, Türkiye genelindeki otomotiv ithalatının yüzde 73’ü ve otomotiv ihracatının yüzde 52’si Bölge Müdürlüğümüzden gerçekleşmektedir.

52 OLAYDA 101 KAÇAK EŞYA

İlimizde, 4 X-Ray 2 hızlı bot, Bölgemizde toplam 6 X-Ray ile hizmet verilmekte kaçakçılık ve vergi kaybına dönük işlemlerle etkin mücadele edilmektedir. 2023 yılında, Gümrüklü saha ve bölgemiz yol güzergâhı ile görev alanındaki illerde insan, kimyevi malzeme, araç, belgede sahtecilik, akaryakıt, makine aksamı ve yedek parça, mühür bozma, sigara ve uyuşturucu gibi muhtelif ürünlerde 52 olayda 101 Milyon TL değerinde kaçak eşya yakalaması gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, Vatandaşlarımız bize iztgumbm@ticaret.gov.tr adresi ile Türkiye’nin her yerinde Kaçakçılık ihbarları için ALO 136 Gümrük Muhafaza ihbar hattından ulaşabileceklerdir.

ATATÜRK’E ÇELENK SUNDULAR

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak, idare yöneticileri, personeller ve gümrük müşavirlerinin katılımı ile 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak’ın Atatürk Anıtına çelenk koyması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile son bulmuştur. Tören sonunda Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak tüm personelin Dünya Gümrük Gününü kutladı.

KIZILAY’A KAN BAĞIŞI

Dünya Gümrük Günü’nde ayrıca bölge müdürlüğü binası önünde Kızılay otobüsünde gümrük personelleri, iş takibinde bulunan mükellefler, her yıl 26 Ocak Gümrük Günü’nde olduğu gibi bu yıl da kan bağışında bulundu. Kızılay yetkilileri de kan bağışının önemine dikkat çekerek bağışta bulunanlara teşekkür etti. Tüm katılımcılara Kızılay Kan Merkezince her kan bağışının 3 hayat kurtardığı ve kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğu vurgulandı.